Image 1
Image 2

În judeţ serviciile sociale sunt insuficient dezvoltate sau inexistente

In judet, serviciile sociale sunt slab dezvoltate
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
In judet, serviciile sociale sunt slab dezvoltate
In judet, serviciile sociale sunt slab dezvoltate

Asistenții sociali fac greu rost de banii necesari pentru ajutorarea persoanelor cu probleme

Zilele trecute, la Satu Mare au avut loc o serie de întâlniri de lucru în cadrul unui proiect legat de întărirea capacității forței de muncă din serviciile sociale, proiect al Unicef.

Au participat asistenți sociali din cadrul a numeroase instituții publice și organizații nonguvernamentale din județ, amintind aici Colegiul Național al Asistenților Sociali din România – Structura Teritorială Satu Mare, Centrul Social de Urgență, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Asociația Stea, Casa de tip familial Felicia, Centrul Social Prichindel, Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare, Carei, Primăriile Micula, Beltiug, Odoreu, Spitalul Județean Satu Mare.

Dificultăți de comunicare între instituții

Discuțiile au fost moderate de Mihaela Motoc, în calitate de reprezentant al sucursalei sătmărene a Colegiului Național al Asistenților Sociali.

Cele mai mari probleme cu care se confruntă asistenții sociali, așa cum a reieșit din discuțiile purtate, au fost semnalate ca fiind colaborarea defectuoasă la nivel instituțional, mai ales cu primăriile care nu au angajat asistent social cu studii în domeniu, ci personal necalificat pe acest post, cu calificări în cu totul alt domeniu sau chiar cu studii medii.

Asistenții sociali prezenți la întâlnirea de lucru spun că sunt și dificultăți de comunicare între instituții, dând exemplu Spitalul Județean cu Serviciul de Evidență a Populației și Poliția, dificultăți ce apar din cauză că nu se cunosc exact atribuțiile fiecărei părți.

Asistenții sociali mai punctează lipsa procedurilor de lucru, a instrumentelor de lucru și solicită să fie impuse prin lege unele proceduri și instrumente orientative de lucru. Alte probleme semnalate se referă la sistemele de management de caz care nu funcționează. S-au identificat și bariere de comunicare între colegi ori specialiști din domeniu.

Lipsesc banii pentru acte medicale, transportul pacienților sărmani la medic ori la recuperare

Nici din punct de vedere financiar, situația nu e roz. Asistentul social se izbește de ziduri când vine vorba de bani. Aici, cei prezenți dau exemple simple< e nevoie de bani pentru întocmirea unei cărți de identitate, pentru un act medical, un caz social de transportat la medic, la evaluare sau la recuperare.

Pentru aceste situații, primăriile ar trebui să aprobe prin hotărâri anumite sume. Procedura durează, ori banii trebuie de la o zi la alta.
Așa se face că asistentul social fie caută sponsori să ajute persoana nevoiașă, fie îi achită din buzunar toate cele.
În cazul instituțiilor de stat, de multe ori când e nevoie de deplasare pe teren asistentul social trebuie să aștepte să fie disponibilă mașina instituției pentru a putea pleca.

Implicare prea mare în acordarea beneficiilor sociale, în detrimentul prevenției

La finele întâlnirilor de lucru, asistenții sociali prezenți au ajuns la concluzia că serviciile sociale sunt insuficient dezvoltate sau inexistente și e nevoie de asistenți sociali care să lucreze cu oamenii în comunitățile aflate în dificultate, că la nivel județean nu sunt suficienți asistenți sociali angajați și că primăriile ar trebui determinate să angajeze. A fost pus accentul și pe implicarea mult prea mare pe acordarea de beneficii sociale, în loc de prevenție, informare și consiliere.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with