Image 1
Image 2

Industria tutunului a devenit cel mai solid contribuabil la buget

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Statul este principalul beneficiar al industriei tutunului, în condiţiile în care 75% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii, susţine Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

“Tutunul nu mai e monopol de stat în România, dar statul e principalul beneficiar al acestei industrii. Plătim taxele în avans pentru produsele noastre, pe 25 ale lunii, fie că mai sunt încă în magazine sau au ajuns la consumatori. Tutunul e mare producător, mare contribuabil şi mare exportator. În cazul României, e o industrie care contribuie pozitiv în toate domeniile economice”, a declarat Gilda Lazăr, la Forumul diplomaţiei economice şi al exportatorilor, organizat de Clubantreprenor.ro.

Pentru 2021, oficialul JTI estimează o contribuţie la buget de circa 20 miliarde lei, faţă de peste 17,54 miliarde în 2020. Suma reprezintă echivalentul a 13,5% din PNRR, bani pentru care statul nu trebuie să îndeplinească nicio condiţie.

“Sunt trei fabrici mari în România, care angajează români, plătesc taxe statului român şi exportă o mare parte din ţigaretele produse aici, echilibrând balanţa comercială”, a subliniat directorul JTI.

În 2020, industria tutunului a devenit cel mai solid contribuabil la buget, în contextul scăderii veniturilor provenite din energie. Tot în 2020, potrivit Eurostat, România a urcat în topul marilor producători europeni de ţigarete, pe locul al doilea, la egalitate cu Germania şi după Polonia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with