Image 1
Image 2

Inspectoratul Şcolar va înfiinţa şcoli profesionale la sate. Sunt exemplificate comunele Culciu Mare şi Medieşu Aurit

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

isj-sm-2Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare îşi propune să înfiinţeze şcoli profesionale în mediul rural.

Măsura este consemnată în analiza intitulată “Realizări şi tendinţe de dezvoltare în învăţământul profesional şi tehnic din judeţul Satu Mare” şi prevede înfiinţarea de şcoli profesionale în mediu rural, pentru domenii de calificare profesională solicitate de operatori economici. În acest scop, dă ca exemplu comunele Culciu Mare (cu profil agricultură) şi Medieşu Aurit (cu profil fabricarea produselor din lemn).
De asemenea, documentul prevede dezvoltarea serviciilor de orientare profesională pentru elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a.

Dezvoltarea învăţământului profesional în judeţ

Strategia ISJ de dezvoltare a învăţământului profesional, la nivelul judeţului Satu Mare, are în vedere şi corelarea ofertei educaţionale prin învăţământul profesional cu cerinţele pieţei muncii. În acest sens se vor centraliza solicitările de şcolarizare în învăţământul profesional transmise de operatorii economici. Este vorba în principal de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare şi Asociaţia Economică Germano-Română pentru Regiunea NV, precum şi de alţi operatori economici. În anul şcolar curent, peste 170 de operatori economici au transmis solicitări pentru şcolarizarea în învăţământul profesional şi au exprimat disponibilitatea asigurării condiţiilor pentru instruirea practică a elevilor. Procedura de fundamentare a ofertei de şcolarizare prin învăţământul profesional se va aplica şi pentru anul şcolar 2017-2018.
O altă măsură constă în creşterea ponderii claselor de învăţământ profesional în raport cu cele de învăţământ tehnic liceal şi a celor de învăţământ din filiera tehnologică în raport cu filierele teoretică şi vocaţională.
Colaborarea în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea procesului de formare profesională şi a stagiilor de pregătire practică se realizează pe bază de contracte-cadru încheiate între unităţile de învăţământ şi operatorii economici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns