Image 1
Image 2

În județul Satu Mare există 58 de pensii cu o valoare de peste 10.000 lei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august este perioada în care unităţile administrativ-teritoriale în special aşteaptă rectificarea bugetară. În asemenea situaţii se fac anumite ajustări/tăieri de la unele ministere şi repartizarea banilor pentru alte destinaţii.

Acest lucru se întâmplă în ultimii ani, numai că înainte de a se lua această decizie în zilele următoare în Guvern, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor a anunţat primele măsuri votate în CEx PSD cu privire la rectificarea bugetară pregătită de Guvern. Ministrul de Finanţe a confirmat impozitarea pensiilor speciale.

”Este vorba de ceea ce de foarte mulţi ani românii solicită – pensiile speciale. Credem că o variantă normală ar fi de a plafona la un nivel stabilit de 10.000 de lei şi peste această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate”, a spus ministrul Teodorovici.

Întâmplător sau nu, cifra lansată de ministrul Eugen Orlando Teodorovici, de 10.000 de lei plafon maxim, aproape coincide cu numărul românilor care au pensie peste valoarea menţionată. Din statistica naţională rezultă că sunt 9.303 de beneficiari pensii speciale. În acest top se află pensiile din magistratură, cu un nivel mediu de 18.180 de lei. În această categorie există 3.790 de persoane care beneficiază de această pensie. În aviaţie, pensia medie este de 10.875 de lei. Beneficiari sunt 1.452 de persoane.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezentat luni în CEx PSD propunerea de rectificare bugetară care urmează să fie operată şi ”câteva măsuri” fiscale pe care le doreşte aprobate în guvern înainte de această primă rectificare bugetară. Printre exemplele oferite de Eugen Teodorovici presei se numără impozitarea pensiilor speciale şi reducerea numărului de gratuităţi acordate studenţilor la călătoriile CFR, decontate de guvern.

Ministrul Finanţelor a spus că există mai multe propuneri de reducere a cheltuielilor bugetare, fără să le mai exemplifice, şi a asigurat: ”Nu o facem din lipsă de bani, ci doar pentru că sunt măsuri normale, care să asigure sustenabilitatea”.

Cartoful fierbinte: pensiile speciale

Ministrul de Finanţe a anunţat că CEx a ”convenit de principiu” limitarea şi impozitarea suplimentară a pensiilor speciale, o „abordare corectă şi logică”, susţine înaltul demnitar.

Eugen Teodorovici a anunţat că, din punctul său de vedere, ”o variantă normală ar fi plafonarea acestor pensii”, propunerea sa de plafon fiind de 10.000 de lei,” iar la ce depăşeşte să se aplice o taxă de solidaritate”. Ministrul nu a a prezentat cât anume crede că ar trebui să reprezinte această ”taxă”.

Din declaraţiile ministrului Teodorovici reiese că guvernul ar putea adopta, bineînţeles după discuţii cu toate structurile asociate, care ar urma să fie organizate peste două zile, un proiect de lege. ”Parlamentul va decide forma finală”, a spus Eugen Teodorovici.

“A fost o discuţie cu toţi colegii din CEx, legată în primul rând de modul în care propunerea noastră la Finanţe pentru partea de rectificare se va face, de fapt, principiile de bază care vor sta la baza acestei noi rectificări. (…) În primul rând, e vorba de ceea ce de foarte mulţi ani de zile români solicită, poate într-un mod justificat, e vorba de subiectul legat de pensiile speciale. Credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit, noi am discutat azi în CExN pe baza a ceea ce MF a făcut ca propunere – un plafon de 10.000 de lei, iar pe ceea ce depăşeşte această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate”, a declarat Eugen Teodorovici.

El a mai susţinut că “în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri”, iar abordarea este una “corectă şi logică”.
De asemenea, acesta a propus în CExN şi limitarea numărului de călătorii gratuite pentru studenţi şi vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată să fie de cel mult 26 de ani.

“Putem să îl corelăm, şi cred că ar fi corect să facem acest lucru, de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi. Adică, totuşi, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor, tocmai pentru a stimula, să zicem aşa, o astfel de măsură” – a spus el.

Totodată, ministrul Finanţelor vrea beneficii pentru studenţii care nu sunt repetenţi sau nu au restanţe şi propune ca gratuitatea să se extindă, în anumite cazuri, şi la alte categorii sociale.

Media pensiei în judeţ este sub media naţională

Potrivit unui comunicat recent al Institutului Naţional de Statistică, numărul mediu de pensionari a fost de 5,18 milioane de români, în scădere cu 17.000 de persoane faţă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară a fost de 1.227 lei, în creştere cu 0,3% faţă de trimestrul precedent. În anul 2018 sumele cuvenite drept pensii au fost de 73.22 miliarde lei, cu 9,2% mai mari comparativ cu anul 2017.

Anul trecut, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.126 lei, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 500 de lei (903 lei în judeţul Botoşani faţă de 1.434 lei în Municipiul Bucureşti).

La nivelul judeţului nostru sunt 76.000 de dosare de pensii, pensia medie a persoanelor pensionate la limită de vârstă este 986 lei, în vreme ce există şi 58 de pensii peste 10.000 de lei. Cifra privind numărul pensiilor care ar urma să fie impozitate dacă se va aproba acest plafon propus de ministru Eugen Orlando Teodorovici ne-a fost furnizată de către Casa Judeţeană de Pensii Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with