Image 1
Image 2

Interese politice transpartinice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interesele de moment transcend interesele de partid. Alianțele bazate strict pe numărul de voturi sunt la ordinea zilei la constituirea unor majorități în consiliile locale și județene. Nu se mai ține sema de recomandările de la centre. Fiecare partid se bate pentru fiecare viceprimar, pentru fiecare vicepreședinte. Dar miza cea mare este obținerea funcției de președinte de consiliu județean. Pentru a-și atinge scopul, fiecare partid se arată dispus să se alieze cu fostul adversar din campanie.

De ce este considerată atât de importantă funcția de președinte al consiliului județean? De ani de zile fondurile guvernamentale au fost distribuite prin intermediul consiliilor județene. Soarta unei localități, a unei instituții, a stat în pixul președintelui. Banii au fost împărțiți pe criterii politice. Comunele care au avut norocul să aibă primar din același partid cu președintele și, în general cu conducerea CJ, au fost privilegiate. S-au inventat tot felul de formule de distribuire a banilor, dar niciodată nu au funcționat în așa fel încât să mulțumească pe toată lumea.

Consiliile județene au în subordine 15-20 de instituții. Șefii acestor instituții sunt aleși după culoarea politică a președintelui. Astfel ia naștere o întreagă armată de activiști politici, care chiar dacă sunt funcționari publici, în realitate se află în slujba partidului din care face parte președintele. Mai prind câte ceva și vicepreședinții, dar grosul îl ia președintele. El este, de fapt, adevăratul baron local. Multe județe devin feude ale unui individ care brusc s-a văzut stăpânul județului. În linii mari, acestea sunt motivele pentru care se bat toate partidele pentru a prinde funcții de conducere în consiliile județene. Așa se explică de ce la nivel local se fac alianțe ce par nefirești, între PSD și PNL, între PSD și PMP, între PNL, ALDE și PMP, între PNL și UNPR. Toată lumea se aliază cu toată lumea într-o veselie fără limite. Totul pentru a prinde o funcție într-una din instituțiile subordonante consiliului județean.

La o scară mai mică, același lucru se petrece la constituirea consiliilor locale. Aici marea bătălie se dă pentru funcțiile de viceprimari. Este important pentru un partid al cărui candidat a pierdut funcția de primar, să obțină o funcție de viceprimar. Trecem peste faptul că dacă primarul este săltat de DNA, viceprimarul devine primar interimar. Un viceprimar are posibilitatea să se afirme în cei patru ani, să acumuleze experiență administrativă, pentru ca la următoarele alegeri să aibă o șansă în plus să câștige alegerile de primar. Mulți foști viceprimari au devenit primari în urma alegerilor din 5 iunie.

La desemnarea viceprimarilor, primarul are în vedere  alegerea unui viceprimar cât mai slab, care să nu-l concureze. Ca și în cazul constituirii consiliilor județene, și la consiliile locale alianțele nu țin seama de orientarea partidelor. Toți se aliază cu toți, astfel încât să maximizeze șansele de a câștiga ceva, o funcție, o poziție, un cât de mic avantaj. Din punct de vedere politic, stânga și dreapta dispar. Pentru o scurtă perioadă. Odată constituite, majoritățile funcționează până la declanșarea următoarei campanii electorale. Atunci fiecare se bate pentru partidul său, însă între timp își fac apariția interese personale și de grup. Acestea sunt transpartinice pe termen mai lung. Doar DNA le mai sparge din când în când.

Care este situația la Satu Mare? Aici lucrurile sunt ceva mai încurcate pentru că apare o forță politică în plus față de restul țării. Prin rezultatele obținute, UDMR se află de regulă la mijloc, putând negocia cu ce partide dorește. În funcție de situația la nivel național, UDMR se îndreaptă spre PSD sau spre PNL. Mereu se pune problema unei alianțe a partidelor românești. Câștigate de USL, alegerile din 2012  au generat o administrație românească, dar lucrurile nu au funcționat tocmai bine. Ce se va întâmpla în 2016? Cum se vor alia partidele, vom afla săptămâna viitoare.