Încă două zile | Informaţia Zilei

Încă două zile

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Candidaţii la prezidenţiale mai au două zile în care să demonstreze că merită votaţi. Alegătorii mai au la dispoziţie trei zile ca să se hotărască dacă merită sau nu să meargă la vot.

Campania electorală se termină lăsându-le unora impresia că nu au din ce alege. S-au înscris 14 candidaţi în cursa pentru preşedinţie, dar niciunul nu a oferit o mare surpriză. Preşedintele în exerciţiu era normal să candideze pentru un nou mandat.

Preşedinţii celor mai mari două partide sunt obligaţi să devină candidaţi prezidenţiali.
Preşedintele unor partide parlamentare şi neparlamentare intră în competiţii de genul acesta pentru a atrage atenţia asupra formaţiunii lui.

Despre calitatea sau lipsa de calitate a candidaţilor la alegerile prezidenţiale din 2019 ar fi foarte multe de spus. În general lumea nu a fost foarte mulţumită de prestaţia lor, de sus până jos. A fost o campanie haotică.

Alegerile din mai pentru europarlamentare au întărit convingerea că stânga nu are absolut nicio şansă de victorie la următoarele alegeri prezidenţiale.

Condamnarea lui Liviu Dragnea a bulversat PSD-ul. Nu pentru multă vreme, pentru că foarte repede s-a impus un nou lider care a şi devenit candidat prezidenţial. Poate cândva se va afla ce planuri avea Liviu Dragnea pentru prezidenţiale. În niciun caz nu ar fi aruncat-o în luptă pe Viorica Dăncilă. După cât de orgolios era cu siguranţă şi-ar fi asumat rolul de candidat, probabil în tandem cu Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de prim ministru.

Nici în această formulă nu ar fi existat garanţia revenirii funcţiei de preşedinte partidelor de stânga. În schimb nici nu s-ar fi pus problema ca turul doi să nu-i aibă ca protagonişti pe Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea.

Până acum în România dreapta a câştigat toate alegerile prezidenţiale. Ion Iliescu a fost o excepţie, o reminiscenţă, un rebut ideologic, o emanaţie prelungită a revoluţiei din decembrie 1989. În prelungirea competiţiilor din 2004, 2009 şi 2014, şi alegerile din 2019 vor reconfirma opţiunile electoratului român pentru dreapta.

Cum se face, totuşi, că majoritatea alegerilor locale şi parlamentare au fost câştigate de stânga, în speţă de PSD? O explicaţie ar fi că alegătorii cu orientări de dreapta nu se prezintă la vot. Sunt ca nişte suporteri aroganţi care nu merg la meciurile de fotbal interne, nici din Liga 4, nici din Liga 1. Merg doar la meciurile naţionalei.

Un alt motiv pentru care stânga câştigă alegerile locale şi parlamentare este fărâmiţarea partidelor de dreapta şi centru dreapta.

Eliminând din discuţie demagogia, populismul socialiştilor, se poate spune că dreapta nu ştie face campanie electorală, dar nu ştie nici guverna. În următorul an se va demonstra sau infirma această opinie.

Guvernul PSD a căzut în plină campanie electorală. S-a instalat un guvern PNL pur. Preşedintele Iohannis a ţinut să precizeze acest lucru. Este bine de ştiut că nu avem un guvern de coaliţie. Ludovic Orban conduce „un guvern PNL pur”. Se înţelege că şi preşedintele care a specificat cu satisfacţie acest lucru se consideră tot un „liberal pur”. Guvernarea Orban va fi una „pur liberală”.

Aşadar alegerile de duminică se vor desfăşura în organizarea unui guvern PNL pur. La fel şi turul doi de peste două săptămâni.

Nu trebuie să ne prefacem că nu cunoaştem câştigătorul. Este clar că Iohannis are ca şi asigurat un al doilea mandat. Ceea ce nu se cunoaşte este scorul şi chiar numele celui care va intra în turul doi.

Din cei trei, Dăncilă, Barna şi Diaconu, poate fi oricare contracandidatul lui Iohannis. Depinde de cheful pe care îl vor avea alegătorii duminică.

Unii s-ar putea să-şi dorească să-i vadă în finală pe Iohannis şi Barna numai de dragul de a vedea cum se confruntă doi candidaţi din aceeaşi parte a eşichierului politic.

O confruntare Iohannis-Barna ar pune sub semnul întrebării posibilitatea colaborării PNL-USR şi perpetuarea guvernului Orban.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517