Image 1
Image 2

În prag de sărbători pascale, supermarketurile au făcut concurenţă producătorilor agricoli careieni

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pieţele agro-alimentare, reprezintă, pentru numeroşi consumatori, sursa de aprovizionare cu legume şi fructe cultivate în regim ecologic, fapt neconfirmat prin analize de laborator, dar confirmat de realitatea imediată.

Dacă spre exemplu anumite legume şi fructe cumpărate din supermarketuri rezistă la păstrare zile la rând, poate chiar săptămâni, cele din gospodăriile populaţiei, din micile aşa numite ferme de familie, nu rezistă. Explicaţia rămâne la latitudinea dumneavoastră. Cu siguranţă veţi găsi explicaţia potrivită – lipsa tratamentelor în acest sens.
În Ajunul Sărbătorilor Pascale ale enoriaşilor catolici şi reformaţi, am întreprins un raid de documentare prin Piaţa agro-alimentară din municipiul Carei.

Iată şi oferta din unica piaţă organizată în municipiul Carei, în Ajun de Paştele Catolic, eveniment religios marcat de o bună parte din populaţia municipiului, dar şi preţurile cerute de către comercianţi: cartofi 1-2 lei kilogramul; varză albă 2,5 – 3 lei kilogramul; varză murată la 6-7 lei kilogramul; ceapă galbenă vrac 1 – 2 lei kilogramul; usturoi 20- 25 de lei kilogramul; morcovi 2 – 3,5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 5 – 7 lei kilogramul; gulii 2 – 5 lei bucata, în funcţie de mărime; ţelină 1 – 4 lei bucata; sfeclă roşie 2 lei kilogramul; hrean 10- 12 lei kilogramul; ceapă verde 2 lei legătura; ridichi de lună – roşii 2 – 2,5 lei legătura; salată 1,5 – 2 lei căpăţâna; ridichi negre 2 – 2,5 lei kilogramul; spanac 10 – 12 lei kilogramul; sâmburi de nucă 25 – 30 de lei kilogramul; mere 2 – 3,5 lei kilogramul. La Carei, piaţa municipală este concurată de un supermaket din apropiere şi nu numai. Viaţa legumicultorilor din zonă este serios controlată. Produsele tradiţionale precum: ouăle, şunca, hreanul la borcan, au fost mai puţin căutate în piaţă, ca urmare a ofertei magazinelor din zonă.

Puieţii de pomi fructiferi s-au oferit la 10-15 lei bucata, în funcţie de specie, diverse sortimente de flori întâlnite vara în balcoanele de la blocuri, la 4 – 6 lei ghiveciul, panseluţe la 1,5 – 2 lei bucata, iar muşcatele, în funcţie de soi şi mărime, s-au oferit la 5 -15 lei ghiveciul.

Spre mâhnirea comercianţilor/ producătorilor careieni şi din zonele legumicole, piaţa a fost mai puţin animată, comparativ cu anii precedenţi, chiar dacă oferta de produse a fost asemănătoare. Explicaţia o puteţi găsi dumneavoastră. Noi nu o cunoaştem, dar presupunem că şi teama infectării cu noul virus COVID-19, indiferent de mutaţia acestuia, este o posibilă explicaţie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with