În faţa a sute de credincioşi, ÎPS Andrei Andreicuţ a oferit un cuvânt de învăţătură cuprinzător la hramul Mănăstirii Scărişoara (Foto)

Scris de Mirela Filimon, 25 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureştului şi Sătmarului, s-a aflat vineri, 24 iunie, la Mănăstirea Scărişoara, în zi de aleasă sărbătoare. A celebrat slujba de hram, alături de un frumos sobor de preoţi, când Biserica Ortodoxă celebrează Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Chiar dacă a fost zi lucrătoare, la marele praznic au participat sute de creştini, majoritatea fiind îmbrăcaţi în frumosul port popular, fie cel moţesc, moroşenesc sau chiar oşenesc.

Slujba de hram a fost celebrată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Au fost primiţi cu mult drag de către întreaga obşte monahală, dar şi de către creştinii prezenţi.
“Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul e mare peste tot, dar în mod deosebit, aici, la Scărişoara Nouă, la această mănăstire frumoasă, frumoasă, care parcă a ieşit din pământ. Această sărbătoare spune că trebuie să subliniem importanţa creşterii de prunci şi a creşterii de prunci, în frică de Dumnzeu, să ajungă tineri educaţi, să ajungă oameni mari, cuminţi.

Într-o lume cu probleme trebuie să fim şi realişti, într-o lume în care sunt necazuri, într-o lume în care oarecum şi secularizarea înaintează. Noi înaintăm pentru lucrul acesta important, foarte, foarte important: datoria sfântă a naşterii de copii, şi a creşterii lor în frica Domnului. Dacă ne-ar cere cineva şi o reţetă, iată că o spunem: orice familie de creştini tineri ar trebui să aibă măcar trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru biserică şi ţară, şi atunci nu ne-am mai prăbuşi din punct de vedere demografic. Acuma-i drept că emigraţia românească în ţări, şi nici nu le numim pe toate acum, e mare… aproape 8 milioane de oameni… Dar şi în ţară nu se nasc suficienţi copii. Unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru biserică şi pentru ţară!”, a mărturisit mitropolitul Andrei Andreicuţ, cu prilejul marelui praznic.

Icoană cu Sfântul Grigorie Palama, coş cu flori şi bederniţă oferite în dar părintelui stareţ

În numele obştei monahale şi al tuturor celor prezenţi, părintelui stareţ Spiridon i-a fost dăruită o icoană cu reprezentarea Sfântului Grigorie Palama, o bederniţă care are brodat tot chipul lui Grigorie Palama, dar şi un frumos coş cu flori. PS Timotei i-a adresat şi acestuia cuvinte de mulţumire pentru strădania de care a dat dovadă în ridicarea acestui lăcaş de cult şi pentru felul în care s-a îngrijit de toate demersurile legate de construcţie, precum şi de bunul mers al obştei monahale.

PS Timotei Sătmăreanul a mulţumit preoţilor invitaţi pentru prezenţă şi pentru că au luat parte la această comuniune euharistică, cea mai importantă lucrare pe pământ, care se săvârşeşte, jertfa Sfintei Liturghii.

„Cea mai importantă zi din timpul anului bisericesc este atunci când o biserică sau o mănăstire îşi serbează patronul duhovnicesc. De acceea, ne îndeptăm gândurile de mulţumire către Preabunul Dumnezeu şi Îi mulţumim. De altfel, acest lucru l-am reuşit şi l-am făcut în timpul Sfintei Liturghii, mulumindu-I pentru toate darurile revărsate deasupra noastră.

Cuvânt de învăţătură nu o să mai ţinem, pentru că ne-a vorbit atât de frumos, de profund şi de duhovnicesc Înaltpreasfinţitul şi Mitropolitul Andrei, căruia îi mulţumim, cu smerenie şi cu multă bucurie duhovnicească.

Întotdeauna când revin la Sfânta Mănăstire, atunci când trebuie să mă adresez poporului, întotdeauna în adâncul fiinţei mele se produce o emoţie sfântă. De ce? Pentru că aşa cum a spus atât de frumos şi adevărat PreaSfinţitul Iustin, din ascultare, nu că mi-am dorit, nici nu m-am gândit vreodata, în timpul vieţuirii mele la Rohia, că o să ajung aici la Sfânta Mănăstire. Însă aşa a fost voia Lui Dumnezeu şi Îi mulţumesc cu recunoştinţă veşnică şi, în acelaşi timp, îi mulţumesc părintelui meu duhovnicesc, PreaSfinţitului părinte Iustin, care în 2007, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, mi-a dat binecuvântarea şi ascultarea să venim aici.

Repet, am venit din ascultare, nu din dorinţă, dar lucrarea a fost a lui Dumnezeu şi Îi mulţumim”, a mărturisit Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul.

De asemenea, episcopul vicar şi-a exprimat recunoştinţa şi faţă de autorităţile locale şi judeţene care participă, de fiecare dată, la sărbătorile şi evenimentele religioase de la acest lăcaş de cult.
O mare surpiză pentru mitropolitul Andrei a constituit-o prezenţa binecunoscutei interprete Mariana Anghel, moaţă din Hunedoara, care este una dintre solistele preferate ale Inaltpreasfinţitului, pentru repertoriul bogat în cântece patriotice şi pricesne.

Interpreta a primit în dar, din partea episcopului Iustin Sigheteanul, câteva cărţi recent apărute sub semnătura sa, drept recunoştinţă pentru surpriza făcută.

Printre invitaţi s-a mai remarcat prezenţa prefectului Radu Roca, deputatului Adrian Cozma, a vicepreşedintelui CJSM Cristian Valer Beşeni, a inspectorului şcolar general Anişoara Boitor, a primarilor PNL Cosmin Varga, Nicolae Cornea-Mare, Ioan Irime, Sergiu Silaghi şi Marian Torok, a consilierilor locali şi judeţeni, respectiv a lui Radu Iancu – şeful de cabinet al prefectului.

La sfârşitul slujbei de hram, IPS Iustin i-a invitat pe toţi cei adunaţi în curtea lăcaşului de cult la o fotografie de grup, împreună cu toţi clericii şi mirenii invitaţi, dar şi cu obştea monahală. Fiecare episcop prezent a primit, în dar, câte o icoană reprezentându-l pe Sfântul Grigorie Palama, şi acestea fiind surprinse în imagini.

Creştinii au fost apoi miruiţi şi, profitând de prezenţa mitropolitului Andrei au cerut să-i binecuvânteze.
Ziua s-a încheiat cu o agapă frăţească în trapezele mănăstirii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517