Image 1
Image 2

În luna iulie, jandarmii sătmăreni au dat 164 de amenzi contravenționale în valoare totală de 51700 lei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Luni, 31 iulie 2017, începând cu ora 11.00, în sala de ședințe a Inspectoratului de Jandarmi Județean(IJJ) Satu Mare a avut loc deja obișnuita conferință de presă în care inspectoratul prezintă bilanțul activităților desfășurate până la data respectivă. Au fost prezenți: col. Ovidiu Popa, insp. şef al IJJ Satu Mare, pr.militar Cristian Silaghi, purtător de cuvânt al IJJ Satu Mare și reprezentanții mass media. În acest context a fost prezentat bilanțul activităților desfășurate pe parcursul lunii iulie a.c. și o informare privind conduita pe care trebuie să o respecte cetățenii care participă la competițiile sportive cât și obligațiile care le revin organizatorilor. 

O lună plină presărată cu numeroase misiuni
În luna iulie 2017, după cum spune șeful IJJ Satu Mare, jandarmii sătmăreni au avut o lună plină presărată cu numeroase misiuni. Astfel în această perioadă activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică s-a materializat în executarea unui număr de 334 misiuni specifice. Pe genuri de misiuni situația se prezintă astfel: 21 misiuni de asigurare a ordinii publice, majoritatea dintre ele fiind executate la manifestări culturale și religioase: 32 acţiuni de restabilire a ordinii publice ce au constat în aplanarea unor conflicte sau scandaluri: 258 misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat poliție – jandarmi sau poliție – jandarmi – poliție de fontieră. Potrivit col. Ovidiu Popa de aproximativ două luni IJJ Satu Mare desfășoară un număr mare de misiuni în colaborare cu Poliția de Frontieră deoarece fenomenul imigrărilor ilegale și a contrabandei cu țigări a luat amploare și nu sunt suficienți lucrători vamali. Totodată  jandarmii sătmăreni au efectuat în cooperare cu alte instituţii (ale Ministerului Afacerilor Interne, Inpsectoratul pentru Imigrări, Poliția de Frontieră, cu DIICOT etc) 23 de acțiuni. În luna iulie a.c au fost aplicate 198 de sancţiuni contravenţionale, din care 34 avertismente scrise şi 164 amenzi contravenţionale în valoar­e de 51700 lei. În misiunile executate independent ori în colaborare cu poliția au fost constatate 12 infracţiuni cu 12 autori, iar în caz au fost întocmite actele pentru începerea urmăririi penale.
Misiunile cu cel mai ridicat grad de risc, sunt cele de la competițiile sportive
Printre atributele principale ale Jandarmeriei Române se numără și asigurarea măsurilor de ordine publică la competițiile și manifestările sportive care implică un grad mare de risc. La nivelul județului Satu Mare jandarmii asigură ordinea publică la meciurile de fotbal disputate pe teren propriu de clubul Fanion Olimpia Satu Mare, la meciurile disputate de echipele locale înscrise în Liga a III-a, dar și la meciurile de handbal și baschet. Potrivit șefului IJJ Satu Mare, la nivelul județului nostru cele mai riscante misiuni executate de jandarmii sătmăreni sunt cele de asigurare a ordinii și liniștii publice la competițiile sportive. Iată de ce: ”Aici datorită suporterilor, atât cei gazdă care din punctul nostru de vedere nu sunt atât de vehemenți și foarte violenți, dar există alte cluburi la nivelul Ligii a doua care au suporteri care se manifestă ostil față de forțele de ordine și în general există, aproape la toate meciurile, conflicte între suporteri și forțele de ordine„ a spus col. Ovidiu Popa insp. şef al IJJ Satu Mare.
Obligațiile participanților la manifestări sportive
Rolul Jandarmeriei este de a asigura măsuri de securitate în zona imediată și apropiată arenelor sportive, însă după promulgarea Legii 4 măsurile de ordine din interiorul arenelor sportive nu mai sunt asigurate de către jandarmi, aceștia având doar obligația de a interveni în incintă pentru a aplana conflictele. Șeful IJJ Satu Mare a arătat că organizatorii au anumite obligații pe care trebuie să le respecte fiindcă în caz contrar competiția sportivă se poate opri. Însă nu doar organizatorii au obligații, ci și participanții. Acestora le este interzis să introducă în stadion băuturi alcoolice, petarde, fumigene, torţe, arme ori alte obiecte ce pot fi folosite la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot conduce la producerea actelor de violenţă: să afişeze inscripţii care incită la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă publică: să arunce cu obiecte în teren sau în direcţia altor spectatori: să sară gardul care delimitează spaţiul de joc sau să intre pe spaţiul de joc: să provoace ori să participe efectiv la scandal în incinta stadionului și să împiedice acţiunea forţelor pentru asigurarea sau restabilirea ordinii publice. La finalul întâlnirii col.Ovidiu Popa a arătat că în luna august jandarmii vor fi prezenți la datorie și vor asigura liniștea și ordinea publică la o multitudine de evenimente sportive și cultural artistice. Pe această cale le recomandă cetățenilor să: respecte regulile stabilite de organizatori: să evite consumul excesiv de alcool, întrucât acesta este factorul favorizant şi declanşator al multor fapte de natură contravenţională sau penală: să nu depăşească limitele decenţei socio-morale în manifestările comportamentale: să acorde sprijin forţelor de ordine pentru îndeplinirea sarcinilor de menţinere a ordinii publice și să ţină cont că manifestările obscene contrar bunelor moravuri sunt sancţionate de lege.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with