Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

În Satu Mare avem sub 10 meseriaşi care practică profesia de pantofar

Tot mai putini meseriasi aleg profesia de pantofar

Tot mai putini meseriasi aleg profesia de pantofar

Un atelier de pantofi onorează 30-40 de comenzi pe zi

Odată cu evoluţia tehnologiei şi înlocuirea tehnicilor tradiţionale, meseria de pantofar pare desprinsă din alte vremuri. Totuşi Satu Mare mai găzduieşte un număr mic de meşteri pe care îi găsim în atelierele lor din centrul oraşului. Aceştia au o clientelă deja formată, unii dintre ei având atelierele deschise de zeci de ani.

Chiar dacă în ziua de azi este mai practic să înlocuieşti un obiect vechi, stricat, cu unul nou, nu toţi sătmărenii sunt de aceeaşi părere. O bună parte sunt clienţi fideli, de ani de zile, ai atelierelor pentru reparat pantofi, situate cu precădere în centrul municipiului Satu Mare. Cu toate acestea, se poate spune că meseria de pantofar este tot mai puţin căutată.

Piaţa este dominată de producţia în serie, mai ieftină şi la îndemâna oricui

Pe vremea bunicilor, această meserie era practicată în pieţe, pe străzi sau în cooperative meşteşugăreşti şi era la mare căutare. Astăzi, această îndeletnicire este pe cale de dispariţie.

Singurii care mai apelează la ateliere de reparat încălţăminte sunt persoanele de vârsta a doua sau a treia, dar şi doamnele care renunâă cu greu la perechile de pantofi preferaţi. Cel mai probabil această meserie va dispărea din societatea noastră odată cu trecerea timpului.

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 8 august.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.