Image 1
Image 2

În trei ani, 405 adolescente au devenit mămici

Sigla Informatia Zilei
S-a înregistrat un caz de naştere la o fetiţă în vârstă de 12 ani
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
S-a înregistrat un caz de naştere la o fetiţă în vârstă de 12 ani
S-a înregistrat un caz de naştere la o fetiţă în vârstă de 12 ani

Incidenţa naşterilor la tinerele cu vârsta sub 18 ani a devenit o problemă de sănătate publică, fapt confirmat inclusiv de medicii Secţiei de Obstetrică Ginecologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare care au realizat un studiu în acest sens. Datele evaluării au fost prezentate în cadrul Zilelor Medicale Sătmărene de către dr. Alina Bojan Cîmpean.

Medicii au analizat situaţia naşterilor pentru o perioadă de trei ani, respectiv ianuarie 2014 – decembrie 2016, la un număr de 405 adolescente cu vârsta cuprinsă între 12 – 17 ani. Specialiştii au constatat o creştere a numărului de naşteri la categoria de vârstă 12- 15 ani. Pentru perioada citată incidenţa a fost de 7%, cu 103 naşteri pentru categoria 12-15 ani, din care 21% au născut prematur şi 300 de naşteri la tinerele cu vârsta între 16- 17 ani. Aşa cum reiese din cifre, frecvenţa cea mai mare a naşterilor este prezentă la grupul tinerelor de 16-17 ani, însă a fost înregistrat un caz de naştere şi la o fetiţă cu vârsta de 12 ani. 48 din cele 405 tinere au născut copii cu o greutate sub 2500 de grame Cu alte cuvinte, un copil a adus pe lume alt copil, iar acest lucru îngrijorează tot mai mult medicii. Fetiţele ajung sădevină mame la vârsta când ar trebui să meargă la şcoală, să se bucure de copilărie, iar femeile care le-au dat viaţă sunt bunici la 30 de ani.

Un alt aspect semnalat a fost cel al cazurilor în care la un an după aducerea pe lume a primului copil s-a produs cea de-a doua naştere.
Medicii au remarcat şi multitudinea problemelor pornind de la naşterea prematură şi până la diverse afecţiuni.
16 % dintre tinere au născut prin cezariană, această intervenţie fiind tot mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.

O altă constatare a specialiştilor sătmăreni este că 85% dintre tinere sunt necăsătorite, majoritatea provin din comunităţile defavorizate din mediul rural, predominant populaţie rromă şi doar o cincime au terminat 8 clase.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că Statele Unite ale Americii au cea mai crescută rată a natalităţii la adolescente. Din păcate, România se situează pe primul loc în Europa din acest punct de vedere, cu 20.000 de naşteri anual, la fete între 15-19 ani. Aproximativ 600 de naşteri apar la minorele sub 15 ani. Alte 18.000 de adolescente care au rămas însărcinate aleg să întrerupă sarcina.

Semnalul de alarmă pe care îl trag medicii se îndreaptă asupra riscurilor pe care le implică o sarcină la fetiţele şi fetele sub 18 ani, atât pentru sănătatea mămicii, dar şi a viitorului bebeluş. Un studiu realizat în 2015 de World Vision prezintă următoarele date< 17.621 naşteri la adolescente cu vârste între 15-19 ani> 627 din noile mămici erau mai mici de 15 ani> 2500 taţi ai unor copii erau minori, având vârsta între 15-19 ani şi 200 de taţi erau mai mici de 15 ani.

Printre cauzele care duc la aceste probleme îngrijorătoare se numără lipsa educaţiei pentru sănătate în şcoli, sărăcia, lipsa implicării autorităţilor pentru supravegherea fenomenului, lipsa securităţii sociale etc.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with