21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Inspectoratul Şcolar a numit trei directori cu derogare

Scris de Vasile Nechita, 03 august 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ei nu îndeplinesc condiţia de expert în management educaţional

Recent, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare a organizat un concurs pentru ocuparea, prin delegare, a funcţiilor vacante de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Satu Mare, pentru anul şcolar 2018-2019.

Concursul a fost precedat de un anunţ în care se preciza lista funcţiilor, unde constatăm că au fost vacante 20 de posturi de directori şi 11 de directori adjuncţi.

Deficit de candidaţi calificaţi pentru funcţia de director

Pentru participare la concurs, candidaţii trebuiau să îndeplinească mai multe condiţii, între care era necesar să facă dovada calităţii de membru în Corpul de Experţi în Management Educaţional. Consultând Registrul Naţional al Experţilor în Management Educaţional (pe edu.ro), am aflat că sunt înregistrate 582 de cadre didactice din judeţul Satu Mare ca membri ai corpului de experţi. Până în acum, acel concurs de selecţie s-a desfăşurat în 13 serii (ultima fiind în prezent în desfăşurare). Ei bine, cu tot acest număr mare de experţi, în urma concursului organizat de inspectorat, au fost numiţi în funcţii trei directori care nu deţin calitatea de expert în management educaţional. Este vorba de Carmen Florica Pop, din Cehal, Doina Şimon din Negreşti-Oaş şi Ferenc Csongor Balog din Bogdand.

O nemulţumire privind concursul

Întrucât a existat şi o contestaţie privind desfăşurarea concursului, pe tema numirilor, am solicitat o discuţie cu Călin Durla, inspector şcolar general. Spre deosebire de anul 2016, când s-a solicitat acordul consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ cu privire la candidaţi, de astă dată, concursul a constat doar în proba de interviu.
Interlocutorul ne-a explicat şi a motivat fiecare caz în parte, acolo unde s-au făcut derogări de la metodologie. Astfel, în Negreşti-Oaş, deşi se înscriseseră doi candidaţi, unul a lipsit. În Bogdand, predomină minorităţile şi, ca urmare, sunt restricţii la numire. În Cehal, nu a acceptat selecţia unei candidate, deşi expertă, întrucât trebuia să facă naveta de la Satu Mare, fapt ce presupunea o cheltuială de timp de circa 3 ore dus-întors. În plus, naveta se făcea după orele de predare, iar ”directorul trebuie să fie prezent mereu în unitate”, în opinia şefului ISJ.
Ca o constatare de ordin general, şeful inspectoratului ne-a spus că profesorii nu se prea înghesuie să devină directori mai ales la şcolile unde numărul de copii a scăzut mult în ultimii ani şi există riscul ca aceste unităţi să se desfiinţeze.

Posturile vacante din acest an

Reamintim cititorilor că, la categoria directori, au fost vacante posturile de la Centrul Judeţean de Excelenţă, Liceul Reformat Satu Mare, Clubul Elevilor Carei, Grădiniţa 1 Negreşti-Oaş şi 16 şcoli gimnaziale (dintre care două de la oraşe: Satu Mare şi Livada), celelalte 14 fiind din mediul rural.
La categoria directori adjuncţi, sunt vacante în total 11 posturi, câte unul la Colegiul Naţional Doamna Stanca Satu Mare, Liceul Teoretic Carei, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare, Şcoala Gimnazială Mircea Eliade Satu Mare, Şcoala Gimnazială 1 Carei şi alte şase la şcoli gimnaziale din mediul rural.
V. Nechita

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 14 august 2018, ora 15:16

  Am criticat atunci cind numirile in ivatamint se faceau politic. Acum nu-mi permit sa critic, pentru ca de bine de rau oamenii si-au ocupat posturile in urma unor concursuri, deci sint legitimi pe posturile lor. Evident ca inca sintem departe de a rezolva problemele invatamintului, dar tot e un mic pas inainte.

 2. Irina a spus: 10 august 2018, ora 17:04

  Ma bucur mult sa vad ca ai reinviat! Pacat ca nu te ocupi mai des, cum faceai pe vremuri, de capitolul invatamant si de cei care-l „conduc” fara reguli! Pacat ca nu-i lauzi pe cei care merita si nu-i critici atunci cand merita. Unii pot face ce vor, ca tot nu o sa-i critici. Sa te gandesti inainte de a da cu pietre!

