10.10.2019 00.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Rolul asociaţiei cazacilor şi obiectivelele sale în România. 05.00 O partidă de pescuit 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 11.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 14.40 Dezbatere electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Cosmin Iuhas. Titlul emisiuni: Despre fotbalul sătmărean cu antrenoul Cosmin Iuhas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Anxeitatea cauze şi tratament. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Interes scăzut al sătmărenilor în programul privind instalarea gratuită de sisteme fotovoltaice

Scris de Ioan Aniţaş, 06 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mai este mai puţin de o săptămână, mai precis până pe 10 iulie, până când locuitorii unor case fără alimentare cu energie electrică pot solicita sprijin pentru amplasarea pe case sau chiar în gospodării a celulelor fotovoltaice care să le asigure consumul propriu de energie electrică.

Desigur, prevederile legislative mai menţionează faptul că excedentul de energie electrică ar putea fi livrat în sistemul naţional, sau în aceste situaţii defavorabile să existe acumulatori care pe seama funcţionării celulelor fotovoltaice să se încarce. Ulterior, energia acumulată ar urma să fie folosită în perioadele în care celulele nu funcţionează.

După cum ne-a spus Bekessy Elisabeta, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului, acest program de susţinere se adresează unei categorii speciale, fiind vorba despre asigurarea unor condiţii minime de confort familiilor care au proprietăţile amplasate la o distanţă de minimum 2 kilometri de reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Programul se desfăşoară exclusiv prin Administraţia Fondului de Mediu.

Iniţial, fiecărui judeţ i-a fost solicitată o listă cu unităţile administrativ teritoriale ale judeţelor, cu menţionarea aşezărilor/ cătunelor în care nu există aleimentare cu energie electrică. A fost întocmită o asemenea listă şi la nivelul judeţului nostru, ne-a spus Ioan Rus, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. Ulterior, această lucrarea a fost respinsă în sensul că se impunea o prezentare mai în detaliu a acelor zone/locuri în care se poate implementa programul.

Interlocutorul nostru spunea că de adunarea cererilor din teritoriu se ocupă Direcţia de Dezvoltare Regională. Până la redactarea acestor rânduri nu sunt depuse cereri, iar termenul de depunere documentaţiilor presează.

La Negreşti-Oaş a fost organizată o întâlnire cu participare largă

Zilele trecute, la Negreşti-Oaş a fost organizată o reuniune cu largă participare, având în vedere faptul că în zonă sunt o serie de grupuri de case/vile care îşi asigură necesarul de energie electrică prin folosirea de generatoare. Cu privire la această reuniune informală, Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti-Oaş a spus:

„Mă bucur că programul privind instalarea gratuită de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile neracordate la reţeaua electrică suscită interes pentru negreşteni. Am avut azi o întâlnire cu potenţiali beneficiari, la sediul Primăriei, în cadrul căreia am prezentat acest program şi condiţiile în care poate fi accesat. Proprietarii acestor gospodării, circa 100 la nivelul oraşului Negreşti-Oaş, pot beneficia de finanţare de până la 25.000 lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, în cadrul programului guvernamental dedicat racordării la reţeaua de electricitate a gospodăriilor izolate. Sistemele fotovoltaice trebuie să dezvolte o putere de minim 1 kW şi maxim 3,5 kW. O altă condiţie fiind ca distanţa de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi gospodărie, măsurată pe drumul de acces, să fie de minim 2 km. Invit negreştenii interesaţi, care nu au reuşit să ajungă la întâlnire, să se prezinte la Direcţia Administrarea Domeniului Public şi Privat (ADPP) din cadrul Primăriei Negreşti-Oaş pentru a afla cum pot beneficia de sistemele fotovoltaice gratuite. Procedura este simplă, iar angajaţii Primăriei Negreşti-Oaş se vor ocupa de demersuri după ce beneficiarii vor depune următoarele documente: copie carte de identitate proprietar; adeverinţă de la Registrul Agricol din cadrul Primăriei Negreşti-Oaş; acordul privind participarea la program – model – tip disponibil la Primărie”.

Având în vedere cele de mai sus, rămâne de văzut câte documentaţii, mai precis dosare vor ajunge în timp util la Administraţia Fondului de Mediu pentru a fi analizate şi eventual aprobate. Mai este doar o săptămână până la expirarea termenului de depunere a documentaţiei, până pe 10 iulie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.