Image 1
Image 2

În judeţ, 166 clădiri de şcoli din 480 nu au nici acum autorizaţie ISU

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Călin Durla: Pentru cel puțin 130 este doar o formalitate întocmirea unui proiect

În sala mare de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare, a avut loc în cursul zilei de joi, 29 august, tradiționala întâlnire dinaintea începutului de an școlar dintre conducerea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, reprezentanții Prefecturii și directorii unităților de învățământ din județ.

La ședință au fost prezenți inspectorul școlar general, Călin Durla, inspectorii școlari generali adjuncți Kallos Zoltan și Delia Gavra, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, și șefa Serviciului monitorizare din cadrul Prefecturii, Ramona Antonescu.

În urma discuțiilor rezultă că dintre cele 480 de clădiri de învățământ de stat din județul Satu Mare 166 nu au autorizație de funcționare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Problama a fost luată în discuție de Ramona Antonescu, care le-a transmis directorilor să își facă “un pic de ordine în actele pe care le dețineți la școală”. De asemenea, aceasta a spus cu privire la autorizațiile ISU că directorii nu știu care este situația din școli: “Sinceră să fiu, am constatat că dumneavoastră nu prea știți ce aveți în ogradă. Ceea ce ați raportat ISJ, a rezultat o situație care mi-am dat seama că nu este realitatea. (…) Am ajuns la concluzia că dumneavoastră nu știți ce raportați.”

15 clădiri școlare au solicitat reavizarea din partea DSP

Inspectorul școlar Călin Durla a spus că, dintre cele 166 de clădiri, pentru majoritatea este doar o formalitate să obțină autorizația din partea ISU: “Eu cred că dintre cele 166 de clădiri pentru cel puțin 130 este doar o formalitate întocmirea unui proiect. Poate că la unele e necesar să fie făcute modificări. Trebuie să le avem exact inventariate și doar după aceea putem porni aceste discuții.”
Dacă în urmă cu câteva săptămâni reprezentanții ISJ transmiteau că la nivel de județ 16 clădiri în care se desfășoară activități didactice nu aveau autorizație din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP), în acest moment școala din Săuca este singura care nu a solicitat reavizarea din partea DSP. Călin Durla spune că are promisiunea din partea Consiliului Local și a direcțiunii școlii că până la începerea cursurilor vor fi remediate problemele.

Restul de 15 clădiri au solicitat reavizarea: “Urmează să aibă loc verificarea și să sperăm că vor primi autorizarea”, a declarat Călin Durla. Cele 15 clădiri despre care vorbim sunt din localitățile Cean, Ghirișa, Cidreag, Săcășeni, Hrip, Peleș, Cămărzana, Petin, Becheni, Porumbești, Șandra, Hurezu Mare și Racova.

3,2 milioane de lei pentru “Lapte și corn”

Pataki Csaba le-a transmis directorilor că se vor aloca 3,2 milioane de lei de la Consiliul Județean pentru programul prin care elevii primesc lapte, cornuri și fructe.

În continuare, inspectorul școlar general le-a transmis directorilor câteva obiective pe care trebuie să le aibă în vedere în anul școlar 2019-2020. Dintre acestea amintim asigurarea siguranței elevilor și a personalului didactic, îmbunătățirea rezultatelor la Evaluarea Națională, Bacalaureat, dar și la olimpiade și concursuri școlare, precum și luarea unor măsuri pentru prevenirea abandonului școlar.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with