Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Scandalul plagiatelor va domina dezbaterea publică până în ajunul alegerilor, aşa se pare. Prezenţa Ecaterinei Andronescu în guvern va intensifica disputele din presă şi din viaţa publică în jurul plagiatului. Doamna Andronescu cred că şi-a luat doctoratul în mod onest, prin muncă. În urmă cu 30 de ani puţini aveau posibilitatea unui doctorat, admiterea era permisă după verificări temeinice ale organelor de partid. Ecaterina Andronescu a reuşit acest lucru pentru că se afla în sistemul învăţământului universitar, o poziţie ce înlesnea accederea la un doctorat. La fel, raporturile în lumea universitară înainte de 1990 erau mult mai riguroase decât astăzi.

Dacă asupra tezei susţinute de Andronescu nu credem că se va naşte vreo suspiciune, apar însă nedumeriri în jurul doctoratelor conduse de profesorul Ecaterina Andronescu. Cu mai mult timp în urmă, a fost semnalat în presă un astfel de caz, de plagiat, al unei doamne ce a avut-o ca îndrumător pe Ecaterina Andronescu. Se vorbeşte mai recent şi de un doctorand din Franţa, al cărui mentor a fost de asemenea dânsa. Presupunem că la Cotroceni sunt cunoscute cazurile acestea, iar declaraţia care i s-a cerut înainte de investire este o binevenită capcană.

Dar discuţiile în jurul Ecaterinei Andronescu nu se vor limita la cazurile de mai sus. E posibil să se fi plagiat în spatele ei şi profesorul Ecaterina Andronescu, cunoscută şi sub patronimicul de Abramburică să nu fi verificat cu luare-aminte.

Prezenţa ei în guvern va fi contestată şi de cazul de incompatibilitate semnalat de ANI. În luna mai, desemnatul premier Victor Ponta declara că nu o poate numi în guvern pe Ecaterina Andronescu tocmai datorită acestui caz de incompatibilitate. Se aşteaptă verdictul unui recurs dat într-un viitor apropiat, care dacă va fi negativ şi va confirma că s-a comis o incompatibilitate în cazul acesta, doamna Andronescu este obligată să demisioneze pentru că a fost o perioadă, concomitent, şi ministru al Învăţământului, şi rector al Politehnicii din Bucureşti. Un caz similar cu cel al fostului ministru al Culturii, evacuat din guvern tocmai din acest motiv.

Aşa că ne aşteaptă alte zile fierbinţi, pasionante şi deci palpitante când puterea excutivă ne serveşte „panem et circenses” în locul unor măsuri de salvare economică.

Un caz aparte în această teribilă dispută politică în jurul plagiatelor l-a constituit Puiu Haşotti. Imaginea lui de lider PNL cu intervenţii de cele mai multe ori neinspirate, dictate de umori personale greu stăpânite, erau accesorii ce deghizau un remarcabil om de ştiinţă. Teza sa de doctorat şi lucrările sale ştiinţifice despre neoliticul dobrogean sunt repere în cercetarea ştiinţifică din domeniu. Puiu Haşotti nu avea pe cine să plagieze dat fiind că în domeniul în care a excelat nu avea înaintaşi pe care să-i copieze. Crin Antonescu ştia foarte bine acest lucru, îl cunoştea şi Traian Băsescu mai ales că toţi trei provin din aceeaşi zonă geografică. Astfel că Puiu Haşotti a fost utilizat doar de dragul spectacolului politic: Crin Antonescu care cunoştea anvergura ştiinţifică a acestuia l-a somat pe preşedintele Băsescu că declanşează procedurile de demitere, la rândul său Traian Băsescu a cedat după ce totuşi a cerut viitorului ministru o declaraţie.

Declaraţia a fost cerută de preşedinte pentru a permanentiza tema plagiatului, o soluţie politică de demonizare a actualului guvern.

 

Pe marginea demisiei de onoare a președintei Ungariei

O amplă dezbatere, dublată de protestele opoziției, se poartă în Ungaria după ce președintele țării, Katalin Novak, și ministrul Justiției, Varga Judit, au demisionat. Demisia lor a survenit în urma grațierii unui codamnat acuzat de pedofilie.