Încă o campanie deturnată | Informaţia Zilei

Încă o campanie deturnată

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă la alegerile pentru Parlamentul European  referendumul preşedintelui Iohannis a deturnat atenţia alegătorilor de la tema principală, locul României în UE, rolul instituţiilor europene etc., iată că şi la alegerile prezidenţiale se întâmplă acelaşi lucru.

Candidaţii prezidenţiali sunt puşi între paranteze. Candidaţii prezidenţiali sunt mai puţin interesanţi decât lista viitorilor miniştri.

Căderea guvernului, formarea noului guvern, condiţiile puse de fiecare partid, sunt subiecte mult mai atractive decât programele candidaţilor prezidenţiali. 

Primul ministru desemnat cu formarea guvernului ţine primele pagini ale ziarelor. Ludovic Orban este personajul zilei, interesul faţă de declaraţiile lui fiind mai mare decât faţă de declaraţiile oricărui candidat prezidenţial, inclusiv faţă de intervenţiile sporadice ale preşedintelui Iohannis, ale premierului demis Viorica Dăncilă. Ca şi în cazul referendumului care s-a suprapus peste euroalegeri, câştigătorul este acelaşi, preşedintele Klaus Iohannis. Harababura îl avantajează doar pe el. Nimeni nu se mai ocupă de prestaţia lui din ultimii cinci ani. Privirile sunt îndreptate spre viitorul guvern.

Candidaţii prezidenţiali care sunt lideri de partid sunt chestionaţi doar în legătură cu condiţiile pe care le pun pentru a vota guvernul în parlament. Condiţia prezidenţiabilului Kelemen Hunor: va vota guvernul Orban dacă nu se modifică alegerea primarilor din două tururi.

Dan Barna este mai radical: mai degrabă preferă ca guvernul Dăncilă să mai rămână în funcţie trei luni decât să se renunţe la alegerile anticipate. Altfel, spune Barna, în toamnă PSD va câştiga alegerile şi va reveni la guvernare.

Cei doi lideri ai celor mai zburdalnice partide, Pro România şi ALDE, nu-l lasă pe candidatul lor comun, dar independent, Mircea Diaconu, să se pronunţe pe tema viitorului guvern. Ponta şi Tăriceanu îşi impun punctele de vedere şi preferă să le prezinte ei înşişi.

Viorica Dăncilă vrea să scape de tema impusă de conjunctura politică, respectiv căderea guvernului său şi formarea unui nou guvern. Prin urmare l-a invitat pe Iohannis la o confruntare unu la unu. Faţă în faţă, cei doi contracandidaţi nu au fost niciodată. Pentru turul întâi nu se obişnuieşte. Poate în turul doi.  Nu ştim care va fi în avantaj, dar o astfel de confruntare nu ar fi lipsită de interes.

  Eventual cei doi s-ar putea întâlni  la o partidă de tenis. Însă Viorica Dăncilă joacă tenis de masă, iar  Klaus Iohannis tenis de câmp. O întrecere cu biciclete? O alergare desculţi, cu pantofii în mână, pe malul mării? Desigur, nu. Pur şi simplu la un moment dat principalii candidaţi trebuie să se întâlnească faţă în faţă, pentru a da satisfacţie publicului.

După cum evoluează relaţiile dintre preşedintele Iohannis şi restul candidaţilor prezidenţiali, în turul doi nu este exclus să asistăm la o schimbare radicală a opţiunilor. Umiliţi prin ignorare, candidaţii prezidenţiali este posibil să recomande alegătorilor lor să nu-l mai voteze pe Iohannis. Aroganţa este întotdeauna sancţionată. Liderii politici îşi doresc un preşedinte slab, neimplicat politic. În acest sens este posibil ca în turul doi, cu Iohannis şi Dăncilă, rezultatele să fie altele decât cele previzionate. Chiar şi un rezultat strâns va avantaja PSD la următoarele alegeri parlamentare şi atunci s-ar putea ca Dan Barna să aibă dreptate.

Până la urmă se va constata că deturnarea campaniei electorale nu-l avantajează doar pe Iohannis, ci şi pe Viorica Dăncilă. Restul prezidenţiabililor sunt aproape invizibili, anulaţi de figura tot mai prezentă a premierului desemnat. Ludovic Orban este adevăratul VIP al acestei perioade.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517