Image 1
Image 2

În judeţ, preţurile porcilor graşi au scăzut la 8 – 10 lei kilogramul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Suntem cu o săptămână înaintea Crăciunului şi cu doar două zile înaintea Ignatului, care este joi, 20 decembrie. Cum prin zona noastră există o tradiţie în ceea ce priveşte tăierea porcului în perioada premergătoare sărbătorilor din luna decembrie, de aproape două săptămâni, la fiecare sfârşit de săptămână mai ales, în satele judeţului nostru s-au sacrificat porci.

Au fost şi localităţi precum Chegea, comuna Săcăşeni, unde de teama pestei porcine africane deja au fost sacrificaţi porcii înainte de vreme.

Oferte tentante şi în magazinele specializate

Cum mesele de Crăciun ar părea sărace fără tradiţionalele preparate din carne de porc precum< cârnat, caltaboş, şniţele, piftie, jumări şi te miri ce alte bunătăţi culinare, românii sunt preocupaţi de a-şi face deja proviziile necesare de carne fie de la crescătorii de la sate, fie din lanţurile de magazine, care vin cu oferte care mai de care mai tentante.

Aşa cum scriam într-un număr anterior al ziarului nostru, la un magazin mare din Satu Mare, în urmă cu aproape 10 zile, se oferea spată de porc cu os şi slănină, numai bună de pus la saramură, la imbatabilul preţ de aproape 9 lei kilogramul. Sunt şi oferte de carne de porc tocată la 10 lei, semicarcasă de porc la 11-12 lei kilogramul. Nu lipsesc nici ofertele de pulpă cu sau fără os, cu sau fără slănină, la preţuri acceptabile. Din câte am văzut pe parcursul deplasărilor noastre prin magazinele specializate de carne din Satu Mare, jumările vor fi la mare preţ. Slănina necesară pentru obţinerea acestui produs este expusă în galantare, dar se pretează pentru piftie şi/sau tobă, fiind vorba aproape în exclusivitate de şoric. Se pare că porcii sacrificaţi în această perioadă şi livraţi la marile magazine din Satu Mare, mai puţin la Unicarm, nu au slănină nici măcar atâta câtă să pui în carnea pentru cârnaţi. Unde să mai fie niscaiva jumări şi puţină grăsime pentru a face deliciosul caltaboş? Cu siguranţă, puţini dintre sătmărenii care se bazează pe oferta de carne de porc din supermarketuri îşi vor face lebăr, în lipsa slănii. Ce va fi cu delicioasa slănină afumată rămâne de văzut mai spre primăvară.

Preţuri în ţară

Aşa cum anticipam în cele de mai sus, în o serie de judeţe din ţară, dar şi în unele localităţi de la noi din judeţ, porcii graşi au fost tăiaţi de teama pestei porcine africane. Cu toate acestea, încă mai există oferte de porci graşi. Înainte de a vă prezenta situaţia de la noi din judeţ vă reţinem atenţia cu evoluţia preţurilor la carnea de porc viu în ţară.

De departe cel mai scăzut preţ – 9 lei/kilogramul în viu – este în judeţul Dâmboviţa, căruia i se poate adăuga Satu Mare, acolo unde în ultimele două săptămâni preţurile au înregistrat o scădere de 10 – 15% pe fondul ofertei de porci graşi.

Iată şi alte preţuri de vânzare a porcilor graşi în judeţele României< 9-10lei  kilogramul în viu în judeţele Bihor, Bacău, Bistriţa Năsăud, Caraş Severin, Olt, Hunedoara şi Vâlceaş 10 lei kilogramul – Arad, Giurgiu, Gorj, Buzău, Mureş, Cluj, Vaslui, Vranceaş 9-11 lei – Braşov, Mehedinţi şi Sălajş 11 lei – Timiş şi Harghitaş 10-11 lei – Sibiu, Teleorman şi Covasnaş 10-12 lei kilogramul – Neamţ, Iaşi, Constanţaş 10 – 12 lei kilogramul – Suceava, Tulcea şi Maramureşş 11 lei – Timiş şi Harghita.

Scad preţurile la noi în judeţ

Dacă în urmă cu mai bine de două săptămâni scriam în coloanele ziarului nostru faptul că în judeţ a început ofertarea porcilor graşi şi menţionam preţuri cuprinse între 9 şi 11 lei kilogramul în viu, iată că în ultima perioadă, numai în ziarul Informaţia Zilei, numărul ofertelor a crescut de mai bine de patru ori.

Creşterea ofertei dovedeşte că încă mai sunt resurse în gospodăriile populaţiei, iar odată cu depăşirea sărbătorilor cu siguranţă porcii nevânduţi vor avea preţuri mai mici. Interesul o să fie mult mai redus faţă de a avea carne de porc pusă la congelator sau lada frigorifică.

Aşa cum anticipam, zilnic apar în ziarul Informaţia Zilei 40-50 de anunţuri de vânzare a porcilor graşi de pe tot cuprinsul judeţului. Unele anunţuri oferă spre vânzare porci cu greutăţi cuprinse între 80 şi 180 de kilograme. Preţurile sunt oscilante şi negociabile în funcţie de zonă şi greutatea porcului. Aşa se face că se poate cumpăra porc la preţuri între 8 şi 10 lei kilogramul în viu. Excepţie de la aceste oferte de vânzare sunt porcii metis, spre exemplu între Mangaliţa şi mistreţ, pentru care se cer 13 lei/kilogram, dar şi vietnamezii, care se cumpără tot cam la aceleaşi preţuri, poate mai ieftin dacă cel care cumpără are abilităţi bune de negociere.

Estimaţi greutatea fără cântărire

Sătmărenilor care cumpără porci la ochi, adică fără cântărire, le prezentăm o modalitate aproximativă, dar cu bună aproximaţie, de a estima greutatea animalului cumpărat.

Se măsoară lungimea porcului dintre urechi şi până la baza cozii, dar şi diametrul în imediata vecinătate a picioarelor din faţă, peste piept. Cele două valori însumate şi împărţite la doi dau, cu o eroare de plus sau minus 5 kilograme, greutatea în viu a animalului.

3 comentarii

  1. @costi, daca-i dezinformare acest articol de ce nu ne informezi mai bine ?. In ce consta dezinformarea ?, ilumineaza-ne sa stim si noi. In conditiile de 9-10 lei /Kg. viu mai bine cumpar din Hipermarketuri ca ies mai ieftin. Decat sa-mi iau slanina de la producator cu 20 lei /Kg . mai bine iau carne curata din Hipermarket cu 14-15 lei/Kg. sau ciolan cu 8-9 lei/Kg. In aceste conditii consider ca doar FRAIERII mai dau la taran 8-10 lei /Kg. in viu. Cand dati atatia bani la taran acesta nu rade de voi ? sau nu umblati prin Hipermarketuri….. Lasati povestile taranilor ca ei va aburesc, carnea de porc are acelasi gust indiferent de unde provine !.

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSVIZITE ÎN SATU MARE

Câte persoane urcă într-o zi în Turnul Pompierilor?

Primăria Municipiului Satu Mare anunţă că peste 5.000 de persoane au vizitat Turnul Pompierilor în acest sezon, de la deschiderea lui din 5 luna mai 2023 şi până pe 11 octombrie 2023.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now