Image 1
Image 2

În sunetul clopotului, toată suflarea sătucului Aliza a participat sfințirea bisericii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În fruntea unui sobor de preoți a oficiat Preasfințitul părinte Timotei Sătmăreanul

În duminica a treia după Rusalii, toată suflarea satului Aliza a îmbrăcat haine de sărbătoare.

Cu mic cu mare, credincioșii ortodocși și-au îndreptat pașii spre sfântul lăcaș de rugăciune pentru a asista la un moment istoric din viața comunității, și anume sfințirea bisericii cu hramul “Duminica Sfinților Români” de către Preasfințitul părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Biserica din localitatea Aliza este filie a Parohiei Ortodoxe Terebești, Protopopiatul Carei.

În sunetul clopotului și cu multă bucurie în suflet, credincioșii l-au întâmpinat pe episcopul Timotei cu flori, dar și cu un colac de grâu curat și sare.

Din soborul slujitor au făcut parte preotul Florian Mocanu, protopopul Careiului, arhim. Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, pr. Ioan Cristian Sălnicean, parohul bisericii, alături de alți părinți slujitori din parohiile învecinate. Între credincioșii prezenți la acest eveniment au fost prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, primarul comunei Terebești, Mariana Nicoleta Avorniciți, și ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și al Adunării Naționale Bisericești.

Slujba de târnosire s-a desfășurat întru totul după tipicul sfințirii din Biserica Ortodoxă. Slujba a fost oficiată în fața bisericii. Lăcașul de rugăciune a fost miruit în exterior cu Sfântul și Marele Mir, după care a fost sfințită Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au pus Documentul de sfințire și sfinte moaște, după care a fost spălată cu aghiasmă și apă de trandafiri. Apoi, în cele patru colțuri ale mesei au fost puse icoanele sfinților evangheliști: Matei, Ioan, Luca și Marcu. La final, Sfânta Masă a fost înveșmântată și s-au pus obiectele liturgice necesare: Sfânta Cruce din spatele ei, chivotul, antimisul, Sfânta Evanghelie, două cruci de binecuvântare şi candela.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amplasată în curtea bisericii. În cadrul slujbei, Preasfințitul Timotei l-a avansat în treapta de iconom pe părintele paroh Ioan Cristian Sălnicean. Tot cu acest prilej au fost oferite diplome de vrednicie mai multor binefăcători care au contribuit la înfrumusețarea bisericii, dar și la organizarea evenimentului. În semn de prețuire, preotul alături de credincioși i-au dăruit părintelui episcop o icoană a hramului și un coș de flori. După binecuvântările de final, toți cei prezenți au participat la o agapă frățească.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with