20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

În judeţ s-au diagnosticat şapte cazuri de gripă şi 500 de viroze respiratorii

Scris de Mihaela Ghiţă, 27 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ministerul Sănătăţii aşteaptă un comunicat din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru a putea declara sau nu starea de epidemie de gripă în România. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a dat termen ca până marţi, 29 ianuarie, să fie formulată situaţia  privind numărul de cazuri diagnosticate cu gripă pe baza cărora va putea fi anunţată sau nu această extindere a bolii.

„Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie”, a precizat Pintea, la o conferinţă de presă.

Justificarea deciziei de a suspenda cursurile

În cadrul întâlnirii ministrul Sănătăţii a mai subliniat că toate măsurile luate de către Ministerul Sănătăţii sunt măsuri care se aplică şi în cazul în care se declară epidemia. Sorina Pintea a declarat că, în primele trei zile ale acestei săptămâni, la nivelul unităţilor şcolare au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, iar acest număr justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda vineri cursurile. “Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie. Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri”, a spus Sorina Pintea. Ministrul a precizat că alte decizii de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplica punctual.

Încă din aceste zile, Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile pentru a achiziţiona suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. Vor fi urgentate procedurile de achiziţie şi se estimează că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie.

În această perioadă, Ministerul Sănătăţii a transmis unităţilor spitaliceşti un set de măsuri suplimentare

* Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute;

* Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febră şi tuse, respectiv cu gripa severă (SARI) – febră, tuse şi dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aştepta rezultatul de laborator!;

* Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienţilor internaţi, iniţial pacienţi din acelaşi salon şi personalul care îi îngrijeşte, chiar dacă au fost vaccinaţi cu minimum 2 săptămâni înainte;

* Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat;

* Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestuia;

* Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor şi a suprafeţelor;

* Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa ori gripa severă (SARI) în spitalul sau secţia de boli infecţioase. În caz de supra-aglomerare se vor asigura condiţii de izolare pe secţia de origine sau într-o altă secţie, cu personal dedicat.

Până duminică, 27 ianuarie, un număr de 39 de persoane au murit din cauza gripei, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

La nivelul judeţului Satu Mare au fost diagnosticate până acum 7 cazuri de gripă, din care 4 au primit confirmarea Institutului Cantacuzino, iar pentru alte trei cazuri au fost trimise probe în cursul acestei săptămâni. În perioada 14-20 ianuarie 2019,  aproximativ 500 de sătmăreni s-au prezentat la medic din cauza virozelor respiratorii şi alţi 325 de locuitori ai judeţului au fost diagnosticaţi cu pneumonie. Cele mai afectate categorii sunt copiii şi persoanele adulte active cu vârsta până în 60 de ani.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.