19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

În trei ani, mai puţin de 10 medici satmareni au prescris pacienţilor bilete de prevenţie

Scris de Mihaela Ghiţă, 19 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
CJAS a pus la punct un program informatic de monitorizare a investigaţiilor paraclinice

CJAS a pus la punct un program informatic de monitorizare a investigaţiilor paraclinice

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare va avea de anul viitor un sistem informatic de monitorizare a investigaţiilor paraclinice. Adică tot ce înseamnă analize de laborator, Computer Tomograf, Rezonanţă Magnetică etc. Măsura a fost luată după un control efectuat la cele 14 laboratoare din judeţ în cursul acestui an. Neregulile depistate de casa de asigurări de sănătate au dus în cele din urmă la conceperea unu plan de lucru informatic mai eficient în folosul furnizorilor şi în egală măsură al pacienţilor.

Una din explicaţii constă în faptul că fiecare laborator are un buget lunar pentru analize decontate de casă, iar acest lucru trebuie făcut cu corectitudine şi nu după ureche, spun oficialii CJAS. ~n urma controlului din cele 14 laboratoare, doar două au respectat condiţiile de programare a pacienţilor.

S-a constatat că unii furnizori făceau programările superficial, fără un control al bugetului. Pe de altă parte au fost şi cazuri când pacienţii s-au programat la mai multe laboratoare în ideea de a prinde un loc cât mai rapid.

Însă nereguli au fost identificate şi în reţeaua de asistenţă medicală primară.”Am avut surpriza să constatăm că listele de la 2 laboratoare erau întocmite corect pe baza biletelor de trimitere din sistem. Celelalte laboratoare aveau nişte liste de aşteptare cu un nume, fără bilet de trimitere sau cu bilet de trimitere simplu, ceea ce nu se consideră practic o investigaţie în sistem. Plus că nu exista un control al bugetului. Într-o zi erau programaţi 20, în alta, 50″ a spus preşedintele -director general al CJAS, Georgeta Pop în cadrul emisiunii Sănătate de la Informaţia TV.

În ultimii trei ani, doar 10-15 medici de familie din cei aproximativ 200 câţi activează în judeţ au ridicat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, formularele tip pentru analize de prevenţie care permit realizarea unor investigaţii suportate de către laboratoare. Puse cap la cap toate aceste probleme s-au găsit pe masa CJAS, iar din luna august şi până în prezent informaticienii instituţiei au încercat să rezolve situaţia şi să facă un soft pe care să-l dea la toţi furnizorii. Softul va permite programarea corectă şi va avertiza un laborator în cazul în care un pacient vrea să se programeze în mai multe părţi, plus gestionarea corectă a bugetului. Programul va permite inclusiv să se facă programarea pe luna următoare în limita valabilităţii biletului de trimitere care poate fi de 30, 60 sau 90 de zile.
Totodată s-a constatat că folosirea frecventă de către medici a pretextului că „laboratoarele nu mai au fonduri” şi prescrierea de bilete de trimitere simple nu este întotdeauna justificată pe deplin. Fonduri sunt, însă ar trebui să existe şi bunăvoinţă şi interes din partea furnizorilor de servicii medicale.

 

Preşedintele CJAS Satu Mare, Georgeta Pop a admis să sectorul investigaţiilor paraclinice este unul mic, dar cu probleme mari.
„Toţi asiguraţii au dreptul la toate serviciile care fac parte din pachetul de bază, dar acest drept este deschis de nevoia medicală. Nu este dreptul meu şi mă duc şi îl iau pentru că oricum e dreptul meu. Analizele de laborator sunt un sprijin în diagnosticarea oricărei afecţiuni, un sprijin al medicului care face consultaţia. Cele mai solicitate analize medicale se nasc ca urmare a consultaţiei medicale, într-o stare acută sau cronică. Analizele de laborator sunt cele care sprijină opinia medicală a medicului” a spus Georgeta Pop.

