Image 1
Image 2

Închiderea unui cerc vicios

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

  PNL și PC au ajuns la capătul răbdării. Nu se mai suportă. Declarațiile dure ale președintelui de onoare Dan Voiculescu au primit un răspuns și mai dur din partea lui Crin Antonescu. În mai puțin de 48 de ore cele două partide au tranșat lucrurile. Fiecare merge pe drumul său. ACD, adică Alianța de Centru Dreapta, nu mai există, însă nu se desființează la tribunal. Constantin Daniel a explicat de ce nu merg la tribunal. Un divorț oficial ar conduce automat la desființarea USL.

Interesant este că între președinții celor două partide nu a avut loc nicio discuție lămuritoare. Despărțirea abruptă a fost dictată de Dan Voiculescu. Acum, mai mult decât înainte, s-a văzut că adevăratul lider al PC este președintele onorific. Este o anomalie.

Nu este tocmai normal ca partidele divorțate să aibă același candidat la președinție. Totuși, conservatorii spun că rămân în USL și respectă înțelegerea privind candidatul unic la președinție. Motivul invocat este cel care a dus la ruperea alianței dintre cele două partide? Nu cumva Dan Voiculescu are alte planuri? Partidul său a racolat mai mulți parlamentari, devenind ceva mai însemnat. În cazul despărțirii și de USL, conservatorii pot face anumite jocuri. Nu este exclus să facă pe supărații și să se apropie de opoziție.

Dan Voiculescu este prins în nenumărate procese. Se poate spune că este cu un picior în pușcărie. Dacă desprinderea PC de USL va zdruncina Guvernul Ponta nu este exclusă o reapropiere Voiculescu-Băsescu. Ei doi au deschis cercul puterii de dreapta. Președintele Băsescu și-a început cariera de negociator atrăgând PC-ul în majoritatea formată în 2004. Ar fi o perfectă închidere a cercului, a unui cerc vicios.

Lumea nu ar trebui să se mire că PNL a rupt protocolul cu PC. Ar fi trebuit să se crucească atunci când PNL a decis să intre într-o alianță cu partidul lui Dan Voiculescu. Știe toată lumea, nu mai poate fi un secret că liberalii s-au lăcomit la televiziunile lui Voiculescu.  Problema PNL este că despărțirea se face într-un moment crucial pentru pregătirea alegerilor din 2014. Crin Antonescu, mai mult decât orice politician, are nevoie de sprijin mediatic. Dacă Antenele se vor arunca asupra PNL și a lui Crin Antonescu degeaba declară PC că sprijină în continuare candidatul USL. Este un non sens.

Cearta dintre cele două partide a pornit tot de la Traian Băsescu. Lui Dan Voiculescu i-a mirosit că PNL și Crin Antonescu se apropie tiptil-tiptil de Traian Băsescu. Pe ce s-a bazat? Are informații, altele decât cele cunoscute? Chiar crede că Antonescu s-ar putea îndrepta spre Băsescu? Pe malurile Dâmboviței este posibil orice. Cine și-ar fi imaginat o alianță între PSD și PDL după alegerile parlamentare din 2008? Dar prin 2004 cine și-ar fi imaginat că PNL și PSD vor ajunge să se înfrățească? Nu poate fi exclusă nicio combinație.

Ruperea unei alianțe din cadrul altei alianțe modifică raportul de forțe din USL. În mod logic, după desființarea ACD, conservatorii și social democrații vor avea relații mai apropiate. PNL ar putea fi izolat în USL, cele două partide coalizându-se împotriva lui pentru a-l obliga să iasă din combinație.

Liberalii pot fi lucrați ca la carte. Prin urmare, pe bună dreptate ne putem întreba cine pierde și cine câștigă în urma acestei rupturi? Crin Antonescu scapă de o piatră de moară, nu mai poate fi acuzat că face jocurile lui Dan Voiculescu. Este un câștig apreciabil, pentru care probabil că merita să riște să-și ridice Antenele în cap. Vom vedea.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Extremismul verde

Ursula von der Leyden, președinta Comisiei Europene, spune că s-au luat decizii privind protecția climei, a produselor bio, fără să fie consultați fermierii.