Image 1
Image 2

În Europa, un copil dispare la fiecare două minute

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
An de an, din 1983 încoace, în 25 mai este marcată Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi

An de an, din 1983 încoace, în 25 mai este marcată Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi. Cu acest prilej, Salvaţi Copiii România trage un semnal de alarmă şi atrage atenţia asupra situaţiilor de risc în care pot ajunge copiii ce pleacă de acasă sau din centrele rezindenţiale în care trăiesc. Specialiştii anunţă că peste 6.000 de sesizări privind dispariţii de copii au fost făcute în ultimul an în ţara noastră, menţionând că în perioada de izolare socială, vulnerabilitatea copiilor este sporită.

 

25 mai – Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi

 

Conform datelor publicate pe site-ul organizaţiei, în decursul ultimului an, din 30 aprilie 2019 până în 20 mai 2020, au fost înregistrate 6.475 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă. “Un bilanț dramatic, în condițiile în care 192 au vârste până la 10 ani, 1.623 au vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.660 sunt mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție”. Organizaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă asupra implicaţiilor pe termen lung ale acestui fenomen, agravat în perioada de izolare socială, care a expus copiii unui număr mai mare de situații de violență domestică, precum și de diferite forme de abuz în mediul online. În peste 95% din sesizările de dispariții este vorba de plecări voluntare.

 

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with