Image 1
Image 2

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) se va autofinanța

Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) se va autofinanta
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) se va autofinanta
Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) se va autofinanta

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) este o instituţie publică cu personalitate juridică care a trecut din subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe data de 22 decembrie 2012 ca urmare a aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă numărul 86.

    

Ordonanţa numărul 24 din 26 august 2014 pentru stabilirea unor măsuri privind controlul statului în domeniul construcţiilor se referă doar la regimul de finanţare al ISC şi nu aduce modificări la nivelul conducerii instituţiei.

Conform unui comunicat remis redacţiei Informaţia Zileli de ISC, odată cu 1 ianuarie 2015, data intrării în vigoare a ordonanţei numărul 24 ISC se va finanţa integral din venituri proprii. Fondurile necesare ISC pentru îndeplinirea atribuţiilor se asigură potrivit prevederilor legale din cota de 0.70%,  din cheltuielile pentru executarea construcţiilor şi a lucrărilor pentru care se emit, în condiţiile legii autorizaţii de construcţie, cei 0.70% fiind suportaţi de investitori.
Investitorii vor mai suporta o cotă de 0.1% din valoarea lucrărilor autorizate, petru cheltuieli aferente controlului statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea executprii lucrărilor de construcţii.
Din veniturile realizate, ISC va vira 30%  Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care va utiliza sumele încasate în cadrul bugetului aprobat pentru elaborarea reglementărilor tehnice în construcţii, urbanism, amenajarea teritoriului precum şi a cercetărilor, testărilor, documentaţiilor şi studiilor necesare fundamentării reglementărilor specifice domeniului şi pentru executarea, prin Compania Naţională de Investiţii a unor lucrări de intervenţie în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public, în vederea asigurării cerinţei de rezistenţă şi stabilitate în cazul unor cutremure, inundaţii sau alunecări de teren.
ISC a desfăşurat în primul semestru al acestui an 10.512 de activităţi de control în domeniul calităţii în construcţii, performanţei energetice a clădirilor, urbanismului, amenajarea teritoriului şi autorizării executării lucrărilor, dispunând în urma acestor acţiuni 12.321 de măsuri.
Activitatea de constrol s-a raportat în trimestrul I al acestui an la 36.002 obiective aflate în evidenţă, iar în trimestrul II la 32.197 obiective, numărul agenţilor economici cu activitate în construcţii fiind de 7.883 în primul trimestru şi de 12.138 în trimestrul al doilea.
ISC a dispus instituirea activităţii de urmărire specială a comportării în timp a construcţiilor în cazul a 189 de obiective în trimestrul I şi a 341 de obiective în trimestrul II.
Măsurile dispuse de ISC pe lângă sancţionare contravenţională şi oprirea lucrărilor după caz, au vizat sesizarea Instituţiei Prefectului sau a emitentului autorizaţiei de construcţie, desfiinţare în vederea anulării actului de autoritate emis şi a opririi execuţiei lucrărilor, sesizarea organelor de urmărire penală pentru faptele care au constituit infracţiuni, oprirea, refacerea, expertizarea sau consolidarea lucrărilor şi interzicerea utilizării construcţiilor.
În primul trimestru al acestui an s-au apliat 249 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 279.000 lei, iar în cel de al doilea trimestru numărul sancţiunilor a fost în număr de 271, în cuantum de 353.000 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns