Image 1
Image 2

Întâlnirea absolvenţilor din1963 ai Şcolii Gimnaziale Vălenii Lăpuşului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Duminică, 30 iunie 2019, în sala Căminului Cultural din Vălenii Lăpuşului a avut loc întâlnirea primei serii de absolvenţi (1962-1963) ai Şcolii Gimnaziale Vălenii Lăpuşului.

De notat că sala actualului Cămin a fost, pe vremea aceea, tocmai sala de clasă pe parcursul a doi ani pentru foştii elevi care, zilele trecute, s-au întâlnit întâia oară după 56 de ani (fiind născuţi în anii 1948-1949). Mai mult decât atât, ei au fost bucuroşi să fie alături pe fosta directoare Cornelia Nicolaescu, care a pus bazele şcolii din localitate, după generalizarea învăţământului gimnazial. Ea a predat şi limba rusă la clasa a V-a.

Dificultăţile începutului

Absolvenţii s-au arătat recunoscători faţă de Cornelia Nicolaescu pentru presiunile făcute asupra părinţilor copiilor, mai ales asupra celor din Peteritea, pentru ca ei să accepte pentru copii continuarea studiilor gimnaziale (având în vedere că seriile precedente absolviseră doar patru clase, după reforma învăţământului din 1948 până în 1960). Pentru a-i forţa pe părinţi să-şi dea odraslele la şcoală, directoarea de atunci a apelat la miliţianul din Răzoare, reşedinţa de comună, care i-a ameninţat pe săteni cu amenzi.
În acea primă serie din Văleni, elevii au urmat gimnaziul de 7 clase, după care, în anul următor, durata s-a extins la 8 clase, apoi s-a construit noua clădire a şcolii, unde este situată azi grădiniţa. În primul an (clasa a V-a), elevii din Peteritea au făcut naveta pe jos, inclusiv iarna, pe o distanţă de 5 kilometri, sau au locuit în chirie. Apoi, din clasa a şasea (1961-1962), pentru elevii din Peteritea s-a amenajat un internat într-o casă naţionalizată de lângă familia Vele, de unde copiii se întorceau acasă doar la sfârşit de săptămână.

Primii profesori de gimnaziu

Absolvenţii au evocat competitivitatea şcolii din Văleni, în condiţiile în care au făcut faţă unor severe examene de admitere (de până la şapte candidaţi pe un loc), mai cu seamă la şcoli profesionale. Şcoala este însă un termen generic; de fapt profesorii ei sunt cei care au contat şi au sfinţit locul, cum spune vorba din popor. Între ei, profesorul de vocaţie Liviu Mureşan din Coroieni, care şi acum străluceşte în amintirea foştilor săi elevi, fapt pentru care a fost omagiat şi cu acest prilej. De asemenea, apreciem că merită un loc în monografia comunei Coroieni, ca personalitate de prim rang.
Era în anii ’50 şi ’60 o mare penurie de profesori calificaţi, fapt care a afectat şi Şcoala Gimnazială din Vălenii Lăpuşului. Existau, totuşi, profesori calificaţi (de regulă absolvenţi ai Institutului Pedagogic de trei ani): Ştefan Popa (din actualul judeţ Prahova), Rodica Fosticiuc (Varga), la biologie (din Arad), Ioan Băjan, la geografie, director timp de 2 ani (din Rucăr, actualul judeţ Argeş), Ana Grozav, fostă dirigintă (care a fost promovată ulterior în activul UTC al raionului Lăpuş). Au fost însă şi profesori necalificaţi: Cornelia Băjan, la chimie (sora lui Ioan Băjan), Abel Dărăban din Cehu Silvaniei, la agricultură (devenit ulterior tipograf în Satu Mare), Gelu Safta la limba rusă, Ioan Lazăr, la matematică şi sport (din Târgu Lăpuş (devenit ulterior un bun profesor de sport la Cluj-Napoca, dar cu mari lacune la matematică).

