Image 1
Image 2

Încrederea în economia României a continuat să se înrăutăţească în ianuarie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încrederea mediului de afaceri şi a populaţiei în economia României s-a înrăutăţit uşor în ianuarie, trasă în jos de industrie, construcţii şi comerţul de retail, continuând declinul din decembrie, evoluţia fiind contrară tendinţei pozitive de la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat.

Indicele încrederii în economie a coborât cu 0,6 puncte, de la 95,3 puncte în decembrie la 94,7 puncte.

Încrederea din sectorul comerţului de retail, al industriei şi cel al construcţiilor a avut o evoluţie negativă, în timp ce încrederea consumatorilor şi din sectorul serviciilor a înregistrat o uşoară îmbunătăţire.

În zona euro, încrederea în economie a crescut în ianuarie pentru a noua lună consecutiv, de la 100,4 puncte în decembrie la 100,9 puncte, atingând cel mai ridicat nivel din iulie 2011.

Încrederea este mai mare şi în cele mai mari economii din uniunea monetară, Germania (+0,7 puncte) şi Franţa (+1,1 puncte).

Indicele de încredere din Germania se află la cel mai ridicat nivel din august 2011, iar în Franţa la un maxim atins după aprilie 2012. În Spania şi Italia încrederea a stagnat, în timp ce în Olanda a scăzut.

Pe ansamblul Uniunii Europene, îmbunătăţirea încrederii este mai pronunţată decât în zona euro, cu o creştere de 0,9 puncte, la 104,7 puncte, cel mai ridicat nivel după iunie 2011. Cea mai mare creştere, între statele din afara zonei euro, a avut loc în Polonia (+1,7 puncte) şi Marea Britanie (+1 punct).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Zi de aprecieri pentru leu

Super-anul electoral 2024, care a început deja, și măsurile populiste care îl însoțesc, reprezintă principalul pericol pentru leu, în condițiile în care deficitul bugetar este susținut, în mare măsură, de împrumuturile făcute atât din piața locală, cât și cea externă.