Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga, titlul emisiunii: De ce este importantă consultaţia preventivă? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Viorel Câmpean, Alin Pop, titlul emisiunii: Competiţia carte internet 14.10 Teleshopping 14.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în resprectarea poruncilor dumnezeieşti 15.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.37 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 17.40 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 Colaj de colinde 23.30 Ştiri

În Satu Mare avem sub 10 meseriaşi care practică profesia de pantofar

Tot mai putini meseriasi aleg profesia de pantofar

Tot mai putini meseriasi aleg profesia de pantofar

Un atelier de pantofi onorează 30-40 de comenzi pe zi

Odată cu evoluţia tehnologiei şi înlocuirea tehnicilor tradiţionale, meseria de pantofar pare desprinsă din alte vremuri. Totuşi Satu Mare mai găzduieşte un număr mic de meşteri pe care îi găsim în atelierele lor din centrul oraşului. Aceştia au o clientelă deja formată, unii dintre ei având atelierele deschise de zeci de ani.

Chiar dacă în ziua de azi este mai practic să înlocuieşti un obiect vechi, stricat, cu unul nou, nu toţi sătmărenii sunt de aceeaşi părere. O bună parte sunt clienţi fideli, de ani de zile, ai atelierelor pentru reparat pantofi, situate cu precădere în centrul municipiului Satu Mare. Cu toate acestea, se poate spune că meseria de pantofar este tot mai puţin căutată.

Piaţa este dominată de producţia în serie, mai ieftină şi la îndemâna oricui

Pe vremea bunicilor, această meserie era practicată în pieţe, pe străzi sau în cooperative meşteşugăreşti şi era la mare căutare. Astăzi, această îndeletnicire este pe cale de dispariţie.

Singurii care mai apelează la ateliere de reparat încălţăminte sunt persoanele de vârsta a doua sau a treia, dar şi doamnele care renunâă cu greu la perechile de pantofi preferaţi. Cel mai probabil această meserie va dispărea din societatea noastră odată cu trecerea timpului.

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 8 august.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.