Image 1
Image 2

Începutul crizei politice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În urmă cu ceva vreme Victor Ponta declara că PSD nu va putea fi dat jos de la guvernare de opoziţie, aşa cum este normal într-o democraţie, ci de DNA. Afirmaţia lui nu a fost trecută cu vederea. Această afirmaţie rămâne unul dintre cele mai acide atacuri la adresa justiţiei. De atunci lucrurile s-au complicat. A apărut cazul Rarinca, Şova, Livia Stanciu. Judecătorii s-au întors împotriva CSM. Daniel Morar, fostul procuror şef al DNA, a criticat dur amestecul SRI în actul de justiţie.

Nu este lipsită de interes nici arestarea consilierului primarului general al Capitalei, în acest fel Sorin Oprescu devenind extrem de vulnerabil. Procurorii DNA îşi vor fi dat seama, în sfârşit, că există corupţie şi în eşaloanele secundare din administraţie. Fără concursul funcţionarilor nu pot face nimic primarii predispuşi la luarea de mită. Şi invers, fără ştirea edililor funcţionarii nu pot lua şpagă.

Deşi Sorin Oprescu este unul dintre politicienii de top, cu o mare doză de încredere din partea populaţiei, nu el este peştele cel mare. Nici măcar Liviu Dragnea nu a fost cel mai important lider din PSD vânat de Justiţie. DNA a ajuns ieri la vârful puterii. Premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA. Este acuzat că a avut un contract de prestări de servicii către firma de avocatură a lui Dan Şova.  El ar fi primit 180.000 de lei pentru servicii pe care, în realitate, nu le-a prestat. Se întâmpla înainte de 2008. Deşi este vorba doar de vreo 40.000 de euro, împotriva lui sunt 17 capete de acuzare.

Întrebarea pe care şi-o pune toată lumea este dacă ne aflăm în faţa unui demers politic sau efectiv DNA este interesată să facă ordine între două firme private, între două case de avocatură. Victor Ponta este acuzat că l-a numit pe Dan Şova în virtutea contractelor dintre firmele lor. Acesta ar fi folosul necuvenit. Că este sau nu un proces politic nu are importanţă.

Importante sunt consecinţele.  DNA îi oferă preşedintelui prilejul de a cere demisia premierului pe motiv că este urmărit penal. În scurta sa intervenţie, Klaus Iohannis a invocat şi o criză politică, în termeni destul de vagi. Nu s-a înţeles dacă intrăm într-o criză politică în cazul în care îşi dă demisia Victor Ponta sau dacă nu demisionează. De fapt, criza politică s-a declanşat în momentul în care primul ministru a fost chemat la DNA. Din acest moment încep interpretările.

Victor Ponta nu este învinuit pentru fapte comise în timpul mandatului. Deci nu ar trebui să-şi dea demisia. Pe de altă parte, el însuşi a promis că îşi va da demisia în cazul în care va începe urmărirea penală împotriva sa.
Poziţia lui de acum este alta. El spune că îl respectă pe preşedintele Iohannis, înţelege poziţia sa publică, însă el afirmă că doar parlamentul îl poate demite, atâta vreme cât a ajuns premier prin votul parlamentarilor. Aşadar, Victor Ponta nu demisionează. Un procuror, zice el, nu poate decide demisia unui prim ministru, prin faptul că instrumentează un dosar.

Preşedintele i-a cerut premierului să demisioneze exact în ziua în care PNL depunea moţiunea de cenzură. Coincidenţa, din punctul de vedere al PSD, este suspectă.  Partizanii premierului Ponta se vor folosi de alăturarea acestor evenimente şi îşi vor radicaliza atitudinea faţă de cei ce le-au generat, respectiv DNA, PNL şi preşedinte.
Ce va urma? Că premierul va demisiona sau nu, cert este că se intră în prima criză politică majoră de la alegerile prezidenţiale. Cum se va sfârşi, cu înfrângerea personală a lui Victor Ponta sau cu înfrângerea  PSD-ului?