Image 1
Image 2

Indicația geografică a vinurilor din județ va fi de acum înainte “Dealurile Sătmarului”

Presedintele Adran Stef alaturi de membrii ai juriului, castgatorii marilor premii, deputatul UDMR de Satu Mare, Kereskenyi Gabor si consilieri judeteni
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Presedintele Adran Stef alaturi de membrii ai juriului, castgatorii marilor premii, deputatul UDMR de Satu Mare, Kereskenyi Gabor si consilieri judeteni
Presedintele Adran Stef alaturi de membrii ai juriului, castgatorii marilor premii, deputatul UDMR de Satu Mare, Kereskenyi Gabor si consilieri judeteni

Cramele Hetei și Brutler au câștigat marile premii la Festivalul Vinului

Vineri, 24 aprilie, în piața 25 Octombrie au avut loc manifestările celei de-a III-a ediții a Festivalului Vinului Sătmărean.

Înainte de festival, a avut loc ediția a XII-a a Concursului Județean de Vinuri Nobile Concursurile Zonale de Vinuri Noblie din județul Satu Mare.

Decernarea premiilor a avut loc sâmbătă 25 aprilie

În concurs au fost înscrise 100 de probe din care 36 roșii, 61 din care 8 aromate albe și 3 roze. Din vinurile roșii o probă a fost din 2011, 5 din 2012, 7 din 2013 și 23 din 2014. Patru probe de vin alb sunt din 2013, restul de 57 din 2014 și cele 3 probe de roze sunt din 2014.

Președintele juriului, prof. Univ. Dr. Popa Aurel de la USAMV Craiova, alături de Dr. Ing. Dicu Cornel, director MADR, Prof. Dr. Giurgea Peter de la Craiova, oenologul Popp Peter de la Aiud și consultantul, educatorul în degustarea vinului de la Cluj, Kormos Zoltan au avut o misiune foarte grea în stabilirea c]știgătorilor.

Până la urmă, după analizarea probelor, juriul a decis să acorde mai multe premii de bronz, de argint, şi de aur, vinurile fiind foarte bune, greu de departajat.

Marele Aur la soiurile albe a fost câştigat de Hetei Laszlo cu un Chardonnay sec, rar în această zonă, iar Marele Aur la soiurile roşii, de către Johann Brutler de la crama Nachbil cu un Cabernet Sauvignion, ambii din Beltiug.

“Noi am trecut la varianta sec, ceea ce este o noutate şi o calitate deosebită. Secretul este butoiul baric, este o cheltuială în plus. Fermentaţia se face pe drojdie în două luni de zile“, a explicat Laszlo Hetei.

La festivitatea de decernare a premiilor pe care le-a înmânat președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef, acesta a spus, printre altele: “Anul acesta am îndreptat o nedreptate, iar vinurile produse în județ vor avea indicația georgrafică “Dealurile Sătmarului”și nu “Dealurile Crișanei” ca până acum. Eu cred că așa este corect. Vinurile produse în județul nostru sunt deja cunoscute în Româania și peste hotare”.

În încheierea acestei intervenții, Ștef i-a asigurat pe viticultorii sătmăreni că instituţia pe care o conduce şi care a organizat acest festival, îi sprijină și pe mai departe.

Sute de sătmăreni au degustat soiurile de vinuri expuse

De vineri după masa până sâmbătă seara inclusiv, sute de sătmăreni au degustat vinurile expuse și au petrecut momente plăcute cu formațiile care au evoluat pe scenă în cele două zile.

Vineri, 24 aprilie, artistul Petrică Mureșan a dat tonul festivalului, după care a  urcat pe scenă Taraful ”Ceatăra” din Carei, Ansamblul ”Rote Rose”, Ansamblul ”Csoda Szarvas” și Lorena.

Sâmbătă de la ora 12,  a evoluat Ansamblul folcloric din Ser, Dana și Sergiu Matoșan, elevii Școlii populară de artă, Petrică Mureșan și formația avându-i ca invitați pe Ioana Pricop și Dragoș Nistor. Programul continuă cu Maria Petca Poptean, Muzică lăutărească țigănească din Ardud (în limbă maghiară), Maria Tripon, Georgiana Marina și Ansamblul Cununița.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

JUDEȚUL SATU MARE

S-a dat startul concursului “Go to School”

Toate școlile din județul Satu Mare se pot înscrie la concursul ” Go to School ” , lansat de către Asociația Acces la Viitor. Este o competiție în care elevii își arată abilitățile de a cuprinde într-un mesaj cuprinzător esența a ceea ce este o școală pentru viitor, în ochii lor.