Image 1
Image 2

Instanţa de judecată a consfinţit ieşirea din insolvenţă a Primăriei din Călineşti-Oaş

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În Informaţia Zilei din 6 septembrie 2019 scriam cum actualele autorităţi din Călineşti-Oaş – primarul Dinu Birtoc (foto), viceprimarul Nelu Cordoş şi Consiliul Local – şi-au preluat mandatele în anul 2016 – cu o datorie a instituţiei în sumă de 3 milioane de euro, cu Primăria în insolvenţă, toate cele ce decurg dintr-o asemenea situaţie.

Atunci, la 6 septembrie, ştiam – şi scriam – că unitatea administrativ-teritorială comuna Călineşti-Oaş îşi achitase în întregime pasivul constatat în insolvenţă, adică datoriile, ceea ce însemna ieşirea din insolvenţă. Acum, însă, pentru călineşteni există o certitudine: Tribunalul Satu Mare, prin judecătorul sindic, a emis Sentinţa civilă nr.533/2019/F/2019, pusă la dispoziţia părţilor la data de 18.12.2019. Decizia este executorie şi ea dispune „Închiderea procedurii de insolvenţă faţă de unitatea administrativ-teritorială comuna Călineşti-Oaş…”, procedură deschisă în cauza formând Dosarul nr.1732/83/2015. Administrator judiciar a fost desemnat EURO INVEST SRL Satu Mare.

Creditorii călineştenilor erau destul de mulţi, în frunte cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, firme de transport, furnizori de utilităţi, bugetele de stat şi al asigurărilor sociale, sănătate, şomaj etc.

Lucrări realizate în perioada de insolvenţă

A conduce o instituţie într-o atare situaţie şi să mai şi faci ceva pentru oameni, trebuie să ai o motivaţie şi voinţă imensă. Şi cei ce conduc comuna Călineşti-Oaş chiar s-au dovedit a fi de ispravă, mai ales dacă avem în vedere că pentru a putea face ceva în folosul oamenilor (înafară de cele ce ţin de plata salariilor, cât se poate de reduse), de fiecare dată, era necesară aprobarea administratorului judiciar şi apoi a judecătorului sindic.
Mai bine de zece kilometri de uliţe din Lechinţa şi Călineşti-Oaş asfaltaţi, centrele administrative din Călineşti-Oaş şi Lechinţa au fost reabilitate, construirea şi dezvelirea unui monument istoric în memoria soldaţilor de aici căzuţi în cele două războaie mondiale, construirea de scări noi necesare sediului administrativ, refacerea faţadei şcolii din centrul de comună, repararea a o mulţime de uliţe, podeţe, amenajări în extravilan, timp în care impozitele şi taxele locale nu au fost majorate substanţial. Sunt doar câteva din investiţiile realizate în perioada de insolvenţă.

Locuitorii comunei Călineşti-Oaş, ai satelor Păşunea Mare, Coca şi Lechinţa, aşa cum rezultă şi din cuprinsul acestui material, încheie anul 2019 şi intră în noul an 2020 fără datorii, cu perspective de dezvoltare. Ce-i drept e drept: aproximativ o treime din datoria achitată s-a făcut prin sprijinul Guvernului României.

Persistă animozităţile între consilieri şi aparatul primăriei

Nu-i deloc lipsit de importanţă să spunem că o parte dintre consilierii comunali, în loc să ajute la bunul mers al treburilor gospodăreşti din comună, să contribuie la ieşirea cât mai repede din insolvenţă, au făcut tot ce au putut ca în Călineşti-Oaş să se realizeze cât mai puţine lucruri, insolvenţa să fie prelungită cât mai mult cu putinţă, demers de altfel politic, pentru ca bilanţul primarului Dinu Birtoc la final de mandat să fie cât mai sărăcăcios.

Facem această afirmaţie bazându-ne pe faptul că după achitarea tuturor datoriilor şi depunerea la instanţă a documentelor doveditoare, timp de vreo cinci luni Consiliul Local nu a emis o hotărâre privind rectificarea bugetului comunei. Ba mai mult, pentru termenul de judecată 30.10.2019, o adresă depusă la Tribunalul Satu Mare îi cere instanţei să nu ia în seamă raportul întocmit de administratorul judiciar, pentru că în cauză nu s-a făcut o rectificare de buget… Acest demers intra în sarcina semnatarului adresei în cauză, desigur împreună cu ceilalţi consilieri ce formează majoritatea în Consiliul Local al comunei Călineşti-Oaş.

Primarul comunei Călineşti-Oaş ne-a mai spus că unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce mai are în cont la finele anului 2019 echivalentul a 500.000 euro, sumă din care, să zicem, ar mai fi putut asfalta o uliţă din comună, numai că nu a putut s-o facă din cauza ostilităţii majorităţii din Consiliul Local.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with