Image 1
Image 2

În semestrul întâi, veniturile la bugetul statului au scăzut cu 1,6%, iar cheltuielile au crescut cu 13%

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Veniturile bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului au însumat 146,25 miliarde lei, în scădere cu 1,6% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 13,6%, până la valoarea de 191,43 miliarde lei. Prin urmare, arată datele Ministerului Finanțelor Publice, deficitul bugetar a înregistrat valoarea de 45,1 miliarde lei (4,17% din PIB).

“Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, transmit reprezentanţii Finanţelor.

Creşterea deficitului bugetar aferent primelor şase luni ale anului curent a fost influenţată de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (10,2 miliarde lei), de creşterea cu 2,94 miliarde lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie-iunie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde lei.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 3,79 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 5,86 miliarde lei.

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au crescut cu 10,4% față de aceeași perioadă a anului trecut

Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere anuală de 0,5 puncte procentuale, cauzată în principal de contracţia încasărilor nete din TVA, ca urmare a rambursărilor mai mari de TVA şi a amânării plăţii obligaţiilor fiscale, şi de cea a veniturilor nefiscale, notează Finanţele.

Încasările din impozitul pe salarii şi venit în primele şase luni ale anului au fost de 12,22 mld lei, consemnând o creştere de 10,4% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cel mai mare aport la acest avans l-au avut încasările din impozitul aferent Declaraţiei unice, cu 0,8 mld lei mai mari faţă de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut, evoluţie explicată însă de termenele diferite de plată< 31 iulie în 2019, respectiv 30 iunie în 2020. De asemenea, evoluţia veniturilor din această sursă a fost susţinută şi de sporul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii şi dividende, de 40,8%, respectiv 16,9%.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului exprimate ca procent din PIB, acestea au înregistrat o creştere cu 1,8 puncte procentuale de la 15,9% din PIB 2019, la 17,7% din PIB în 2020.

Cheltuielile de personal au însumat 53,3 mld. lei, în creştere cu 4,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii  au fost 25,36 mld. lei, în creştere cu 16% faţă de anul precedent.

“La capitolul cheltuieli cu asistenţa socială a fost consemnată o creştere de 23,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 69,22 mld. lei. Evoluţia acestora a fost influenţată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, a îndemnizaţiei sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocaţiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum şi indexarea acestora cu rata inflaţiei din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020”, specifică raportul Finanţelor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with