Elevii promoţiei din 1963

Aşa cum se obişnuieşte în astfel de împrejurări, cu toţii au vorbit despre parcursul lor profesional şi familial. Toţi sunt realizaţi profesional şi cu familii închegate, fiecare având fii şi fiice, iar unii mai mulţi nepoţi.
În timpul orelor de curs, la clasă, profesorii stabiliseră şi un clasament: Top 5 – din care făceau parte următorii elevi, în ordine: Petruţ Augustin, Roman Vasile, Vlaşin Vasile, Nodiş Ioan, Prunduş Ioan, cu toţii din Vălenii Lăpuşului. În ordine ierarhică, ei erau solicitaţi să răspundă la întrebările cele mai dificile. Participanţii şi-au mai amintit că au urmat studii superioare trei dintre absolvenţi, situaţi la mijlocul clasamentului: Ana Bogdan, judecătoare, Alexandru Petruţ, inginer şi cadru didactic şi Vasile Nechita, jurnalist (autorul acestei relatări). S-a mai evidenţiat Ion Boţ, devenit un prosper om de afaceri şi Alexandru Nechita, maistru instructor la un liceu tehnologic din Baia Mare, Vasile Rus, maistru la o întreprindere din Târgu Lăpuş, Dina Tuns (Flore), contabilă la CAP, Prunduş Ioan, merceolog.
Cei mai mulţi însă (Ioan Alexa, Vasile Vele, Vasile Roman, Ioan Nodiş, Vasile Vlaşin, Augustin Petruţ, Ioan Băbuţ, Augustin Boţ, au urmat cursurile unor şcoli de meserii, părinţii lor fiind tentaţi de subvenţiile acordate de stat pentru elevii care doreau să înveţe o meserie. Puţini au optat pentru agricultură: Monica Petruţ (Medan), Maria Prunduş, Reghina Man, Ruxanda Drăşan, Aurica Damian şi Susana Vele.
Pentru câţiva dintre absolvenţi, care au urmat calea strămoşilor, cei de faţă au păstrat un moment de reculegere.
Din păcate au fost şi câţiva care au refuzat să ia parte la întâlnire, faţă de care cei prezenţi au spus că le respectă alegerea, dar regretă absenţa lor.

Cântec şi poezie

În partea finală a întâlnirii, educatoarea, Victoria Buda, Alexandru Nechita şi Ionuţ Rus, băiat înfiat de absolventul Ioan Nodiş, au interpretat (uneori acompaniaţi şi de ceilalţi participanţi), cântece populare, patriotice şi pricesne. Apoi, dominaţi de nostalgia indusă de trecerea anilor, am recitat trei strofe din poezia talentatului poet Radu Gyr – Labuntur anni, pe care le reproducem în cele ce urmează:
”Aşa trec în fuga lor, Radule, Radule, anii,/ ca ieri culegeam tot văzduhul pe spade fierbinţi/ şi iată-ne azi, potoliţi întru răni şi strădanii,/ unchieşi înţelepţi, pe obraji cu surâsuri cuminţi.
Ca ieri, muşcam lacomi din lume ca dintr-o gutuie,/ ca ieri, ascundeam curcubeie sub şepci de şcolari;/ iar azi măsurăm tot egal şi ce e şi ce nu e,/ căci zborul şi praful le-am pus pe acelaşi cântar.
………………………………………………………………………………………..
Ah, cât e de bine să uiţi şi răni vechi şi strădanii,/ unchieşi înţelepţi, altădată atât de fierbinţi,/ aşa trec în fuga lor, Radule, Radule, anii/ şi-i bine să strângem pe buze surâsuri cuminţi”.
Fiind mulţumiţi de felul în care a decurs lucrurile, foştii colegi absolvenţi şi-au propus să mai repete astfel de întâlniri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

INCIDENTE ÎN HRIP

Elev bruscat la o şcoală

Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a remis redacţiei ziarului nostru un Buletin informative privind incidentul de la Şcoala Gimnazială „Anton Pann” Hrip. Redăm integral textul comunicatului.