Image 1
Image 2

În Uniunea Europeană laptele crud s-a vândut sub preţul de producţie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vaci de lapte la păşunat
Vaci de lapte la păşunat

Crescătorii de vaci cu lapte sunt îngrijoraţi de preţul nestimulativ al laptelui materie primă. Procesatorii sătmăreni oferă cu puţin peste 25 de eurocenţi/litru, valoare care nu acoperă costurile de producţie. Unde se mai pun investiţiile menite a asigura condiţiile de calitate impuse prin normele unionale?

După cum subliniază publicaţia Recolta.eu, costurile de producţie pentru un litru de lapte în Olanda au fost, în medie, de 45 de cenţi, iar preţul de vânzare a fost de doar 37 de cenţi. Olanda nu este singura ţară europeană care să prezinte un studiu cu privire la diferenţa dintre costurile de producţie şi cele de vânzare din 2013.

Cel mai recent studiu realizat în Germania, arată o situaţie similară Olandei – costul laptelui crud de vacă ajungea, în ianuarie 2014, la 45,1 eurocenţi/litru, iar preţul unui litru de lapte la poarta fermei era de doar 41,1 eurocenţi/litru, adică 92% din costul de producţie.

Chiar dacă preţul mediu al laptelui în Uniunea Europeană (UE) se află pe un trend crescător, iar, la începutul anului, a atins cel mai mare nivel istoric, de 40,21 eurocenţi/litru, fermierii europeni se plâng de faptul că şi costurile de producţie au crescut. Standardele europene de calitate impun investiţii care nu sunt amortizate de actualul preţ primit pe litrul de lapte.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with