În judeţ serviciile sociale sunt insuficient dezvoltate sau inexistente | Informaţia Zilei

În judeţ serviciile sociale sunt insuficient dezvoltate sau inexistente

Scris de I. Z., 17 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
In judet, serviciile sociale sunt slab dezvoltate

In judet, serviciile sociale sunt slab dezvoltate

Asistenţii sociali fac greu rost de banii necesari pentru ajutorarea persoanelor cu probleme

Zilele trecute, la Satu Mare au avut loc o serie de întâlniri de lucru în cadrul unui proiect legat de întărirea capacităţii forţei de muncă din serviciile sociale, proiect al Unicef.

Au participat asistenţi sociali din cadrul a numeroase instituţii publice şi organizaţii nonguvernamentale din judeţ, amintind aici Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România – Structura Teritorială Satu Mare, Centrul Social de Urgenţă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Asociaţia Stea, Casa de tip familial Felicia, Centrul Social Prichindel, Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Carei, Primăriile Micula, Beltiug, Odoreu, Spitalul Judeţean Satu Mare.

Dificultăţi de comunicare între instituţii

Discuţiile au fost moderate de Mihaela Motoc, în calitate de reprezentant al sucursalei sătmărene a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.

Cele mai mari probleme cu care se confruntă asistenţii sociali, aşa cum a reieşit din discuţiile purtate, au fost semnalate ca fiind colaborarea defectuoasă la nivel instituţional, mai ales cu primăriile care nu au angajat asistent social cu studii în domeniu, ci personal necalificat pe acest post, cu calificări în cu totul alt domeniu sau chiar cu studii medii.

Asistenţii sociali prezenţi la întâlnirea de lucru spun că sunt şi dificultăţi de comunicare între instituţii, dând exemplu Spitalul Judeţean cu Serviciul de Evidenţă a Populaţiei şi Poliţia, dificultăţi ce apar din cauză că nu se cunosc exact atribuţiile fiecărei părţi.

Asistenţii sociali mai punctează lipsa procedurilor de lucru, a instrumentelor de lucru şi solicită să fie impuse prin lege unele proceduri şi instrumente orientative de lucru. Alte probleme semnalate se referă la sistemele de management de caz care nu funcţionează. S-au identificat şi bariere de comunicare între colegi ori specialişti din domeniu.

Lipsesc banii pentru acte medicale, transportul pacienţilor sărmani la medic ori la recuperare

Nici din punct de vedere financiar, situaţia nu e roz. Asistentul social se izbeşte de ziduri când vine vorba de bani. Aici, cei prezenţi dau exemple simple< e nevoie de bani pentru întocmirea unei cărţi de identitate, pentru un act medical, un caz social de transportat la medic, la evaluare sau la recuperare.

Pentru aceste situaţii, primăriile ar trebui să aprobe prin hotărâri anumite sume. Procedura durează, ori banii trebuie de la o zi la alta.
Aşa se face că asistentul social fie caută sponsori să ajute persoana nevoiaşă, fie îi achită din buzunar toate cele.
În cazul instituţiilor de stat, de multe ori când e nevoie de deplasare pe teren asistentul social trebuie să aştepte să fie disponibilă maşina instituţiei pentru a putea pleca.

Implicare prea mare în acordarea beneficiilor sociale, în detrimentul prevenţiei

La finele întâlnirilor de lucru, asistenţii sociali prezenţi au ajuns la concluzia că serviciile sociale sunt insuficient dezvoltate sau inexistente şi e nevoie de asistenţi sociali care să lucreze cu oamenii în comunităţile aflate în dificultate, că la nivel judeţean nu sunt suficienţi asistenţi sociali angajaţi şi că primăriile ar trebui determinate să angajeze. A fost pus accentul şi pe implicarea mult prea mare pe acordarea de beneficii sociale, în loc de prevenţie, informare şi consiliere.

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 30 septembrie 2018, ora 09:25

  Situatia barbatului semiparalizat care a vrut sa se arunce in Somes de pe podul de fier ar trebui sa constituie un studiu de caz, iar acest studiu de caz ar trebui prezentat conducerii Consiliului judetean.

 2. Tigari a spus: 17 septembrie 2018, ora 22:16

  La munca cu voi puturosilor!
  Bani ptr tigari au?

 3. Lamunca a spus: 17 septembrie 2018, ora 22:14

  La munca cu voi puturosilor!

 4. comentator a spus: 17 septembrie 2018, ora 14:59

  Dacă nu sunt bani destui atunci măcar ce este trebuie cheltuit cu chibzuinţă nu zilnic pe catering 10-20 de meniuri zilei. Ştie doamna în cauză despre ce e vorba dacă citeşte comentariul.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517