Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Inconsistenţa revendicărilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În momentul în care Strada, denumire dată de chiar preşedintele Iohannis, va fi despărţită de tragedia de la Clubul Colectiv, protestele vor căpăta un caracter eminamente politic. Acum lucrurile sunt amestecate. Emoţia stăpâneşte deopotrivă populaţia ieşită în stradă, cât şi partidele politice. Ţara traversează o perioadă prelungită de doliu. Numărul morţilor creşte în continuare, ajungând la peste 40. În condiţiile în care mai există foarte mulţi pacienţi într-o stare foarte gravă, care pot deceda de la o zi la alta, o discuţie serioasă asupra evenimentelor politice este prematură şi neavenită.

  După debutul în forţă care l-a speriat pe fostul premier Victor Ponta şi l-a pus în situaţia de a demisiona, nivelul protestelor s-a diminuat. Revendicările, în lipsa unui program coerent, s-au diluat. Dacă se adună 100 de persoane cer o sută de lucruri diferite. Ceea ce nu înseamnă că doleanţele nu sunt reale.

Nu au avut un program comun nici ONG-urile care au fost invitate la Cotroceni. Preşedintele a promis că va merge în Piaţă. Şi-a onorat promisiunea. Deşi numărul protestarilor a fost redus nu s-a putut purta un dialog. Şi-a dat seama că nu are cum să vorbească în îmbulzeala în care fiecare spunea ce îl durea. De fapt şi-a dat seama că nu se poate negocia cu o masă de oameni neuniformă. În schimb a înţeles că ceva trebuie schimbat, că aşa nu se mai poate continua.

Protestele scad în intensitate, însă fenomenul există.  Populaţia este pregătită să se revolte. Neîncrederea a pătruns adânc în fiecare cetăţean. Au ieşit la iveală o serie de nereguli care guvernează viaţa socială din România. S-a realizat o fotografie-fulger a aroganţei clasei politice. Populaţia a conştientizat rapid că există o prăpasie între oamenii de rând şi partidele politice. Au sesizat şi partidele că nu sunt agreate şi liderii lor s-au ascuns ca porcul în cucuruz. Prea puţini au sesizat absenţa sindicatelor. Ele practic nu mai există. Au trecut cu arme şi bagaje de partea puterii. Asta în vreme ce mass media, deşi părea cu totul îngenuncheată de sistem, şi-a scos vechile arme şi a repornit la luptă, alături de protestatari, împotriva guvernului, împotriva partidelor, împotriva preşedintelui Iohannis. S-a trezit până şi anchilozata televiziune publică. Aşa se face că, în acest moment, deşi revendicările străzii sunt destul de inconsistente, presa este pregătită să preia mesajele populaţiei nemulţumite şi să le ducă mai departe, să le întreţină vii până se va trezi întreaga opinie publică.

   România se află la o răscruce, trece printr-un moment istoric ce va lăsa urmele adânci în viaţa societăţii. Clasa politică a fost serios scuturată. Nu există democraţie fără partide, dar dacă au ajuns tinerii să ceară desfiinţarea lor  înseamnă că este o mare problemă cu ele. Politicienii şi-au tras atâtea privilegii încât au ajuns mai infatuaţi şi mai aroganţi decăt grofii de altădată. Corupţia guvernează activitatea celui mai înalt demnitar şi celui mai umil funcţionar. Statul sufocă populaţia prin taxe, impozite şi corupţie. Preşedintele Iohannis asigura protestatarii că i-a auzit şi i-a înţeles.  Mai mult de atât nici nu trebuie să înţeleagă. Dar se poate face ceva? Ca nişte hiene flămânde, partidele stau la pândă. Nu-şi asumă nicio responsabilitate. Societatea civilă este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Să nu ne imaginăm că puştanii adunaţi în piaţă pot da soluţii salvatoare. Nici copilul din leagăn nu oferă soluţii, dar atunci când urlă din toţi rărunchii este clar că ceva nu este ordine. Acum, mai mult decât oricând, ceva nu este în ordine. Indiferent de soluţii,  totul trebuie să se schimbe. În mod radical.

Abonează-te acum Online!