Image 1
Image 2

În semestrul întâi, Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare totală de 570.000 lei pentru munca la negru

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Platforma europeană pentru intensificarea cooperării în materie de muncă nedeclarată (UDWP), al cărei membru este și Inspecția Muncii, împreună cu Comisia Europeană, au desfășurat în anul 2020, sub denumirea #EU4FairWork – “Muncește legal! Cunoaște-ți drepturile!”, o Campanie Europeană de conștientizare a lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la beneficiile muncii declarate.

Acțiunile de informare și conștientizare inițiate în cursul anului trecut au fost continuate și în anul 2021. Astfel, în cursul lunii martie 2021 Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat o amplă campanie de informare și conștientizare a cetățenilor români care doresc să muncească în străinătate, atât în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât și condițiile specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație.

Detalii despre campania derulată la nivel național, dar și local, ne-au fost oferite de Ioan Flore, șef Compartiment Relații Publice la Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare.

Pe site-ul oficial al M.M.P.S. au fost postate informații privind acțiunile întreprinse în acest domeniu, precum și precizări în legătură cu condițiile de intrare în statele membre UE  în contextul pandemiei COVID-19 (aplicabile lucrătorilor sezonieri).   

Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă au fost implicate în această acțiune, prin diseminarea unor materiale informative (afișe, pliante, broșuri) și pe site-urile acestor instituții, precum și prin controalele efectuate la agenții de mediere și plasare a forței de muncă în străinătate.

Potrivit declarației directorului executiv al Autorității Europene pentru Muncă (European Labour Authority – ELA), “circa 17 milioane de cetățeni europeni, de două ori mai mulți decât cu un deceniu în urmă, locuiesc și muncesc în mod curent în alte state membre UE.  Uniunea Europeană a adoptat în această perioadă un set de reglementări legale pentru aspectele privind mobilitatea și libera circulație a forței de muncă în Europa, detașarea lucrătorilor și coordonarea sistemelor de securitate socială”.

Munca la negru are impact în special asupra lucrătorilor, ei nebeneficiind de asigurare de sănătate, ajutor de șomaj și pensie

În vederea creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care la produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca ”la gri”), la drepturile și obligațiile pe care la au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească ”la negru” sau ”la gri”,  Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă  desfășoară, în paralel cu acțiunile de control pentru depistarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și acțiuni de informare și conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor.

Se constată că deși sancțiunile aplicate în cazul folosirii muncii nedeclarate sunt foarte aspre există încă angajatori care folosesc munca nedeclarată și lucrători care acceptă ”munca la negru” sau ”la gri”.  Astfel, în cursul semestrului I al anului 2021 au fost aplicate amenzi în valoare totală de 570.000 lei pentru munca nedeclarată, fiind depistați și sancționați 33 de angajatori, folosind 45 persoane la muncă în condițiile prevăzute la art. 15^1 din Codul Muncii (34 fără contract individual de muncă, 9 fără transmiterea elementelor contractului în REGES, în perioada de suspendare a contractului și 2 în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial).

  Accentuând asupra caracterului preventiv al actualei Campanii de informare și conștientizare, inspectorii de munc[ atrag atenția asupra impactului negativ al muncii nedeclarate atât asupra economiei, comerțului și mediului de afaceri, generând concurența neloială, cât și asupra  lucrătorilor, care în cazul muncii nedeclarate nu beneficiază de stabilitate în muncă și de asigurare de sănătate, ajutor de șomaj și pensie (vechime în muncă și stagiu de cotizare), precum și asupra sistemului de finanțe publice (bugetului de stat).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Euro a scăzut în iulie cu 2,9 bani

Comparativ cu sfârşitul lui iunie, cursul euro a pierdut în iulie cu aproape 2,9 bani. Media dolarului a coborât cu circa 10,4 bani iar cea a lirei sterline cu peste 3,4 bani. În schimb, cea a francului elveţian a crescut cu aproape 6,4 bani.