Image 1
Image 2

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Credincioșii sătmăreni au prăznuit joi, 28 mai, Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătoare însemnată în calendarul bisericesc cu litere roșii. De această dată oamenii au avut parte de o zi senină astfel încât au putut să asiste la Sfânta Liturghie fără probleme.

Conform măsurilor dispuse pentru starea de alertă, oamenii au respectat distanțarea socială și au purtat mască de protecție pe toată durata slujbei. S-a remarcat o prezență numeroasă la parohiile din municipiu, respectiv la Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena de la Cap Pod Golescu, dar și la alte sfinte lăcașuri de rugăciune din oraș, dar și din județ.

La Negrești Oaș, credincioșii au avut bucuria de a vedea în după-amiaza praznicului Înălțării Domnului un frumos curcubeu care străjuia biserica de lemn de lângă casa parohială. ”Este darul lui Dumnezeu, legământul promisiunii trimiterii Duhului Sfânt la timpul rânduit”, a scris părintele protopop de Oaș, Marcel Malanca, pe pagina de facebook.

Fiind și Ziua Eroilor, după Sfânta Liturghie au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele și monumentele închinate acestora.

Clopotele au bătut îndelung la miezul zilei în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul „Înălţării Domnului” a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Tot în 28 mai a.c. s-au împlinit 99 de ani de la nașterea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian Chira, Voievodul Spiritual al Maramureșului. Cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Preafințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Înaltpreasfinția Sa a fost pomenit alături de regii României, întregitori de țară: Regele Ferdinand și Regina Maria, Regina mamă Elena a României, Regele Mihai și Regina Ana.”Prin lucrarea și ocârmuirea lor înțeleaptă au înălțat România creștină între națiunile respectate ale Europei, iubindu-și țara și poporul pentru care au trăit, cu care s-au bucurat și au suferit împreună cu el în toată viața lor” a spus episcopul Iustin.

Înaltpreasfințitul Părinte Justinian Chira a încetat din viață în anul 2016, la vârsta de 95 de ani. Mormântul sfântului părinte se află la Mănăstirea Rohia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with