21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

În luna august, în comunele din Oaş vor avea loc peste 150 de căsătorii civile şi nunţi

Scris de Ioan Aniţaş, 05 august 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Foarte multi oseni vin acasa in august special pentru a putea participa la nunti Tara Oasului

Foarte multi oseni vin acasa in august special pentru a putea participa la nunti Tara Oasului

A devenit o cutumă ca în luna august, în Europa de Vest, în ţările în care lucrează majoritatea românilor plecaţi pentru un trai mai bun departe de ţară, să se programeze perioadele de concediu.

Ca urmare a acestei situaţii, românii rămaşi acasă îşi programează o serie de evenimente, mai ales nunţi, căsătorii civile, botezuri ş.a., în acord cu posibilităţile aparţinătorilor de a fi alături de ei. Unele cununii sunt programate chiar cu un an înainte.

Cultele penticostale nu ţin seamă de postul creştinilor ortodocşi

În consecinţă, mai ales în localităţile din Ţara Oaşului, nu se mai ţine seamă de faptul că ortodocşii şi greco-catolicii sunt în Postul Sfintei Mării (în intervalul 1 – 15 august) şi se organizează atât căsătorii civile, cât şi ospeţe, de către penticostali. An de an, acest aspect este remarcat, dar este întărit şi de ceea ce înseamnă aglomeraţii în punctele de trecere ale frontierei dinspre Europa de Vest spre România.

Adesea aşteptarea pentru a intra în ţară este îndelungă, dar cei interesaţi suportă cu stoicism acest lucru. Românii care nu sunt dispuşi a sta îndelung în vămile din Vestul României şi-au programat vacanţele începând cu ultima decadă a lunii iulie, fiind deja acasă. Prezenţa „stranierilor” este confirmată inclusiv de evenimentele organizate în satele locuite preponderent de oşeni băştinaşi.

Aşa cum anticipam, fără a ţine seama de anumite percepte religioase, în comune ale Oaşului în ultima parte a lunii iulie au început cununiile religioase şi chiar nunţile. Cele mai multe sunt programate în luna august, de la câteva zeci până la peste 60 în unele comune mai mari.

Este insuficient numărul caselor de nunţi

Am contactat mai mulţi primari din Ţara Oaşului, care ne-au prezentat o imagine cu privire la petrecerile care se organizează până la sfârşitul lunii august. Ce-i drept, în unele comune, acolo unde sunt culte neoprotestante, acestea organizează petrecerile până pe la mijlocul acestei luni, după care vine rândul celorlalţi care ţin de anume percepte religioase.

Organizarea nunţilor în cea de a doua jumătate a lunii august creează situaţii specifice Oaşului. În unele comune au loc de luni până duminică petreceri. Ba chiar sunt cu siguranţă zile în care sunt 2-3 nunţi, dacă există suficiente case de munţi. Participarea la aceste petreceri este de regulă numeroasă. Sunt petreceri la care numărul nuntaşilor se apropie de 1.000, în funcţie de localităţi, dar şi de obligaţiile reciproce, cum se spune, de a participa la aceste petreceri.

Exemple din câteva localităţi

Am luat la întâmplare câteva comune din Oaş, din care sute de persoane sunt plecate la muncă în străinătate. Prezenţa „stranierilor” este resimţită mai ales prin creşterea numărului de maşini care se regăsesc atât în locaităţile respective, cât şi în traficul general al judeţului.

Monica Sobius, primarul comunei Tarna Mare, ne-a confirmat că şi în acest an se respectă cutumele din anii anteriori în ceea ce priveşte organizarea căsătoriilor civile, dar şi a nunţilor. Se estimează că în cursul acestei luni în comuna Tarna Mare vor fi peste 20 de nunţi. Nu se poate vorbi despre un record, dar este evident faptul că majoritatea acestor petreceri se organizează în general când este o mare afluenţă de români sosiţi de la muncă din străinătate, cel puţin pentru două săptămâni.

Ioan Irime, primarul comunei Turţ, a lansat o cifră care ar părea de domeniul incredibilului, numai că este vorba despre o comună mare. Interlocutorul nostru spunea că potrivit estimărilor în comună o să aibă loc aproximativ 60 de cununii civile, chiar dacă nu toate vor organiza nunţile până la sfârşitul lunii august. Primarul Irime ne-a mai spus că deja o parte din turţenii care lucrează în străinătate au sosit, iar alţii vor sosi până la sfârşitul acestei săptămâni.

Dinu Birtoc, primarul comunei Călineşti-Oaş, ne-a spus că nu este închisă lista căsătoriilor civile pentru luna august, dar din estimările de până acum ar urma ca la final de lună să se vorbească despre aproximativ 30 de căsătorii civile, unele urmate de nunţi.

Primii călineşteni sosiţi în vacanţă şi-au făcut simţită prezenţa încă din cea de a treia decadă a lunii iulie. Curios sau nu, spre deosebire de anii precedenţi, a punctat primarul Birtoc, şi în luna iulie au fost oficiate 10 căsătorii civile la Călineşti-Oaş.

Vasile Toma, primarul comunei Batarci, are convingerea că ceea mai mare afluenţă de bătărceni se va resimţi pe 15 august, atunci când are loc hramul bisericii ortodoxe şi o să aibă loc praznic. Cât priveşte căsătoriile civile, se estimează că vor fi între 20 şi 30. O să fie înghesuială mare la casele de nunţi. Nu este exclus ca unele dintre nunţile despre care facem vorbire să fie organizate şi în alte localităţi din motive obiective – insuficienţa caselor de nunţi ş.a.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.