Image 1
Image 2

Încasări de aproape 166 milioane lei din timbrul de mediu în primul trimestru

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încasările din timbrul de mediu s-au ridicat, în primele trei luni, la aproape 166 milioane de lei, în timp ce suma restituită ca urmare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile ar putea fi în jur de 100 milioane de lei, dar se așteaptă raportarea de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat, luni,Adrian Gearâp, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

‘Valoarea încasărilor din timbrul de mediu s-a ridicat, în primele trei luni, la 165.969.751 lei. De asemenea, suma restituită se ridică la 100 de milioane lei, în primele trei luni, dar se așteaptă raportarea de la ANAF. Timbrul de mediu și ‘Rabla’ sunt programe legate între ele, în sensul că ultimul este finanțat din încasările din timbrul de mediu’, a afirmat Gearâp.
Acesta a menționat, totodată, că din totalul de 221.000 de mașini rulate intrate pe piața din România, aproximativ 20.000 de unități au intrat prin partaj voluntar.
‘Aproximativ 20.000 de mașini second-hand au intrat în piață prin partaj voluntar, dintr-un total de 221.000 de mașini rulate, până în prezent. Nu putem interzice importul mașinilor second-hand.

În ceea ce privește impozitul anual progresiv pentru poluare, există o singură țară care practică un astfel de sistem, Germania. În primul rând, ei nu importă mașini. Există o discuție la nivel european pentru unificarea acestui sistem de taxare de mediu. Există 18 țări din Uniunea Europeană în care se practică taxări diferite, iar fiecare încearcă să-și apere industria. Există o direcție la Ministerul Mediului care monitorizează calitatea aerului. Deocamdată, suntem în parametri și nivelul de noxe în ariile aglomerate din țară este în limite’, a spus președintele AFM.

Conform datelor oficiale, la nivelul anului 2013, încasările din timbrul de mediu au fost de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxă auto către cei care au obținut hotărâri judecătorești definitive în acest sens.
În data de 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmând să fie calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a mașinii.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro5, Euro4 și Euro3 formula de calcul ia în proporție de sută la sută emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 și Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică.
Pe de altă parte, taxa crește pentru mașinile Euro3 și Euro4 în cazul versiunilor diesel.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with