În judeţul Satu Mare se vor reduce clase în 9 şcoli

Scris de Vera Pop, 25 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Scoala Petresti

Scoala Petresti

Conform prevederilor metodologiilor privind reţeaua şcolară, în luna decembrie şi ianuarie au fost parcurşi paşii legali de constituire a reţelei şcolare a judeţului Satu Mare pentru anul şcolar 2019-2020. Conform informaţiilor primite de la Călin Durla,

inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, pe alocuri sunt necesare restructurări şi eficientizări din cauza numărului mic de elevi.

La nivel de gimnaziu, în localitatea Petreşti au mai rămas doar 8 elevi care, de anul viitor, îşi vor continua cursurile în localităţile învecinate. Cel mai probabil aceştia se vor îndrepta spre Pişcolt sau Carei, iar în localitate vor râmâne doar elevii din învăţământul primar.

Important de menţionat este că şcoala din Petreşti a fost reabilitată în noiembrie 2011 printr-un proiect european în valoare de 4,2 milioane de lei. Clădirea a fost reabilitată complet începând cu acoperişul şi continuând cu lucrările de lemnărie, izolare exterioară, amenajări şi dotări de grupuri sanitare, centrală termică cu instalaţiile aferente, gletuirea, zugrăvirea pereţilor ;i instalarea unui lift. De asemenea, proiectul a cuprins şi dotări cu calculatoare, laptopuri, imprimante, videoproiectoare, table media, copiatoare şi alte dotări IT.

Şcoli care se desfiinţează

Situaţia din Petreşti nu este singulară: mai multe grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale din judeţ urmează să se desfiinţeze. Probleme sunt la Grădiniţa cu Program Normal (GPN) din Medieş Râturi, de unde, începând de anul viitor, cei mici se vor muta la Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP) din Medieşu Aurit.  Elevii de gimnaziu din Domăneşti îşi vor desfăşura cursurile de anul viitor în Moftinu Mic. La Vezendiu, comuna Tiream, numărul de copii este redus la nivel primar, ceea ce determină mutarea acestora în centrul de comună. De asemenea, copiii de clasele I-IV din Racşa Vii vor face naveta din septembrie la Racşa. Tot din toamnă, Şcoala Gimnazială din Poiana Codrului îi va şcolariza şi pe copiii de învăţământ primar din Crucişor. Pe raza comunei Călineşti-Oa; şcolile din Coca şi din Lechinţa nu vor mai avea învăţământ primar, iar copiii îşi vor desfăşura cursurile la Călineşti-Oa;. Şcoala Gimnazială Valea Seacă se desfiinţează şi ea, elevii urmând să meargă la Tarna Mare.

Niciun cadru didactic disponibilizat

În ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice din aceste unităţi de învăţământ, Călin Durla spune că nu sunt foarte mulţi profesori afectaţi deoarece în structurile respective numărul de cadre titulare este redus< “Marea majoritate dintre ei încap în unităţile de centru, unitatea de învăţământ cu personalitate juridică îi absoarbe pe aceşti profesori titulari de la structura din satul aparţinător comunei. Niciun profesor nu va fi disponibilizat fără să i se ofere o alternativă. Profesorii au etapa de transfer pentru restrângere de activitate şi există variante de alegere ţinând cont că la nivelul judeţului Satu Mare maxim 80% dintre posturi sunt ocupate cu titulari”, a declarat inspectorul şcolar general.

Totodată, din septembrie 2019 trei grădiniţe cu program normal vor deveni grădiniţe cu program prelungit. Este vorba despre grădiniţele din Andrid, Pir şi Urziceni.

La nivelul oraşului Negreşti-Oaş s-a construit o clădire nouă dedicată preşcolarilor care a fost inaugurată în toamna acestui an şcolar. Până în octombrie cei mici îşi desfăşurau activităţile în patru spaţii neautorizate.

 

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 29 ianuarie 2019, ora 11:13

  @roda !, Ungaria a început să investească sume serioase în dezvoltarea societăţii maghiare din România. Proiecte gigant referitoare la învăţământul maghiar, asistenţă, sprijinirea sportului maghiar din România, sprijinirea gospodarilor şi intreprinzătorilor tineri – iată câteva care sunt în derulare, pregătind proiectul Spitalului Maghiar (la Oradea şi Miercurea-Ciuc) şi altele.

  Ceea ce este interesant în acest fenomen al investiţiilor ungureşti în societatea maghiară din Transilvania este reacţia minorităţii maghiare.
  La început, după fiecare investiţie presa maghiară scria iritat despre nepăsarea statului român şi situaţia ciudată de a fi ajutat nu de ţara unde plăteşti impozit şi taxe ci de o altă ţară. Apoi, când s-a văzut că statul român nu se autosesizează iar societatea românească tace, vocea maghiarilor încetul cu încetul s-a stins, sugerând prin această tăcere că s-au obişnuit cu gândul că problemele maghiarilor se rezolvă nu la Bucureşti, ci la Budapesta. Ca urmare, Budapesta este tot mai aproape.

 2. Sătmărean a spus: 28 ianuarie 2019, ora 21:09

  Ar trebui făcută o iniţiativă prin care să cerem desfiinţarea ISJ ca toţi aceşti indivizi fără nicio treabă cu procesul educaţional să nu mai fie cei care să decidă ce fel de educaţie să dăm copiilor noştri. Daţi un search pe declaraţiile lor de avere postate pe satmar.ro. Oamenii ăştia sunt putrezi de bogaţi: terenuri, vile, maşini, case, apartamente conturi bancare… asta îi unesc.

 3. IOANA a spus: 28 ianuarie 2019, ora 19:09

  BINE CA SUNT BISERICI !!!!!!!!!!!!!!!

 4. IOANA a spus: 28 ianuarie 2019, ora 19:09

  BINE CA SUNT BISERICI !!!!!!!!!!!!!!!

 5. roda a spus: 27 ianuarie 2019, ora 22:50

  in timp ce scolile romanesti isi restrang activitatea la sectia maghiara se aduc imbunatatiri de parca nu romanii ar fi majoritari in judet….bravo inspectorul sef aplecat!

 6. Sătmărean a spus: 27 ianuarie 2019, ora 21:20

  Durla, un gropar al învăţământului sătmărean! Marş la sapă! Dar ISJ-ul lui când îl desfiinţează?? O instituţie comunistă care atât ştie…. Să distrugă!

 7. Antonio a spus: 25 ianuarie 2019, ora 12:26

  În toamna acestui an şcolar sau anul trecut 2018, vroiaţi să scrieţi? 🙂

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517