Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

În judeţ, la floarea-soarelui s-au obţinut 2.800-3.500 kg la hectar, dar preţul este mai mic decât anul trecut

Scris de Mirela Filimon, 22 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Marin Hendea - fermier din Carei, spune că solul a avut potenţial productiv în 2017

Marin Hendea – fermier din Carei, spune că solul a avut potenţial productiv în 2017

Au fost semănate peste 26.000 hectare, iar preţul oscilează între 1,25 şi 1,3 lei pentru kilogramul de seminţe

O veche zicală spune că “Toamna se numără bobocii”. Iată că tot toamna fermierii îşi fac evaluări privind rezultatele muncii de peste an, în vreme ce sunt preocupaţi de reluarea unui nou ciclu de producţie. Evaluări privind rezultatele din agricultura românească a făcut zilele trecute şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Acesta a postat pe contul său de Facebook următorul text: „Dincolo de toate conflictele politice, măsurile adoptate de guvernarea PSD îşi arată rezultatele! După producţiile-record la grâu din această toamnă, iată că şi la floarea-soarelui avem veşti foarte bune!”. Dacă la nivel naţional ar putea fi adevărate aprecierile înaltului demnitar, la nivelul judeţului nostru, producţia de floarea-soarelui, comparativ cu anul precedent, este cu aproximativ 15-20% mai mare, fiind situată undeva la 2.800 de kilograme la hectar. Nu se poate vorbi neapărat despre record.

O serie de spaţii de depozitare sunt blocate la cumpărători cu seminţe de floarea-soarelui

La nivelul judeţului nostru există o veche tradiţie în ceea ce priveşte cultura florii-soarelui. Din timpuri străvechi, românii şi-au asigurat necesarul de ulei al familiei pe seama valorificării seminţelor de floarea-soarelui. Aproape fiecare sat, sau măcar comună, avea odinioară presă de ulei. În timp această tradiţie s-a pierdut. Morile au dispărut, altele sunt în conservare, iar altele care încă mai sunt întreţinute în stare de funcţionare îşi deschid porţile periodic. Dispariţia morilor de ulei poate fi pusă inclusiv pe seama refuzului multor sătmăreni, şi nu numai, de a consuma produsul obţinut în morile / presele tradiţionale. Unii invocă faptul că aşa-numitul ulei de casă este prea vâscos, că este prea gras, că are un alt gust decât cel pe care-l cunosc şi câte altele. Este vorba despre opţiune. În aceste noi condiţii, soarta seminţelor de floarea-soarelui este de a ajunge la unităţi de depozitare şi/sau chiar la procesatori.

 

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 23 octombrie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.