 3. Babacu a spus: 03 august 2018, ora 21:31

  – Buna ziua domnu’Mircica!
  – Buna… dar nu-mi mai spune Mircica, poate lumea ma confunda cu Mitica.
  – Am inteles domnu’Mitica! …pardon…
  – Zi mai bine domnu’Sef, cam am fost sef si voi mai fi!
  – Am inteles domnu’Sef! Ma mai recunosteti? Am fost acum citiva ani la dvs. sa ma puneti Director de Scoala Generala.
  – Chiar?
  – Eu am fost cel cu recomandarea de la doamna preoteasa de la noi din sat. Sintem vecini si mi-a zis: du-te mai si fa-te director de scoala generala ca am si eu doi copii la scoala si poate vor primi o educatie mai buna, tu corespunzi ca ai fost zilier la noi si intre timp ti-ai terminat si facultatea la distanta, iti dam si recomandare si vom vorbi noi cu cine trebuie, ne ajutam reciproc cu aia de la judet, ca le facem si noi campanie electorala in biserica.
  – Da? Ma rog… nu mai tin minte… si ai ajuns director?
  – Nu, domnu’Sef, atunci ati spus ca recomandarea e valabila numai daca deschid usa cu piciorul.
  – Taci mai, vorbeste mai incet ca poate te aude cineva. Bine, lasa ca te pun data viitoare director.
  – Pai cind data viitoare? Ca nu prea mai aveti servici la partid!
  – Asa crezi tu! Lasa ca se intoarce roata, tu ai auzit de proverbul „Cine ride la urma ride mai bine”? Sau de proverbul „Cei din urma vor fi cei dintii”? S-apoi nu-s chiar fara servici, acum ma ocup de administrare si propaganda.
  – Administrare si propaganda?
  – Ce te miri, n-am fost eu administrator de cantina? Stiu cum merg toate astea. Propaganda inseamna ca sun pe telefon oamenii sa vina la miting, iar administrare inseamna ca tot eu ma ocup si de logistica necesara: autobuze, vuvuzele, apa minerala, cornete cu seminte. Si citeodata si cite un pic de tarie, dar asta ramine intre noi, nu vreau sa afle doamna Rely.
  – Un pic de tarie? Daca-i asa ma inscriu si eu in partid, domnu’Sef! Sint eu ocupat, da imi fac timp sa vin la miting! Da pot sa mai aduc vreo 4 prieteni? Ca eu si prietenii mei mai iesim impreuna la cite o cinzeaca din cind in cind, da nu prea des!
  – Cit de des?
  – Cam de doua ori pe zi. Numa sa ne sunati ca venim, noi vom fi baza partidului, nu ne trebuie altceva decit un pic de tarie, stiti cum se spune: bautura-i temelie! Ne intereseaza si pe noi binele tarii. Domnu’Sef… da dupa miting, nu ma uitati cu postul de Director de scoala generala?
  – Fii linistit, nu te uit. Ai permis de conducere?
  – Nu, domnu’Sef, n-am.
  – Pai cum vrei sa conduci o scoala daca nici macar permis de conducere n-ai? Cind vii la mine sa vii cu permisul!
  – Am inteles domnu’Sef! Da ce categorie imi trebuie?
  – Pentru Director de Scoala generala e suficient si permis de motorete, da nu de Mobra. Au mai fost candidati care au venit cu permis de Mobra si nu i-am primit, ala nu e bun ca lumea s-a schimbat, sintem in secolul 21 si trebuie sa tinem pasul cu civilizatia. Daca vrei Director de liceu iti trebuie permis de la C in sus.
  – Am inteles domnu’Sef! O sa va caut!
  – Bine, dar mai intii trebuie sa-i punem la punct pe nesimtitii din Statul Paralel, ei ne incurca si nu ne lasa sa lucram. Si sa mai schimbam un pic legile, ca dobitocii aia vor sa ne bage pe toti la puscarie. Cine se cred ei? Pai cum adica, sa nu mai putem noi fura in tarisoara noastra? Da unde sa mergem sa furam? In Italia sau in Spania cu toti gainarii si cersetorii? Uite, ca sa-ti demonstrez ca vorbesc serios si ca ne intereseaza bunastarea poprului, ia de la mine 5 vuvuzele si 5 cornete cu seminte pentru tine si pentru prietenii tai. Si ia si 5 gume de mestecat pentru cazul ca o sa va fie foame la miting. Si fiti pe faza, in curind vom suna adunarea. Jos cu Statul Paralel!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.