Image 1
Image 2

În Satu Mare cele peste 700 de ferme cu turme de oi nu au unde să predea lâna

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Programul de minimis pentru lână se derulează deja în cel de al doilea an. Marea problemă a oierilor, indiferent de zona din ţară, mai puţin a celor din judeţul Sibiu, este că lâna prezintă interes scăzut.

Adesea, cumpărătorii pretind ei bani de la crescătorii de oi pentru a le ridica lâna şi a le înmâna documentul indispensabil pentru a putea solicita sprijinul promis. În județul Satu Mare cele peste 700 de ferme cu turme de oi nu au unde să-și valorifice lâna.

Dacă norocoşii anului 2018 care au reuşit să predea lână către un cumpărător atestat au avut parte de un leu per kilogram, iată că pentru anul 2019, pe 24 iulie, Guvernul a aprobat Hotărârea care modifică şi completează HG nr. 500/2017 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

În baza acestei hotărâri, pentru anul 2019, crescăîtorii de ovine vor putea încasa maximum 2 lei pe kilogramul de lână comercializată.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 30.000 mii lei, prevăzute de prezenta hotărâre, se asigură din bugetul repartizat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, cu încadrarea în bugetul aprobat Direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti pe anul 2019.

Calendarul de desfăşurare a programului

Aşa cum am scris încă în prima parte a anului în curs, a fost stabilit şi un calendar de desfăşurare a acestui ajutor de minimis.

Potrivit acestui calendar, perioada de înscriere pentru anul 2019 a fost cuprinsă între 12 februarie şi 28 martie inclusiv. Perioada de cerere în care producţia de lână poate fi valorificată este între 29 martie-30 septembrie inclusiv. Solicitanţii înregistraţi în Registrul unic au obligaţia de a depune documentele justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute până la 1 noiembrie 2019, inclusiv, iar comercializarea lânii să se realizeze către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii, direct sau printr-un intermediar care are încheiat un contract de livrare lână cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

Documente necesare

Cererile de înscriere în program,trebuie să fie însoţite de următoarele documente: copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ori Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, după caz, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./ C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz; document care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute, până la 1 noiembrie 2019, inclusiv; comercializarea lânii să se realizeze către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii, direct sau printr-un intermediar care are încheiat un contract de livrare lână cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

Semnalale pe care le deţinem noi, primite din partea mai multor crescători de oi din judeţ, sunt dezarmante. În lipsa unui centru de colectare autorizat la nivel de judeţ, oierii sunt la mâna intermediarilor, care se dovedesc mai mult interesaţi de a încasa bani de la ciobani, nu să le ofere ei ceva mărunţiş măcar. În acest moment este greu de estimat câţi crescători de oi din judeţ vor putea beneficia de acest minimis.
Depunerea documentelor justificative se poate face în următoarea lună de zile.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with