20.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Doina Feher, Aurelia Fedorca, Eugen Kovacs. Titlul emisiunii: Război în PSD. (reluare) 01.30 Cultură 02.30 Natura ne cheamă 03.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coţ. Titlul emisiunii: Bacul de la Pomi se apropie de pensie. 05.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Ilyes. Titlul emisiunii: Zona metropolitană şi dezvoltarea comunelor limitrofe.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Ioan Marcel Malanca. Titlul emisiunii: Să cunoaştem protopopiatul Negreşti Oaş. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Doina Feher, Aurelia Fedorca, Eugen Kovacs. Titlul emisiunii: Război în PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară 14.30 Teleshopping 15.00 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine. 17.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile.

În Satu Mare avem sub 10 meseriaşi care practică profesia de pantofar

Tot mai putini meseriasi aleg profesia de pantofar

Tot mai putini meseriasi aleg profesia de pantofar

Un atelier de pantofi onorează 30-40 de comenzi pe zi

Odată cu evoluţia tehnologiei şi înlocuirea tehnicilor tradiţionale, meseria de pantofar pare desprinsă din alte vremuri. Totuşi Satu Mare mai găzduieşte un număr mic de meşteri pe care îi găsim în atelierele lor din centrul oraşului. Aceştia au o clientelă deja formată, unii dintre ei având atelierele deschise de zeci de ani.

Chiar dacă în ziua de azi este mai practic să înlocuieşti un obiect vechi, stricat, cu unul nou, nu toţi sătmărenii sunt de aceeaşi părere. O bună parte sunt clienţi fideli, de ani de zile, ai atelierelor pentru reparat pantofi, situate cu precădere în centrul municipiului Satu Mare. Cu toate acestea, se poate spune că meseria de pantofar este tot mai puţin căutată.

Piaţa este dominată de producţia în serie, mai ieftină şi la îndemâna oricui

Pe vremea bunicilor, această meserie era practicată în pieţe, pe străzi sau în cooperative meşteşugăreşti şi era la mare căutare. Astăzi, această îndeletnicire este pe cale de dispariţie.

Singurii care mai apelează la ateliere de reparat încălţăminte sunt persoanele de vârsta a doua sau a treia, dar şi doamnele care renunâă cu greu la perechile de pantofi preferaţi. Cel mai probabil această meserie va dispărea din societatea noastră odată cu trecerea timpului.

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 8 august.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.