Image 1
Image 2

În judeţ vor avea loc noi restructurări prin care două licee devin şcoli profesionale

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este vorba de liceele tehnologice din Ardud şi din Supuru de Jos

An de an, reţeaua şcolară din judeţul Satu Mare se restructurează în mai mică sau mai mare măsură, în general prin comasări de şcoli şi prin restrângeri de activitate.

În anul şcolar încheiat, au avut loc mai multe schimbări (pe care le vom reaminti mai jos), iar din toamnă se prefigurează altele, cel puţin la nivel de învăţământ liceal şi profesional.

Licee care devin şcoli profesionale

Începând de anul viitor, două licee din judeţul Satu Mare devin şcoli profesionale, după cum am aflat de la inspectorul şcolar general Călin Durla. Atât Liceul Tehnologic Ardud cât şi
Liceul Tehnologic Petru Cupcea Supuru de Jos deja funcţionează exclusiv cu clase de profesională. Cei care au consultat rezultatele examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018, postate pe pagina bacalaureat.edu.ro, vor constata la aceste unităţi de învăţământ explicaţia “Nu există înregistrări”. De anul viitor însă, nu vor mai figura la rubrica licee.
În sensul extinderii învăţământului profesional dual, în următorul an şcolar, se preconizează schimbări şi la Liceul Teologic Romano-Catolic „Ham Janos” Satu Mare, cu filieră tehnologică, dar fără a viza transformarea din liceu în şcoală profesională. Deocamdată, în acest liceu funcţionează sistemul clasic profesional, nu dual. Liceul are două clase de învăţământ profesional, cu specializările electronică-automatizări şi alimentaţie publică. Ca parteneri, liceul are trei firme cu profil de alimentaţie publică şi opt cu profil de electronică-automatizări.
Tipul de pregătire profesională în sistem dual a fost iniţiat în judeţ la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu Carei, în colaborare cu câteva firme cu capital german, care funcţionează în zonă.

Alte restructurările din 2017

Nu mai departe decât în acest an şcolar (2017-2018), Şcoala Gimnazială “Soltesz Janos” Ambud a devenit structură a Şcolii Gimnaziale Păuleşti; Şcoala Gimnazială Decebal – structură a Şcolii Gimnaziale Vetiş; s-a desfiinţat Şcoala Primară nr. 2 Tarna Mare, devenind structură a Liceului Tehnologic Tarna Mare. De asemenea, s-au desfiinţat grădiniţele din localităţile: Solduba, Cioncheşti, Socond, Cuţa şi Portiţa; iar Grădiniţa din Micula se schimbă din program normal în program prelungit. Anul trecut, Liceul Tehnologic Petofi Sandor Lazuri s-a transformat în şcoală gimnazială.
Şi în municipiul Satu Mare au avut loc modificări ale reţelei şcolare la nivelul a şase grădiniţe.

Cauzele restructurărilor

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, în anul şcolar 2015/2016, numărul de preşcolari şi elevi din învăţământul preuniversitar de masă a fost de 5.3991, în scădere cu 2.262 faţă de anul anterior. Această diferenţă mare este însă o excepţie. Scăderea înregistrată an de an în judeţ este în medie de 1.000 de copii şi constituie un efect direct al evoluţiilor demografice negative, precum şi a migraţiei forţei de muncă.
Tot din cauza scăderii numărului de elevi, în 2014 s-a luat măsura de comasare sau fuzionare a Liceului Tehnologic Unio cu Colegiul Tehnic Traian Vuia.
Este de menţionat însă că nu doar scăderea populaţiei şcolare este cauza schimbărilor din sistemul de învăţământ, ci şi rezultatele slabe ale elevilor. Pentru a cosmetiza aceste rezultate, unele licee au reuşit să ridice procentul de promovabilitate printr-un artificiu deja binecunoscut: limitarea înscrierii la bacalaureat a elevilor cu rezultate mai slabe. Astfel, dacă urmărim datele din anii precedenţi, vom constata că în 2016, la La Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu, s-a prezentat un candidat, la Ardud – 5. Astfel de operaţiuni de cosmetizare au generat adevărate anomalii. De exemplu, la Liceul Tehnologic Tarna Mare, într-un an, un singur candidat a fost prezent la bac şi tot acelaşi a fost admis, astfel că liceul a înregistrat o pondere de promovabilitate de 100%, situându-se pe primul loc în judeţ la acest indicator. Dacă acel candidat unic era respins, promovabilitatea era de zero procente. Fără îndoială că acest rezultat nu reflectă nici pe departe adevăratul nivel al unităţii de învăţământ.
Rezultatele slabe înregistrate de înregistrate îndeosebi la Bacalaureat a determinat transformarea celor două licee la care ne-am referit mai sus în şcoli profesionale. Dar nu sunt singurele din judeţ. În acest an, constatăm că, înainte de contestaţiile de la Bacalaureat, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi şi Liceul Tehnologic “Simion Bărnuţiu” Carei nu au niciun candidat reuşit. Vor deveni şi acestea şcoli profesionale?
V. Nechita

1 comentariu

  1. Planurile de şcolarizare pentru fiecare an şcolar următor se discuta şi se aproba undeva prin luna decembrie. Aşa că soarta Liceului Forestier şi cea a Liceului “Simon Barnutiu” Carei e o simpla speculaţie a voastră. Transformarea Liceului “Ham Janos” în liceu tehnologic e o utopie. Acest liceu este, poate, cea mai bine organizata unitate şcolară din judeţ şi cea mai căutată. În plus procentul de promovabilitate la bacalaureatul din acest an a fost de 77%! Cum să te gândeşti la a face altceva cu aceasta şcoală când ai asemenea rezultate bune? Ardudul are în oferta educaţională învăţământ liceal la seral (şi aici documentaţi prost) . Vă inteleg e vară, mai greu cu subiectele de presa,

Lasă un răspuns

Connect with