Preşedinta casei judeţene a admis că sunt şi situaţii şi nu puţine în care pacienţii merg la medic doarece doresc să facă analize. Este un lucru normal întrucât e firesc ca oamenii să se îngrijească de sănătatea lor, însă după cum a subliniat directoarea CJAS sunt analize la cerere, pe care medicul, în mod normal trebuie să le scrie pe o reţetă simplă, care ar trebui să fie suportate pe cheltuiala solicitantului. Pe de altă parte nu poate fi omisă prevenţia pentru s-ar impune câteva analize de rutină specifice categoriei de vârstă şi sex.

„De trei ani de zile în legislaţia specifică a asigurărilor de sănătate avem bilete de trimitere pentru prevenţie. Deci medicul are dreptul să scrie acel pachet minimal de analize de laborator în astfel de situaţii. Un pacient care se îngrijeşte de sănătatea lui şi doreşte să-şi cunoască starea are la dispoziţie un bilet de trimitere special cu un număr de analize medicale. Cu acest bilet, el poate merge la laboratorul pe care şi-l doreşte şi îşi face aceste analize fără programare” a explicat directorul general al casei.

Georgeta Pop a ţinut să menţioneze că la ora actuală din aproape 200 de medici de familie, mai puţin de 10 – 15 medici de familie au fost cei care au solicitat la casă eliberarea acestor reţete cu toate că instituţia a transmis mail-uri la 6 luni, la 1 an către toţi medicii de familie prin care au fost rugaţi să aibă la dispoziţie un calup de bilete de trimitere la analize gratuite fără programare.

În aceşti trei ani de zile, laboratoarele care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din România au obligaţia odată cu semnarea contractului să facă analize gratuite în procent de 12% din valoarea lor de contract . Cu alte cuvinte, laboratorul face pro-bono acest set de analize pentru situaţiile de prevenţie.

În opinia directorului casei, medicii de familie ar trebui să ştie despre existenţa acestor bilete de trimitere care dau posibilitatea unui asigurat, aparent sănătos să îşi facă un set minim de analize. Georgeta Pop a ţinut să sublinieze că de fiecare dată când apar anumite noutăţi legislative, ele sunt aduse la cunoştinţa medicilor.

„Am făcut apeluri repetate. Le-am trimis comunicate prin mail prin care le-am spus – Veniţi să ridicaţi reţetele!” În urma analizei pe care am făcut-o luna trecută am remarcat că doar 10 -15 medici au venit să ridice reţetele şi probabil că din ei doar câţiva au prescris. Este un model special de bilet care se diferenţiază de cel care se decontează de casă. Este un document gratuit, iar costul analizelor prescrise sunt suportate de laborator” a adăugat oficialul casei
Pe de altă parte medicii prescriptori admit că nu au avut prea des ocazia să folosească aceste bilete întrucât mare parte a pacienţilor care se prezintă la cabinet sunt deja în faza de tratament, cu boala gata instalată şi nu de prevenţie. Din acest motiv, unii medici n-au apucat să prescrie decât două sau cel mult trei reţete.

Abonează-te acum Online!
 1. parearea mea a spus: 24 octombrie 2017, ora 11:21

  Analize gratuite, NU! Vaccinul antigripal despre care se vorbeste atat Nu este de gasit la medici decat in decembrie, cel mai repede si cand nu mai este de folos. Mai putem vorbi despre pacienti tratati si cu altceva decat cu indiferenta?

 2. Pacient a spus: 22 octombrie 2017, ora 13:46

  Cand platesti banii de asigurari nimeni nu te intreaba
  de nimic ,dar cand ai de facut o investigatie nu mai sunt fonduri ,chiar daca esti medic si platesti lunar la asigurarile de sanatate

 3. satmarean a spus: 20 octombrie 2017, ora 10:43

  Totul este la cheremul laboratoarelor, şefilor, plătim degeaba sume imense la CAS pentru că nu ni se fac analize gratuite, nici măcar cele din pachetul de bază! Ai pile la laborator, ai noroc! N-ai pile la laborator, ghinion!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.