00.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.00 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zaltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 14.10 Teleshopping 14.30 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ghiţă Blidar. 16.50 Panoramic sportiv, cu Blejan Ionuţ, invitaţi: Sebastian Coţ, Marian Halas. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte în premieră campionatul naţional de judo U13. 17.30 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Talk Show, cu Carol Erdos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Inspectoratul Şcolar instituie măsuri de prevenire a unor accidente la orele de sport

Scris de Vasile Nechita, 02 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Moartea unui copil de 9 ani din Teleorman la şcoală, în timpul orei de sport, scoate la iveală o problemă gravă de sistem. Copilul decedat avea aviz de „apt pentru sport ” deşi avea o malformaţie cardiacă.

Pentru a preveni producerea unor situaţii similare în judeţul nostru, am solicitat un punct de vedere de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare. În cele ce urmează redăm integral răspunsul comunicat de instituţie şi semnat de Adriana Dîngă, inspector şcolar.

 Explicaţiile Inspectoratului Şcolar

“Cazul prezentat de dumneavoastră este unul regretabil şi nu dorim ca astfel de situaţii să se întâmple. Funcţia principală a educaţiei fizice şi sportului este de a optimiza sănătatea elevilor. De efectele acestor activităţi trebuie să beneficieze toţi elevii, indiferent de nivelul aptitudinilor sau a capacităţilor de mişcare.

Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a activităţii de educaţie fizică şi sport în învăţământul preuniversitar, participarea elevilor la activităţile de educaţie fizică şi sport, în funcţie de starea lor de sănătate, se face astfel:

  1. a) copiii, elevii sau părinţii acestora au obligaţia de a prezenta cadrului didactic care predă disciplina educaţie fizică şi sport, la începutul fiecărui an şcolar, avizul medical cu specificaţia „apt pentru efort fizic în anul şcolar”… Acest aviz poate fi eliberat de medicul de familie, de medicul de circumscripţie, de unitatea sanitară, purtând obligatoriu semnătura, parafa medicului şi ştampila unităţii sau a cabinetului;
  2. b) copiii sau elevii care nu prezintă avizul medicului ca fiind apţi pentru efort fizic vor fi primiţi la lecţii, vor fi obligaţi să ocupe un loc pe bancă, pe scaun ori pe saltea şi nu vor depune niciun efort fizic, ei rămân sub supravegherea cadrului didactic şi nu vor fi consemnaţi ca absenţi. Această procedură va fi continuată până la prezentarea avizului, iar dacă situaţia se prelungeşte pe parcursul întregului semestru, elevul va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată. Cadrele didactice care predau educaţie fizică şi sport au obligaţia de a informa din timp, după caz, profesorii pentru învăţământ preşcolar, profesorii pentru învăţământ primar şi diriginţii asupra unor asemenea cazuri.

Măsuri de prevenire

Măsuri de prevenire a unor cazuri similare celui pe care îl semnalează presa, adoptate la nivelul judeţului Satu Mare: 1. instruirea profesorilor de educaţie fizică, în cadrul consfătuirilor anuale, privind aplicarea prevederilor metodologiei de organizare şi desfăşurare a activităţii de educaţie fizică şi sport; 2. atenţionarea directorilor unităţilor de învăţământ referitor la supravegherea elevilor în timpul programului şcolar, astfel încât să se asigure un climat de siguranţă”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.