Image 1
Image 2

Întâlnire spirituală cu Smaranda Milu Némethi, vineri la Muzeul de Artă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Afișul expoziției

Muzeul de Artă din Satu Mare (Piața Libertății, nr. 21) va găzdui vineri, 12 iulie, de la ora 17, vernisajul unei noi expoziții-eveniment, o întâlnire spirituală cu regretata pictoriță Smaranda Milu Nemethi, ale cărei lucrări au intrat în patrimoniul Muzeului sătmărean. Expoziția a primit titlul “…încă un popas printre Lucruri mărunte”.

Născută la Carei în 16 iulie 1981, Smaranda a fost eleva Liceului de Artă “Aurel Popp” din Satu Mare, unde s-a situat în fruntea listei celor admişi, iar mai apoi studentă la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, secţia de pictură.

Talentul ei a fost evident încă din gimnaziu, când a fost descoperită de profesoara Ordódi Ema, iar mai târziu la şcoala superioară i-au fost apreciate şi calităţile de grafician, care i-au facilitat accesul profesional în domeniul publicităţii, respectiv funcţia de Art director la Leo Burnett, Bucharest, Sister Bucureşti, Gav Bucureşti şi Creative director la HYBRID – Creative Studio. Dar marea ei pasiune a rămas pictura de şevalet.

Pregătirea ei profesională s-a completat cu experienţa dobândită la Accademia de Belle Arti e Restauro Abadir din Palermo, unde şi-a însuşit şi ştiinţa restaurării. De asemenea a urmat un master în publicitate la UBB Cluj-Napoca.

Activitatea ei artistică s-a configurat ca dihotomie a două perioade: Înainte şi După, bulversată fiind de un diagnostic nemilos. Înainte o pictură a speranţei, a emoţiilor, realizată pe mari dimensiuni, frecvent compuneri de mai multe module, caracterizată de forţa culorii, iar După stilul se schimbă, culoare devine pastelată, evanescentă, pentru a reda o întoarcere a artistei la minunatele zile ale copilăriei.

A fost prezentă în expoziţii personale şi de grup în România la Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Satu Mare, Carei, iar în străinătate în Franţa, Italia şi Ungaria. A făcut ilustraţie de carte la Editura Dacia, Editura Eikon şi la revista Poesis. Cicluri de lucrări  prezente în expoziția retrospectivă: Preludiu, Mizeria umană, Norii, Sirene, Comunicare, Lucruri mărunte.

Activitatea creativă a artistei plastice se desfăşura în atelierul propriu din curtea casei părinteşti şi la Bucureşti, unde se stabileşte şi unde leagă o trainică prietenie cu pictorul sătmărean la origini Vasile Pop Negreşteanu.

Timpul pentru Smaranda n-a mai avut răbdare, răpind-o la 13 martie 2019, la Bucureşti, în braţele mamei sale, Stela Némethi, care a hotărât, într-un gest de supremă nobleţe, să doneze muzeului sătmărean creaţiile fiicei sale, pentru eternizare, după cum scrie Felicia Grigorescu, curatorul expoziției.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with