19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

În judeţ, la floarea-soarelui s-au obţinut 2.800-3.500 kg la hectar, dar preţul este mai mic decât anul trecut

Scris de Mirela Filimon, 22 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Marin Hendea - fermier din Carei, spune că solul a avut potenţial productiv în 2017

Marin Hendea – fermier din Carei, spune că solul a avut potenţial productiv în 2017

Au fost semănate peste 26.000 hectare, iar preţul oscilează între 1,25 şi 1,3 lei pentru kilogramul de seminţe

O veche zicală spune că “Toamna se numără bobocii”. Iată că tot toamna fermierii îşi fac evaluări privind rezultatele muncii de peste an, în vreme ce sunt preocupaţi de reluarea unui nou ciclu de producţie. Evaluări privind rezultatele din agricultura românească a făcut zilele trecute şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Acesta a postat pe contul său de Facebook următorul text: „Dincolo de toate conflictele politice, măsurile adoptate de guvernarea PSD îşi arată rezultatele! După producţiile-record la grâu din această toamnă, iată că şi la floarea-soarelui avem veşti foarte bune!”. Dacă la nivel naţional ar putea fi adevărate aprecierile înaltului demnitar, la nivelul judeţului nostru, producţia de floarea-soarelui, comparativ cu anul precedent, este cu aproximativ 15-20% mai mare, fiind situată undeva la 2.800 de kilograme la hectar. Nu se poate vorbi neapărat despre record.

O serie de spaţii de depozitare sunt blocate la cumpărători cu seminţe de floarea-soarelui

La nivelul judeţului nostru există o veche tradiţie în ceea ce priveşte cultura florii-soarelui. Din timpuri străvechi, românii şi-au asigurat necesarul de ulei al familiei pe seama valorificării seminţelor de floarea-soarelui. Aproape fiecare sat, sau măcar comună, avea odinioară presă de ulei. În timp această tradiţie s-a pierdut. Morile au dispărut, altele sunt în conservare, iar altele care încă mai sunt întreţinute în stare de funcţionare îşi deschid porţile periodic. Dispariţia morilor de ulei poate fi pusă inclusiv pe seama refuzului multor sătmăreni, şi nu numai, de a consuma produsul obţinut în morile / presele tradiţionale. Unii invocă faptul că aşa-numitul ulei de casă este prea vâscos, că este prea gras, că are un alt gust decât cel pe care-l cunosc şi câte altele. Este vorba despre opţiune. În aceste noi condiţii, soarta seminţelor de floarea-soarelui este de a ajunge la unităţi de depozitare şi/sau chiar la procesatori.

 

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 23 octombrie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.