Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Încă un Don Quijote

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din când în când apare câte un personaj care vrea să revoluţioneze societatea. De obicei este un individ provenit dintr-o fostă structură de putere, eliminat din sistem ca urmare a luptei interne pentru putere.

Printre personajele de genul acesta poate fi integrat şi fostul preşedinte Traian Băsescu. După terminarea mandatelor, el a devenit unul dintre cei mai necruţători critici ai binomului SRI-DNA, dar şi adversarul direct al unor persoane pe care le-a numit în funcţii el însuşi.

La fel este şi Adrian Năstase. Ca premier a înfiinţat PNA, un organism despre care se spunea că folosea la eliminarea adversarilor interni ai liderului PSD. Până la urmă a devenit el însuşi victimă a respectivei instituţii, transformată în DNA. Aşa cum se consideră şi fostul preşedinte Traian Băsescu victimă a instituţiilor pe care le-a întărit acordându-le prea multă putere.

Exemplele pot continua. La nivelele inferioare lucrurile sunt şi mai evidente. Şefii de instituţii odată revocaţi devin cei mai înverşunaţi adversari ai celor care le-au luat locul. Având avantajul de a cunoaşte instituţia din interior criticile lor au o greutate mai mare. Se întâlnesc cazuri peste tot, de la foştii primari, foştii preşedinţi de consilii judeţene la miniştri, de la foşti şefi ai instituţiilor de control la premieri. Fostul premier Dacian Cioloş a ajuns unul dintre cei mai vehemenţi critici ai următorului guvern.

Mai rare sunt cazurile în care un fost lucrător din serviciile secrete face dezvăluiri din interiorul  sistemului. Pacepa a rămas exemplul cel mai elocvent al defectării sistemului de informaţii secrete. Dezvăluirile generalului de Securitate se spune că ar fi contribuit la grăbirea căderii regimului comunist.

Au existat câteva cazuri şi după 1989, dar fără prea mari consecinţe. Un ultim caz este cel al colonelului Dragomir. Trecut în rezervă, colonelul SRI, fostul adjunct al generalului Coldea, odată eliminat din sistem s-a transformat în luptător pentru drepturile omului. Trecut în rândul societăţii civile, dezvăluie că în România există opt instituţii care ascultă telefoanele românilor pe mandate de siguranţă naţională. Teoretic, asta înseamnă că zeci şi zeci de mii de cetăţeni români sunt consideraţi pericole pentru siguranţa naţională. De altfel, România se află pe primul loc în UE la numărul de mandate acordate pentru ascultarea telefoanelor.

În realitate nu este vorba despre siguranţa naţională în sensul corect al cuvântului. Explicaţia este simplă. Printr-o inginerie pseudo-legislativă s-a pus semnul egal între corupţie şi siguranţă naţională, şi în consecinţă cine fură  fie un ou fie un bou,  pune în pericol siguranţa naţională. Şi atunci, pentru a combate fenomenul, sunt ascultate zeci de mii de telefoane.

S-ar pune problema cu ce preţ şi cu ce rezultate. Raportul preţ/eficienţă este devastator pentru bugetul ţării. Cu banii respectivi ar putea fi plătiţi cei peste 15 000 de medici plecaţi în străinătate. Nu s-a prea auzit că ar fi plecat în străinătate ascultătorii de telefoane din cauza salariilor prea mici. Şi nici cei care, în mod iresponsabil, au adus ţara în această situaţie.

Silviu Dragomir, acest nou Don Quijote, vrea să răstoarne această situaţie. Fostul colonel SRI ştie multe despre sistem, mai precis despre anomaliile din sistem. A fost audiat în comisia de anchetă parlamentară. Dragomir atacă în special binomul SRI-DNA. Rezultatul? SRI şi DNA au primit bugete cu 20% mai mari. Majoritatea parlamentară PSD-ALDE crede, pe bună dreptate, în necesitatea întăririi instituţiilor de forţă.

Abonează-te acum Online!