Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă prin desemnarea lui Florin Cîțu premier cu formarea guvernului se dorește reluarea luptei pentru declanșarea alegerilor anticipate, cu siguranță PNL va avea o problemă. Cu 20 de procente în parlament nu poți face ce vrei. Fără aliați de nădejde nu poți demara un proces de reformare radicală a statului. În sfârșit, fără un guvern format din oameni capabili nu poți guverna bine.

Mai departe, fără un program coerent, cu bătaie lungă, dar cu implicații sociale imediate, nu poți spera la un rezultat spectaculos la alegeri, chiar dacă se vor desfășura mai devreme.

PNL a avut după căderea guvernului Dăncilă o pasăre în mână și a dat-o pe cioara de pe gard.

PNL a avut ocazia să demonstreze că în România există o dreaptă francționată în 3-4 partide, dar ca partid mare putea să coaguleze dreapta astfel încât să reprezinte o forță de nestăvilit în fața unei stângi populiste, confiscată de un grup de lideri mediocri și corupți.

După o guvernare de patru luni, discutabilă, PNL nu a reușit să demonstreze ceea ce aștepta toată lumea: că este un partid fundamental diferit de PSD. În cele patru luni guvernul Orban nu a făcut nimic din ceea ce nu putea face guvernul Dăncilă. Toate măsurile pe care le-au luat liberalii, dacă PSD avea puțină minte, le puteau lua și social-democrații.

În același timp, toate greșelile pe care le-a făcut PNL le putea face și PSD.

Marea tragedie este că cele două partide mari nu pot fi diferențiate decât cu un mare efort și cu multă îngăduință.

Dacă PSD și-a dat jos propriul guvern, iată că și PNL face același lucru, dar este adevărat că având alt scop.

Dacă guvernul PSD s-a împrumutat peste măsură pentru a acoperi consumul, și guvernul PNL s-a văzut nevoit, din aceleași motive electorale, să facă același lucru.

PNL și PSD, sau PSD și PNL, nu contează prea mult cine ocupă locul cel mai înalt pe piedestal, seamănă ca două picături de apă. Numai că o picătură provine dintr-un pahar din care a băut o persoană care a stat în aceeași casă cu un infestat cu Coronavirus, iar cealaltă persoană a băut dintr-un pahar cu apă sfințită. Problema este că nu se știe care este unul și care celălalt pentru că analizele au fost negative în cazul ambilor pacienți.

PNL și PSD sunt la fel de bolnave de putere. Și la fel de neputincioase ca marii savanți în fața Coronavirusului. Acest lucru nu împiedică cele două partide să se încoroneze cu succese pe care nu le-au avut și este greu de crezut că le vor avea în viitorul apropiat.

Să presupunem că guvernul propus de Florin Cîțu va cădea la votul din parlament. Va fi desemnat un alt premier, foarte probabil Ludovic Orban, și va cădea și guvernul respectiv. Drept urmare vor avea loc alegeri anticipate.

Ce înseamnă, de fapt, anticipatele de care se vorbește atât de mult? Schimbarea aritmeticii parlamentare. PNL va obține 30-35% din voturi, USR 10-15%, dar împreună nu vor avea 50 plus unu la sută, fiind obligate să mai ia un partener, cel mai probabil UDMR sau PMP.

După aceste rezultate sperate va începe marea reformă a României.

După socoteala PNL și USR, dacă alegerile se desfășoară la timp, adică prin noiembrie, nu se mai obțin aceleași rezultate ca în cazul anticipatelor pentru că în septembrie trebuie majorate pensiile. PSD, așa de lipsită de inteligență cum părea Viorica Dăncilă, a aruncat o pisică moartă în grădina PNL.

Majorarea pensiilor în septembrie cu 40% este un adevărat Coronavirus al politicii românești.
Deși știe că este peste puterile economice ale oricărei țări din lume, fie SUA, fie China, a doua putere din lumea care ne-a dat și virusul fără leac, PNL nu are curajul să spună adevărul și să se confrunte cu realitatea, arătând că nu se pot majora pensiile cu 40%. O scaldă, încercând să-și pună pe cap coroana otrăvită a virusului inventat de PSD. Dacă nu poți, de ce vrei să lași impresia că poți?

Infestându-se reciproc, cu viruși scăpați din propriile lor laboratoare strategico-electorale populiste, cele două partide mari nu fac altceva decât să se împăuneze cu rezultate pe care nu le-au obținut niciodată și este greu de crezut că le vor putea obține în acest an.

Parcurgem o perioadă nefastă în care virușii politici fac mai multe victime decât coronavirusul chinezesc.

Oare a vorbit serios Marcel Ciolacu?

Multă politică, puține programe. Multe promisiuni, puține reforme. Până anul viitor, spunea premierul vineri 15 decembrie, se vor restructura între șase și nouă ministere.

Sigla Informatia Zilei

Generalii şi politica

Asculta acest articol La fel cum pandemia de Covid a adus nume noi pe scena publică, din domeniul medical, la