Image 1
Image 2

În România, raportul dintre daunele plătite și primele subscrise pe segmentul auto a crescut

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România a fost în 2019 piaţa de asigurări din Europa Centrală şi de Est (ECE) cu cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto, peste 85%, arată un studiu realizat de XPRIMM, la iniţiativa Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor – APPA.

Piaţa de asigurări auto din ţara noastră a raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto (peste 85%, atât pentru clasa RCA, cât şi pentru CASCO), cât şi rate combinate care denotă pierderi financiare importante (116,6% pentru RCA, în creştere de la 111% în 2018, respectiv 122% pentru CASCO, în creştere de la 11,3% în 2018)”, se arată în studiul citat de Agerpres.

Experţii XPRIMM spun că povara daunalităţii auto creşte, în România şi Polonia, raportul daune plătite/prime brute subscrise s-a înrăutăţit cu 5, respectiv 4 puncte procentuale, deoarece aceste ţări sunt pieţe competitive, sensibile la preţ, costul reparaţiilor auto a crescut (maşini mai complexe, efecte valutare etc), rata de înnoire a parcurilor auto s-a atenuat, cel puţin pe segmentul vânzărilor de maşini noi, iar în România avem un număr mare de poliţe RCA pe termen scurt.

În clasamentul citat, România este piaţa de asigurări în care asigurările auto au impactul cel mai puternic, atât din perspectiva primelor brute subscrise, cât şi din cea a cheltuielilor cu daunele.

Conform studiului, în “Top 5 pieţe de asigurări generale din Europa Centrală şi de Est” ţara noastră ocupa în zonă la finalul anului 2019 locul patru la categoria Asigurări generale, cu o cotă de piaţă de 6,86%, locul trei la CASCO cu 8,92% cotă de piaţă, şi locul trei la RCA cu 9,50% cotă de piaţă.

La nivelul anului 2019, asigurările CASCO au avut o pondere de 26,56% din total primelor brute subscrise (PBS) pe segmentul non-life, respectiv 21,1% din total piaţă asigurări.

Pe segmentul asigurărilor auto obligatorii RCA, rata de creştere a fost sub media segmentului non-life, de 6,52%

Experţii XPRIMM apreciază că este de aşteptat ca rezultatele la jumătatea anului 2020 să arate o scădere majoră a dinamicii subscrierilor din cauza impactului major pe segmentul companiilor (flote, leasing etc.), a scăderii masive a vânzărilor de maşini pe termen mai lung, în condiţiile în care în România, în primele patru luni ale lui 2020, s-a înregistrat o scădere cu 27,5% a vânzărilor de maşini noi, iar în aprilie cu 50% faţă de 2018.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Dolarul a crescut ușor

Leul nu a fost afectat la jumătatea săptămânii atât de creșterea inflației din ianuarie atât pe plan local cât și în Statele Unite.
Majorarea prețurilor din SUA a avut ca efect ieșiri de pe activele considerate riscante precum moneda unică sau cele de la marginea zonei euro. Astfel, media monedei maghiare s-a depreciat la 388,12 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3435 zloți/euro