00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 01.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 04.00 Concert simfonic la Filarmonica „Dinu Lipatti” 05.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Avram. Titlul emisiuni: Expoziţia de cai şi competiţia de atelaje se impune ca o tradiţie.(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiuni: Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu? 10.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 20.06.2019

În fruntea unei cete de călăraşi, Adrian Cozma va duce steagul Sătmarului în cetatea Alba Iulia

Scris de I. Z., 02 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Adrian Cozma calare

Adrian Cozma calare

La 100 de ani de la Marea Unire, consilierul judeţean Adrian Cozma pregăteşte o acţiune unică, simbolică, pentru a marca importantul eveniment de la Alba Iulia.

Acesta va porni spre Alba Iulia cu câteva zile înainte de marele eveniment, dar nu oricum ci călare pe un cal. Cozma vrea să refacă şi să urmeze traseul pe care înaintaşii transilvăneni l-au făcut în urmă cu 100 de ani.

„Să te afli după o sută de ani în locul în care străbunii tăi au strigat: „Noi vrem să ne unim cu Ţara!„ este o experienţă unică în viaţa oricărui român.

Dar dacă acest gând este dus până la capăt şi vrei să refaci traseul Marii Uniri, aidoma românilor de acum 100 de ani, mergând din Sătmar până la Alba Iulia călare, atunci cu siguranţă că sărbătorirea Centenarului va avea o altă semnificaţie pentru fiecare temerar care va avea forţa şi determinarea să urce în şa, ca să ia drumul cetăţii Alba Iulia”.

Acţiunea aparţine Asociaţiei Ecvestre ”Perla Neagră” din Satu Mare, care şi-a propus refacerea gloriosului traseu, călare.

„Vrem să aducem astfel un omagiu celor 100.000 de români care în Sfânta Zi de 1 Decembrie 1918, au cerut într-un singur glas ca Transilvania să se întoarcă la sânul Patriei – Mamă, împlinind astfel un vis secular al neamului românesc.

Desigur, la Alba Iulia poţi să ajungi foarte repede şi foarte comod cu maşina, în doar câteva ore. Dar suntem încredinţaţi că noi, iubitori ai cailor, putem să aducem un altfel de omagiu acelei clipe astrale care ne-a adus pe toţi românii sub aceleaşi falduri tricolore: din respect pentru cei care ne-au lăsat moştenire o ţară românească, aşa cum nu a mai fost niciodată până atunci, să refacem traseul acesta de lumină şi speranţă, în şeile cailor”, menţionează organizatorii.

Cozma şi echipa formată din  10 călăreţi, vor porni din Satu Mare în 24/25 noiembrie 1918 şi – în prealabil – vor lua legătura cu colegii lor din Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj şi Bistriţa, care ar urma să se alăture în acest demers ” plin de adânci semnificaţii”.

„Da, vom ajunge la Alba Iulia! Şi genunchiul nostru se va lăsa exact pe locul în care au îngenuncheat Făuritorii Marii Uniri. Şi caii noştri vor necheza a izbândă. Şi din adâncuri va urca în fiinţa noastră tumultul Adevărului şi al Istoriei. Şi pentru o clipă vom simţi deopotrivă, oameni şi cai, că suntem nemuritori, cum nemuritor este neamul românesc care a pecetluit la Alba Iulia, destinul de neclintit al României, odată şi pentru totdeauna!

Ştiu că drumul nu va fi uşor dar cred cu tărie, cu toată puterea fiinţei mele, că acum, după o sută de ani, sunt dator şi eu, alături de colegii mei, cu o mică jertfă, adusă gloriei neamului meu. Poate că fiecare din noi, din cei zămisliţi din lutul sfântului nostru pământ, are acum la Centenar, o datorie faţă de neamul în mijlocul căruia a văzut lumina zilei. Noi, asta am crezut că trebuie să facem. Pentru că oricâte schimbări ar fi în lume, iubirea de neam, respectul faţă de eroismul înaintaşilor noştri, este stânca pe care putem ridica nădejdile noastre de mai bine!”, încheie reprezentanţii Asociaţiei Ecvestre „Perla Neagră„.

Abonează-te acum Online!
 1. straina! a spus: 05 octombrie 2018, ora 15:25

  Ne alaturam voua numai cu sufletul de la mii de kilometri.
  Felicitari!

 2. Ulpius a spus: 04 octombrie 2018, ora 07:54

  Un demers cat o jertfa . Bravo !

 3. Dac Bulibas a spus: 03 octombrie 2018, ora 09:07

  Am avut un profesor la Istorie care ne-a predat ca foarte multi romani s-au deplasat pe jos pana la Alba Iulia unii ajungand cu piciorele goale deoarece li s-au tocit opincile, altii si-au dat jos camasile fiind incalziti de sentimente patriotice , iubirea de neam, nadejde de mai bine cu toate ca afara termometrele aratau -12 * C !. Fata de acestia sa parcurgi distanta calare nu este o jertfa cum ne este prezentat ci comoditate. Multi tarani romani nu aveau cai cu care sa se deplaseze deoarece lucrau la mosierii maghiari. Mosierii umblau cu caii, poate romanii inchiriau de la mosier sau le furau cine mai stie ?. Ca urmare aveti grija de cai ca sa nu vi se fure. Mai bine mergeti pe jos pe „…traseul de lumina si speranta…” la fel cum faceau romanii acum 100 de ani. Pt. mai mult farmec si originalitate ar trebui sa purtati la voi drapelul romanilor transilvaneni de la acea vreme si nu cel regatean !. Vedeti sa nu luati amenda pt. asta la comanda damboviteana care nu respecta symbolurile transilvanesti…asa cum s-a intamplat la Targu Mures cu drapelul transilvan pt. care cetateanul roman a fost amendat cu 500 lei parca..

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.