Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga, titlul emisiunii: De ce este importantă consultaţia preventivă? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Viorel Câmpean, Alin Pop, titlul emisiunii: Competiţia carte internet 14.10 Teleshopping 14.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în resprectarea poruncilor dumnezeieşti 15.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.37 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 17.40 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 Colaj de colinde 23.30 Ştiri

Inspectoratul Şcolar instituie măsuri de prevenire a unor accidente la orele de sport

Scris de Vasile Nechita, 02 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Moartea unui copil de 9 ani din Teleorman la şcoală, în timpul orei de sport, scoate la iveală o problemă gravă de sistem. Copilul decedat avea aviz de „apt pentru sport ” deşi avea o malformaţie cardiacă.

Pentru a preveni producerea unor situaţii similare în judeţul nostru, am solicitat un punct de vedere de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare. În cele ce urmează redăm integral răspunsul comunicat de instituţie şi semnat de Adriana Dîngă, inspector şcolar.

 Explicaţiile Inspectoratului Şcolar

“Cazul prezentat de dumneavoastră este unul regretabil şi nu dorim ca astfel de situaţii să se întâmple. Funcţia principală a educaţiei fizice şi sportului este de a optimiza sănătatea elevilor. De efectele acestor activităţi trebuie să beneficieze toţi elevii, indiferent de nivelul aptitudinilor sau a capacităţilor de mişcare.

Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a activităţii de educaţie fizică şi sport în învăţământul preuniversitar, participarea elevilor la activităţile de educaţie fizică şi sport, în funcţie de starea lor de sănătate, se face astfel:

  1. a) copiii, elevii sau părinţii acestora au obligaţia de a prezenta cadrului didactic care predă disciplina educaţie fizică şi sport, la începutul fiecărui an şcolar, avizul medical cu specificaţia „apt pentru efort fizic în anul şcolar”… Acest aviz poate fi eliberat de medicul de familie, de medicul de circumscripţie, de unitatea sanitară, purtând obligatoriu semnătura, parafa medicului şi ştampila unităţii sau a cabinetului;
  2. b) copiii sau elevii care nu prezintă avizul medicului ca fiind apţi pentru efort fizic vor fi primiţi la lecţii, vor fi obligaţi să ocupe un loc pe bancă, pe scaun ori pe saltea şi nu vor depune niciun efort fizic, ei rămân sub supravegherea cadrului didactic şi nu vor fi consemnaţi ca absenţi. Această procedură va fi continuată până la prezentarea avizului, iar dacă situaţia se prelungeşte pe parcursul întregului semestru, elevul va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată. Cadrele didactice care predau educaţie fizică şi sport au obligaţia de a informa din timp, după caz, profesorii pentru învăţământ preşcolar, profesorii pentru învăţământ primar şi diriginţii asupra unor asemenea cazuri.

Măsuri de prevenire

Măsuri de prevenire a unor cazuri similare celui pe care îl semnalează presa, adoptate la nivelul judeţului Satu Mare: 1. instruirea profesorilor de educaţie fizică, în cadrul consfătuirilor anuale, privind aplicarea prevederilor metodologiei de organizare şi desfăşurare a activităţii de educaţie fizică şi sport; 2. atenţionarea directorilor unităţilor de învăţământ referitor la supravegherea elevilor în timpul programului şcolar, astfel încât să se asigure un climat de siguranţă”.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.