Image 1
Image 2

Întoarcerea la cultură

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După vizita făcută în viteza cu care ar trebui făcute şi reformele în România aceasta ezitantă, premierul Florin Cîţu a luat avionul de pe aeroportul Satu Mare şi a aterizat la Bruxelles.  Unde a luat cina cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Dacă marţi 11 mai la orele 16-17, la Poesis se afla premierul Florin Cîţu, a doua zi, în aceeaşi locaţie, s-au aflat vreo 30 de scriitori sătmăreni, tot cu măştile pe figuri, la fel cum fuseseră primarii care au stat de vorbă cu primul ministru, spunându-i cu ce probleme se confruntă.

Am observat că primarii sunt foarte bine informaţi în legătură cu proiectele, ştiu ce nu funcţionează, au idei clare despre cum ar trebui simplificată legislaţie.

În acelaşi timp, nu mă pot abţine să nu observ că tot primarii sunt cei care se opun unor reforme structurale, dure, din temelii, a administraţiei locale.

Cred că Ilie Bolojan, fostul primar care a făcut din Oradea o destinaţie europeană, ajuns preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, trebuie să fie un model de cum trebuie făcută reforma unui judeţ.

Dar nu despre politică şi politicieni vorbim aici. Din când în când trebuie să vorbim şi despre cultură. Să ne imaginăm că premierul Florin Cîţu nu s-ar fi întâlnit la Poesis cu primari, cu oameni din administraţie, cu politicieni, ci cu mâna de scriitori şi oameni de cultură sătmăreni. Ce i-ar fi spus aceştia premierului? În primul rând că, orice ce s-ar face într-o ţară, oricâte poduri, şosele, trotuare, locuri de joacă etc, s-ar construi până la urmă o ţară, o naţiune, o localitate, un judeţ, o comunitate, se defineşte prin cultura pe care o promovează. Cultura aduce după sine civilizaţia. Iar civilizaţia, odată atinsă, ştie unde, ce şi cum să se construiască pentru că oamenii dntr-o ţară, dintr-o localitate, să se simtă în elementul lor, să nu mai perceapă spaţiul ca pe ceva ostil, neprimitor.

Dar prim-miniştrii nu se întâlnesc cu oamenii de cultură decât la momentele festive sau, mai excact, festisiviste. Nu se prea întâlnesc cu oamenii de cultură nici primarii, nici preşedinţii de consilii judeţene decât în momente festive sau festisiviste.

Asta-i situaţia! Prin urmare, oamenii de cultură, în cazul nostru, scriitorii, se întâlnesc ei între ei.

La fel a fost şi întâlnirea de miercuri, 12 mai, din grădina Poesis. Pretextul întâlnirii< lansarea ultimei cărţi semnate de George Vulturescu. Dar cu această ocazie s-au prezentat şi ultimele numere din revista “Poesis” şi “Cronograf”.

Poesis este cea mai bătrână revistă literară din Satu Mare. S-a născut odată cu revoluţia, deci a împlinit 30 de ani. Deţine şi recordul de a fi cea mai longevivă publicaţie culturală apărută vreodată în ţinuturile sătmărene. ‘ Cronograf este o revistă mai tânără, făcută de scriitori ceva mai tineri decât veteranii de la Poesis.

Maghiarii au publicaţiile lor, românii pe ale lor.   

Cu o viaţă mai lungă sau mai scurtă, important este să existe publicaţii culturale în orice loc şi în orice timp. Fără astfel de publicaţii o comunitate nu poate dovedi că a existat. Principalul impediment în scrierea istoriei este lipsa izvoarelor. :i presa scrisă,  inclusiv cea culturală, este de neînlocuit. Pietrele, clădirile în sine, nu vorbesc despre istorie.

Clădirea Dacia, fostă Panonia, are povestea ei. Fără această poveste este piatră şi beton inert. Cei care scriu aceste poveşti, sunt scriitorii. Adică oamenii cu care un prim ministru, un primar, nu simt nevoia să se întâlnească, să discute, să dezbată probleme, aşa cum fac polticienii între ei.

Mai multe despre întâlnirea din grădina Poesis, vor scrie jurnaliştii prezenţi, ei fiind cronicarii timpului în care trăim. 

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?