Image 1
Image 2

Inspectoratul Şcolar anunţă restrângere totală de activitate pentru 61 de cadre didactice. La Colegiul Tehnic Unio-Traian Vuia, 12 cadre îşi pierd posturile

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

isj sm 2Recent, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a postat pe site-ul propriu lista cu personalul didactic aflat în restrângere totală de activitate începând cu 1 septembrie 2015 (http://www.satmar.ro/web/document.php?id=316).


De asemenea, este prezentată detalierea punctajelor de la punctul IV al Anexei nr. 2 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2015-2016 (OMEN nr. 4895/2014). Potrivit anunţului, detalierea punctajelor a fost discutată în comisia paritară de la nivelul ISJ Satu Mare din data de 27 ianuarie 2015 şi aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie al ISJ Satu Mare din data de 29 ianuarie 2015.

Specializările cele mai afectate

Lecturând lista cu personalul didactic aflat în restrângere totală de activitate, constatăm că reducerile cele mai substanţiale se înregistrează la Colegiul Tehnic Unio-Traian Vuia, 12 cadre, dintre care opt profesori şi patru maiştri instructori îşi pierd posturile. Specializările cele mai afectate sunt: educatoare – 14 posturi şi învăţătoare – 13 posturi. Curios este şi faptul că intră în restrângere şi cinci catedre cu specializarea tehnologia informaţiei şi comunicare, disciplină care în alte ţări se studiază încă din ciclul primar, în vreme ce la noi devine obligatorie abia la nivel de liceu.

Cauza restrângerilor – scăderea populaţiei şcolare

Despre cauzele acestui fenomen, precum şi despre soluţiile pe care le preconizează Inspectoratul Şcolar Judeţean, am stat de vorbă cu Călin Durla, inspector de personal. Potrivit interlocutorului, cauza principală a restrângerilor de activitate este în principal scăderea natalităţii şi într-o măsură mai mică emigraţia. Despre situaţia de la Colegiul Tehnic Unio-Traian Vuia, “nu au copii şi mai au şi restrângeri istorice”. Tot din lipsă de copii se reduce şi numărul de grupe de grădiniţe şi de clase din ciclul primar. În schimb, inspectorul Călin Durla este optimist în privinţa soluţionării cazurilor. “Pentru toţi vor fi soluţii fie prin transfer, fie prin detaşare”, ne spune interlocutorul.

Nemulţumiri la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară

Am aflat însă că există nemulţumiri la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară George Emil Palade Satu Mare. Acolo, pe catedra de tehnologia informaţiei şi comunicare (TIC) două profesoare au recurs la varianta contenciosului administrativ contestând procedura (prevăzută în metodologie), fiind nemulţumite de hotărârile Consiliului de administraţie la nivel de unitate.

Metodologia de stabilire a punctajelor

Pentru stabilirea nominal a persoanelor care intră în restrângere de activitate, există o metodologie complex, elaborată în detaliu (Detaliere punct IV 2015 -http://www.satmar.ro/web/document.php?id=316). Iată câteva extrase din această metodologie, în care activitatea metodică şi ştiinţifică este dovedită prin documente justificative. Astfel, se punctează activitatea din ultimii doi ani şcolari încheiaţi (2013-2013 şi 2013-2014) la nivelul: a) unităţii de învăţământ (max. 6 p); b) judeţului (max. 8 p); c) naţional (max. 10 p); d)internaţional (max. 12 p); e) max. 1 p suplimentar.
Se mai ia în calcul participarea în colective de elaborare a unor acte normative şi legislative vizând calitatea activităţii specifice domeniului învăţământ, în ultimii 5 (cinci) ani calendaristici; activităţi desfăşurate în cadrul programelor de reformă coordonate de MEN în ultimii 5 (cinci) ani calendaristici; participarea la activităţi desfăşurate în cadrul programelor de formare continuă acreditate de MEN, în ultimii 5 (cinci) ani calendaristici; participarea la activităţi desfăşurate prin Casa Corpului Didactic, în cadrul programelor de formare continuă.
De asemenea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a postat pe site-ul propriu lista posturilor disponibile la unităţile de învăţământ din judeţ, unde se pot face angajări de personal didactic (http://www.satmar.ro/web/uploads/files/POSTURI_25_02_2015.pdf).

2 comentarii

  1. pt. miha: Cheia este profesionalismul domnului inspector! Ceea ce face domnul Durla in inspectorat la departamentul de resurse umane nu cred ca sunt in stare sa faca 2 profesori din judetul asta. Stresul si presiunea sunt permanente cand lucrezi cu viitorul unui om si e normal sa apara si contestatari care sa speculeze tot felul de smecherii pe care le-ai face. Adevarul asta e: scade natalitate, scade populatia scolara, scade si numarul de posturi. Ai elevi, ai scoala! Nu ai, pui lacatul si pleci acasa! Asta e realitatea!

  2. calin durla este numit pe viata inspector scolar? de 10 ani nu a mai predat la o clasa de elevi.
    va rog sa cereti la isj satu mare lista inspectorilor care n-au mai predat de peste 5 ani.
    ei sunt poporul ales care supravietuiesc indiferent de partidul aflat la putere.
    care sa fie cheia care le asigura supravietuirea?

Lasă un răspuns

Connect with

MASĂ CALDĂ 2023

450 de școli vor beneficia de program

La fel ca în 2022, și în acest an tot 450 de școli au fost incluse în programul O masă caldă, iar valoarea zilnică alocată rămâne 15 lei. Data limită până la care autoritățile locale trebuie să încheie contractele cu furnizorii, prin care se fac achizițiile, este 1 septembrie, după cum vrea Guvernul.