00.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă între cunoscuţi. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Radu David. Titlul emisiuni: File din istoria Colegiului Naţional Ioan Slavici. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Ovi D. Pop. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitaţi: Formaţia Mister. 16.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 17.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 18.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 19.00 Cultură, festival Samfest Jazz internaţional. (în direct) 23.30 Ştiri

În Satu Mare avem sub 10 meseriaşi care practică profesia de pantofar

Tot mai putini meseriasi aleg profesia de pantofar

Tot mai putini meseriasi aleg profesia de pantofar

Un atelier de pantofi onorează 30-40 de comenzi pe zi

Odată cu evoluţia tehnologiei şi înlocuirea tehnicilor tradiţionale, meseria de pantofar pare desprinsă din alte vremuri. Totuşi Satu Mare mai găzduieşte un număr mic de meşteri pe care îi găsim în atelierele lor din centrul oraşului. Aceştia au o clientelă deja formată, unii dintre ei având atelierele deschise de zeci de ani.

Chiar dacă în ziua de azi este mai practic să înlocuieşti un obiect vechi, stricat, cu unul nou, nu toţi sătmărenii sunt de aceeaşi părere. O bună parte sunt clienţi fideli, de ani de zile, ai atelierelor pentru reparat pantofi, situate cu precădere în centrul municipiului Satu Mare. Cu toate acestea, se poate spune că meseria de pantofar este tot mai puţin căutată.

Piaţa este dominată de producţia în serie, mai ieftină şi la îndemâna oricui

Pe vremea bunicilor, această meserie era practicată în pieţe, pe străzi sau în cooperative meşteşugăreşti şi era la mare căutare. Astăzi, această îndeletnicire este pe cale de dispariţie.

Singurii care mai apelează la ateliere de reparat încălţăminte sunt persoanele de vârsta a doua sau a treia, dar şi doamnele care renunâă cu greu la perechile de pantofi preferaţi. Cel mai probabil această meserie va dispărea din societatea noastră odată cu trecerea timpului.

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 8 august.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.