23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

Închiderea fabricii de zahăr din Oradea, o pierdere de 2 milioane € pentru Satu Mare

Scris de Ioan Aniţaş, 08 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Cultivatori de sfecla din judetul Satu Mare

Cultivatori de sfecla din judetul Satu Mare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va achita în 2019 sprijinul cuplat vegetal pentru fermierii care sunt eligibili. Valoarea pe hectar a subvenţiei nu a fost încă stabilită, dar sprijinul cuplat este una dintre cele mai mari subvenţii. Ca să nu pierdeţi banii trebuie să

vă grăbiţi să depuneţi la APIA documentele obligatorii.

Dacă în anii anteriori, câteva sute de fermieri sătmăreni depuneau la APIA actele justificative privind cantităţile de sfeclă de zahăr obţinute şi valorificate către procesator, iată că pentru anul 2018, la nivel de judeţ nu se mai depun asemenea documente.

Odată cu închiderea din anul 2018 a fabricii de producere a zahărului de la Oradea, începând cu anul de producţie 2018, fermierii sătmăreni care cultivau cu sfeclă de zahăr aproximativ 2.000 de hectare, n-au mai avut această cultură. Cum diversele forme de sprijin însumate pentru această cultură ajungeau la 1.000 de €/ha, suma de aproape 2.000.000.

Potrivit reglementărilor în vigoare, pentru încasarea sprijinului cuplat la sfecla de zahăr, aferent anului 2018, fermierii trebuie să facă dovada comercializării unei producţii minime de 26.400 kg/ha, pe bază de factură pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent.

1 februarie este termen pentru a solicita sprijinul cuplat la tomate de seră

Fermierii care beneficiază de sprijin cuplat pentru legume în spaţii protejate, mai puţin cei care au fost înscrişi în programul naţional de tomate în extrasezon, trebuie să depună la APIA, până la data de 1 februarie 2019, documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate şi factura sau bonul fiscal de achiziţie a seminţei.

Sprijin cuplat pentru legumele cultivate în sere

Documentele care atestă calitatea seminţelor certificate autohtone se vizează în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor de pe raza teritorială în care fermierul îşi desfăşoară activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor. În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul / documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânţă.

Sprijinul cuplat se acordă pentru următoarele legume cultivate în sere: tomate pentru consum în stare proaspătă; castraveţi pentru consum în stare proaspătă sau destinaţi industrializării; ardei pentru consum în stare proaspătă; varză pentru consum în stare proaspătă.
În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânţă.

Sprijinul cuplat se acordă pentru următoarele legume cultivate în solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă; castraveţi pentru consum în stare proaspătă; castraveţi destinaţi industrializării; ardei pentru consum în stare proaspătă; varză pentru consum în stare proaspătă; vinete pentru consum în stare proaspătă.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.