Image 1
Image 2

În continuare femeile europene continuă să fie plătite cu 16% mai puţin faţă de bărbaţi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luni, 4 noiembrie, e Ziua Europeană a Egalităţii Salariale. Potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România, femeile din Uniunea Europeană câştigă în continuare mai puţin decât bărbaţii, în medie cu 16 %, ceea ce reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de situaţia de anul trecut, când diferenţa era de 16,2 %.

Ziua Europeană a Egalităţii Salariale marchează data de la care femeile încetează, în mod simbolic, să mai fie plătite pentru aceeaşi muncă în comparaţie cu colegii lor bărbaţi.

Se împlinesc 60 de ani de când principiul remuneraţiei egale a fost înscris în tratatele europene

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen, şi comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Věra Jourová, au declarat că au trecut 60 de ani de când principiul remuneraţiei egale a fost înscris în tratatele europene, şi totuşi legislaţia încă nu reflectă realitatea vieţii de zi cu zi a femeilor din întreaga Europă:

“Femeile europene continuă să lucreze două luni pe an fără să fie plătite, în comparaţie cu colegii lor bărbaţi, iar ritmul progreselor este prea lent. Cu toate că în ultimii cinci am făcut unii paşi în direcţia cea bună, trebuie să depunem mai multe eforturi, într-un ritm mai accelerat”.

9 din 10 europeni cred că este inacceptabil ca femeile să fie plătite mai puţin decât bărbaţii pentru aceeaşi muncă

Nouă din zece europeni – femei şi bărbaţi – cred că este inacceptabil ca femeile să fie plătite mai puţin decât bărbaţii pentru aceeaşi muncă. “Transparenţa salarială este importantă, pentru a putea să detectăm cazurile de discriminare salarială, iar angajaţii şi clienţii să poată trage propriile lor concluzii şi să ia măsuri.

În fapt, 64 % dintre europeni au declarat că sunt de acord cu publicarea salariilor medii din cadrul întreprinderii lor, defalcate pe categorii de locuri de muncă şi pe sexe. Transparenţa salarială, împreună cu alte soluţii, cum ar fi o repartizare echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi – care este posibilă datorită noii Directive a UE privind concediul pentru creşterea copilului şi concediul pentru îngrijire – ne-ar ajuta să combatem cauzele profunde ale diferenţei de remunerare dintre femei şi bărbaţi”, scrie în comunicatul publicat pe site.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with