Image 1
Image 2

Informaţia Zilei şi ITV au mai ajutat o familie cu 6 copii care trăieşte din 1.500 de lei

În momentul de faţă, în municipiu beneficiază de această prestaţie 131 de familii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Gyongyi Kovacs are 29 de ani şi stă alături de concubinul ei şi cei şase copii într-o locuinţă socială din zona Crângului
Gyongyi Kovacs are 29 de ani şi stă alături de concubinul ei şi cei şase copii într-o locuinţă socială din zona Crângului

Mişcaţi de drama semenilor fără un acoperiş deasupra capului, sătmărenii vor să ajute

    Cazul bebeluşului Alex din baraca de pe malul Someşului, găsit de Informaţia Zilei şi Informaţia TV săptămâna aceasta a mişcat suflete. Sunt şi oameni cărora le pare rău de semenii lor şi evită să pună etichete.
Copiii nu au nicio vină în toate poveştile adulţilor, fie ei oameni ai străzii, cu probleme de sănătate mintală, săraci lipiţi pâmântului ori needucaţi.

În urma publicării poveştii bebeluşului Alex, aşa cum scriam în rândurile de mai sus, am primit pe adresa redacţiei mai multe telefoane şi e-mail-uri, mesaje pe pagina de Facebook Informaţia Zilei de la oameni care îşi doreau să ajute. Aşa se face că la sediul redacţiilor noastre, profesoara Ana Macovei ne-a adus o butelie de aragaz pentru a o dona familiei bebeluşului. Mama Carmen şi bebeluşul Alex se află la Centrul maternal Lorena, iar tatăl a rămas în baraca de pe dig. Din cauză că spaţiul în care acesta trăieşte e periculos să îşi instaleze un aragaz, soba improvizată ocupând un sfert în baracă, butelia primită de la familia Macovei a ajuns la o altă familie, o familie sărmană care trăieşte din fericire într-un spaţiu mai bun, într-o locuinţă socială din zona străzii Crângului. Cu siguranţă, după ce Ioan Lucaci, Carmen Kelemen şi fiul lor Alex vor avea la rândul lor un acoperiş deasupra capului, o locuinţă socială ori de necesitate, vor exista oameni care să îi sprijine şi pe ei dacă vor avea nevoie de o butelie.

Trăiau în condiţii mizere sub stadionul Unio

Vă relatăm povestea lui Kovacs Gyongyi, mama de pe Crângului care a primit butelia şi am începe prin a puncta faptul că, atunci când sunt ajutaţi, îndrumaţi, au un nivel de educaţie, de înţelegere ce le permite să ia măsuri, şi aceşti oameni fără adăpost sau care au făcut la un moment dat ceva rău în viaţă şi au plătit pentru răul făcut, pot iată să o ia pe o cale bună. În primăvara anului trecut, odată cu cartografierea zonelor cu risc din municipiul Satu Mare, procedură ce are loc anual, angajaţii Serviciului Public de Asistenţă Socială au identificat o mămică cu patru copii, cel mai mic având puţin peste un an, iar cel mai mare 10 ani, care trăia în condiţii imposibil de descris în cuvinte sub stadionul Unio din Satu Mare. Femeia trăia cu cei patru copii ai săi şi cu concubinul pe nume Sergiu Hotea aproape sub cerul liber, fără apă, curent, într-un spaţiu vai de capul lui în care aveau o sobă ce făcea un fum toxic.

Familia formată din opt persoane trăieşte din 1.500 de lei pe lună

Asistenţii sociali au constatat că familia trăieşte din totalul de 1.523 de lei pe lună, bani din alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul social al lui Gyongyi şi sumele încasate de concubinul ei Sergiu din muncile prestate ocazional în construcţii. Amândoi adulţii aveau antecedente penale. Gyongyi ispăşise 3 ani de închisoare după ce a primit o condamnare de 5 ani pentru omor, iar Sergiu fusese la rândul lui închis timp de 2 ani şi 8 luni pentru furt şi alte agresiuni. Şi-au întocmit dosarul şi au reuşit să primească un acoperiş deasupra capului, o locuinţă în zona Crângului, unde sunt 24 de locuinţe sociale construite din lemn şi 24 din cărămidă. Încăperea în care s-au mutat cu toţii nu era racordată la electricitate din cauză că fosta chiriaşă a fost prinsă că a furat curent. Cu ajutorul donaţiilor, SPAS a reuşit să racordeze căsuţa din nou la reţeaua de electricitate.

Şase copii curaţi, educaţi, care merg la şcoală şi grădiniţă

Vineri, 13 ianuarie 2017, ne-am deplasat acasă la Gyongyi şi la Sergiu pentru a le da butelia. Ne-au primit în camera lor şi ne-au prezentat copiii. Gyongy are 29 de ani, are şase copii, nu cere mila nimănui şi se descurcă toţi cum pot din banii pe care îi primesc. Mai mult decât atât, investesc în locuinţa socială în care stau, şi-au îngrădit în faţa căsuţei din lemn ca să nu iasă copiii în drum şi să păţească ceva. La începutul articolului aţi putut remarca faptul că am scris că mama a fost găsită sub stadion cu patru copii. Gyongyi are şase copii, doi dintre ei trăind cât a fost la închisoare în Casa de tip familial din Berindan, iar din septembrie mama i-a luat de acolo acasă, să fie împreună cu ceilalţi patru fraţi ai lor. Într-un spaţiu mic trăiesc opt suflete, cei doi adulţi şi copiii Denisa de 10 ani, Alex de 9 ani, Vanesa care are 8 ani, Raul – 4 ani, Samuel de 2 ani şi 7 luni şi Emanuel de 1 an şi 3 luni. Mama acestor copii extraordinar de frumoşi, curaţi şi educaţi, copii ce merg la şcoală şi la grădiniţă, ne-a mărturisit că îşi doreşte ca toţi copiii ei să meargă la şcoală, la facultate şi să aibă un viitor mai bun.

Gyongyi nu a cerut nimic, dar în locuinţă ar fi mare nevoie de un pat

Deşi nu au cerut nimic, i-am întrebat totuşi de ce duc mare lipsă. Le lipseşte mult un pat pentru că acela în care dorm toţi micuţii e cam stricat. Nu au cerut, dar dacă sunt oameni care să îi ajute, îi rugăm să o facă. Să încercăm să fim mai buni, să nu judecăm, să nu punem etichete şi dacă putem să facem o faptă bună, să o facem. Vom continua să căutăm astfel de familii care au nevoie de ajutor, familii care nu cerşesc şi nu bat zi de zi la porţile instituţiilor publice sau ale asociaţiilor pentru a cere ajutor.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with